URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
05 Iunie 2023, 10:30

Orașul unde copiii sub 13 ani nu mai pot avea un smartphone: „Sperăm că va deveni lege”

Orașul unde copiii sub 13 ani nu mai pot avea un smartphone: „Sperăm că va deveni lege” foto: Mirko Sajkov/Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Părinții unui oraș irlandez răsuflă ușurați: acum au un motiv plauzibil să le spună copiilor că nu mai pot deține un telefon inteligent.

Asociațiile de părinți din cele opt școli primare din Greystones au adoptat un „cod fără smartphone”, prin care fac front comun împotriva utilizării acestor dispozitive de către copii încă aflați în școala gimnazială, adică cei care au cel mult 13 ani, scrie The Guardian.

Pactul prevede că părinții nu le vor permite copiilor să aibă un smartphone până când aceștia ajung la liceu. Îngrijorați că telefoanele inteligente alimentează anxietatea copiilor și îi expun la materiale inadecvate pentru vârsta lor, părinții s-au coalizat și este un exemplu rar de acțiune comună a unui întreg oraș, mai scrie presa din Marea Britanie.

„Dacă toată lumea face asta, nu simți că tu ești cel ciudat. Este mult mai ușor să spui nu. Cu cât le putem păstra mai mult inocența, cu atât mai bine”, a spus Laura Bourne, mama unui copil.

Chiar dacă nu toți părinții au fost de-acord cu acest cod, majoritatea și-au asumat că îl vor respecta, iar asta va reduce, speră ei, presiunea colegilor și va atenua resentimentele copiilor.

„Copilăriile sunt din ce în ce mai scurte”, a spus directoarea școlii St. Patrick, Rachel Harper, care a condus această inițiativă.

Potrivit acesteia, părinților le place noul cod pentru că „pot da vina pe școli” în fața copiilor, atunci când le interzic telefoanele inteligente. „Sperăm că va deveni noua lege”, a mai spus ea.

Inițiativa părinților din Greystones a atras atenția ministrului irlandez al sănătății, Stephen Donnelly, care locuiește în apropiere, și care o recomandă acum ca politică națională. 

„Irlanda poate fi și trebuie să fie un lider mondial, în a se asigura că copiii și tinerii nu sunt vizați și nu sunt afectați de interacțiunile lor cu lumea digitală. Trebuie să facem mai ușor pentru părinți să limiteze conținutul la care sunt expuși copiii lor”, a scris ministrul, într-un editorial din Irish Times. 

Nikkie Barrie, care are un copil de 11 ani în școala primară, a spus că impactul a fost imediat: „Acest cod face o mare diferență în viața mea. Dacă știu că 90% din clasă sunt de acord, îmi ușurează munca să spun nu”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Asa da!
La noi, profesorii le trimit lectii si teme pe WhatsApp copiilor. Practic, ii obliga sa foloseasca smartphone-ul ca sa poata face scoala. Cum e posibil asa ceva? In aceste conditii, ca parinte, cum poti sa le limitezi copiilor utilizarea acestor device-uri? Ajungi sa te certi cu ei inevitabil. Ei motiveaza ca au nevoie de smartphone ca sa-si poata face treburile pentru scoala. Iar tu, parintele, trebuie sa stai ca vulturul cu ochii pe ei ca sa te asiguri ca nu folosesc device-ul si pentru altceva. La cum isi fac treaba, ar trebui ca profesorii sa le dea o buna parte din salariile marite parintilor!
Postat 05 Iunie 2023, 11:59 de v0id
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON