URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2023, 10:30

Orașul unde copiii sub 13 ani nu mai pot avea un smartphone: „Sperăm că va deveni lege”

Orașul unde copiii sub 13 ani nu mai pot avea un smartphone: „Sperăm că va deveni lege” foto: Mirko Sajkov/Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Părinții unui oraș irlandez răsuflă ușurați: acum au un motiv plauzibil să le spună copiilor că nu mai pot deține un telefon inteligent.

Asociațiile de părinți din cele opt școli primare din Greystones au adoptat un „cod fără smartphone”, prin care fac front comun împotriva utilizării acestor dispozitive de către copii încă aflați în școala gimnazială, adică cei care au cel mult 13 ani, scrie The Guardian.

Pactul prevede că părinții nu le vor permite copiilor să aibă un smartphone până când aceștia ajung la liceu. Îngrijorați că telefoanele inteligente alimentează anxietatea copiilor și îi expun la materiale inadecvate pentru vârsta lor, părinții s-au coalizat și este un exemplu rar de acțiune comună a unui întreg oraș, mai scrie presa din Marea Britanie.

„Dacă toată lumea face asta, nu simți că tu ești cel ciudat. Este mult mai ușor să spui nu. Cu cât le putem păstra mai mult inocența, cu atât mai bine”, a spus Laura Bourne, mama unui copil.

Chiar dacă nu toți părinții au fost de-acord cu acest cod, majoritatea și-au asumat că îl vor respecta, iar asta va reduce, speră ei, presiunea colegilor și va atenua resentimentele copiilor.

„Copilăriile sunt din ce în ce mai scurte”, a spus directoarea școlii St. Patrick, Rachel Harper, care a condus această inițiativă.

Potrivit acesteia, părinților le place noul cod pentru că „pot da vina pe școli” în fața copiilor, atunci când le interzic telefoanele inteligente. „Sperăm că va deveni noua lege”, a mai spus ea.

Inițiativa părinților din Greystones a atras atenția ministrului irlandez al sănătății, Stephen Donnelly, care locuiește în apropiere, și care o recomandă acum ca politică națională. 

„Irlanda poate fi și trebuie să fie un lider mondial, în a se asigura că copiii și tinerii nu sunt vizați și nu sunt afectați de interacțiunile lor cu lumea digitală. Trebuie să facem mai ușor pentru părinți să limiteze conținutul la care sunt expuși copiii lor”, a scris ministrul, într-un editorial din Irish Times. 

Nikkie Barrie, care are un copil de 11 ani în școala primară, a spus că impactul a fost imediat: „Acest cod face o mare diferență în viața mea. Dacă știu că 90% din clasă sunt de acord, îmi ușurează munca să spun nu”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Asa da!
La noi, profesorii le trimit lectii si teme pe WhatsApp copiilor. Practic, ii obliga sa foloseasca smartphone-ul ca sa poata face scoala. Cum e posibil asa ceva? In aceste conditii, ca parinte, cum poti sa le limitezi copiilor utilizarea acestor device-uri? Ajungi sa te certi cu ei inevitabil. Ei motiveaza ca au nevoie de smartphone ca sa-si poata face treburile pentru scoala. Iar tu, parintele, trebuie sa stai ca vulturul cu ochii pe ei ca sa te asiguri ca nu folosesc device-ul si pentru altceva. La cum isi fac treaba, ar trebui ca profesorii sa le dea o buna parte din salariile marite parintilor!
Postat 05 Iunie 2023, 11:59 de v0id
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON