URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2022, 08:00

Oraşul-fantomă: Vaşcău ocupă locul trei pe ţară în topul localităţilor condamnate la dispariţie (FOTO/VIDEO)

Oraşul-fantomă: Vaşcău ocupă locul trei pe ţară în topul localităţilor condamnate la dispariţie (FOTO/VIDEO) LA ADIO. Vaşcăul pierde populaţie prin plecarea tinerilor, în timp ce bătrânii se duc pe rând. "Acum trei săptămâni au decedat într-o singură săptămână 14 cetăţeni. Acum două săptămâni au murit încă patru. În total, oraşul a pierdut în trei săptămâni 18 locuitori, fără să se nască nici unul în schimb", spune primarul Florin Porge (foto)

Vaşcăul ocupă locul trei pe ţară în topul localităţilor din care se pleacă. Oraşul, astăzi cu circa 2.250 de locuitori, a pierdut în ultimul deceniu 18,21% dintre rezidenţi. 

"Şi-a semnat singur condamnarea la moarte în anii ʼ90. Fabricile închise nu s-au mai redeschis niciodată. Aici este atâta pustietate, că mergi şi 2 kilometri fără să întâlneşti niciun om", spune profesoara Doina Ilion, astăzi pensionară.

Vaşcău, ultima staţie

La ora prânzului oraşul e pustiu. Vântul străbate strada principală măturând piaţa cu mesele goale şi parcul central fără ţipenie de om. În liniştea străzii, curgerea Crişului Negru sună nervos, punctată arar de scârţâitul unui leagăn. Dincolo de pod, casele, majoritatea dărăpănate, par goale. Rar, câte un firicel de fum trădează ici şi colo urme de viaţă. Până şi dulăii întinşi la soare sunt loviţi de somnolenţă ca de-o boală grea.

Două blocuri vechi, cu faţadele afumate de la hornurile scoase prin pereţi, apasă ca nişte tumori inima localităţii. Din magazinul "La doi paşi" de la parter a mai rămas doar reclama. În spaţiile comerciale mai funcţionează doar o farmacie şi o cooperativă de credit, în care nu intră însă nimeni. Sufletul descompus al oraşului face ca aerul rece, primăvăratic, să miroasă dulceag, a toamnă...

Cândva, un oraş cochet... 

Situat la aproape 100 kilometri de Oradea, oraşul Vaşcău - cu satele Câmp, Câmp-Moţi, Coleşti, Vărzarii de Jos şi Vărzarii de Sus - pare să cadă de pe harta judeţului. În comunism, aici se termina linia ferată care venea de la Oradea încă din 1916. Acum a rămas doar fundătura. "Nici nu mai ştiu de când n-am mai văzut tren în Vaşcău. Linia e închisă", spune localnica Doina Ilion (foto).

Acum în vârstă de 76 de ani, îşi aminteşte cu nostalgie de sfârşitul anilor ʼ60, când s-a stabilit aici ca profesoară de sport. "Vaşcăul era un oraş cochet, liniştit şi curat. Avea sere, de unde luam seminţe pentru florile pe care le plantam cu copiii, fabrică de marmură, ocol silvic, brutărie, OCL-ul (n.r. Organizaţie Comercială Locală din comunism) la care toată şefimea din judeţ venea după marfă şi tot felul de întreprinderi. Acum nu mai are nimic...", spune femeia.

Ridicat la rang de oraş la jumătatea anilor ʼ50, de către ruşii veniţi să exploateze uraniul de la Băiţa, Vaşcăul avea deja tradiţie urbană. "În perioada interbelică avea judecătorie, comisariat, două bănci, Albina şi Şoimul, două case de toleranţă... În anii de după război, când ruşii duceau uraniu din Bihor, în zonă trăiau cam 20.000 de oameni", povesteşte primarul Florin Porge. Acum trăiesc de 10 ori mai puţini şi se răresc pe zi ce trece...

Bogaţi în planuri

Aflat la al cincilea mandat, Porge vorbeşte despre declinul oraşului ca despre un dat. Atragerea de investitori e misiune imposibilă. "În primul rând ar trebui să crească natalitatea. Nimeni nu vine într-un loc unde au rămas doar pensionarii". Valorificarea potenţialului turistic este doar un proiect. "Am putea valorifica turistic avenul Câmpeneasa şi câteva peşteri virgine din zonă care nu au fost cartate. Am pietruit 1,6 km de drum dintre satul Câmp şi aven, şi probabil o să facem şi o pistă pentru biciclete", spune Porge.

Edilul îşi pune speranţa în creşterea naturală a zonei: "În ultima perioadă, în zona Câmp - Coleşti, unde există şi un lac, s-au cumpărat 4-5 case. Vin inclusiv din Oradea oameni care vor să lase oraşul şi să se retragă într-un mediu mai curat". 

"N-ai ce face aici"

Vaşcău e o localitate condamnată. "După revoluţie, economia s-a prăbuşit fără să apară nimic în loc. Tinerii, care nu pleacă în străinătate, migrează spre oraşele mai mari - Beiuş, Oradea, Timişoara, Cluj. Până şi copiii mei, după facultate, s-au stabilit în Timişoara şi în Oradea", zice primarul.

Plecarea tinerilor a stricat rapid media de vârstă. Conform Institutului Naţional de Statistică, oraşul este cel mai îmbătrânit din Bihor. La 1 ianuarie 2020, din 2.256 de locuitori, 242 erau copii până în 14 ani şi 573 vârstnici peste 65 de ani, adică 237 pensionari la 100 de minori.

"Copiii care pot merg la şcoală la Ştei, Beiuş sau Oradea. N-ai ce face aici. Stai pe bancă în parc, te dai pe telefon, bei suc la magazin şi cam atât", spune Ciprian, un băiat de 14 ani. Realitatea îi dă dreptate. În plină vacanţă de Paşti, marţea trecută, parcul central era pustiu.

De altfel, puţinii copii care se mai nasc în Vaşcău provin din comunitatea săracă de romi. "Majoritatea sunt înscrişi la şcoală, că altfel s-ar închide, dar nu se ţin de ea", povesteşte un localnic. Pe fondul pauperizării, infracţionalitatea a crescut. "Dacă te bagi între ei, dincolo de gară, poţi rămâne fără poşetă sau ce mai ai la tine", spune o bătrânică. Poliţia nu prea are ce le face. "Îi găseşte, îi cercetează şi le dă drumul, că sunt minori", zice un localnic.

"Cine a putut a plecat" 

Oraşul apune încet. "Cine a putut a plecat. Au mai rămas bătrânii care mor pe rând", explică Silvia Ienciu (foto). Pensionara locuieşte la bloc într-o scară în care din 9 apartamente 6 sunt goale. "Tinerii nu se mai întorc, că n-au la ce", zice ea resemnată. 

Aproape tot a treia locuinţă din localitate este pustie. Un apartament cu două camere în blocurile dărăpănate din centrul urbei costă cam 8.000 euro, iar o casă cu trei camere se vinde cu 10.000 - 15.000 euro. "Va fi şi mai rău, că nu-i cine să cumpere", spune un bărbat.

Localnicii dau vina pe primar. "Administraţia locală nu face nimic să atragă populaţie sau firme. În loc să le dea facilităţi, Primăria le pune impozit dublu celor care îşi cumpără o casă şi nu au domiciliul în localitate", povesteşte un contribuabil.  

Primăria, ultimul bastion... 

Şi puţinii agenţi economici acuză Primăria de nepăsare. "Autorităţile s-au uitat cum pleacă tinerii, fără să facă nimic", reclamă patronul brutăriei din oraş, Alin Ţigan (foto). Îşi aduce cei circa 35 de salariaţi cu microbuzele de pe sate, pentru că în Vaşcău nu găseşte.

Ţigan l-a şi contracandidat pe Porge la ultimele alegeri, pe listele USR Plus. "Eu am avut cam 270 de voturi, iar candidatul PSD cam 290. Actualul primar ne-a bătut de ne-a zvântat, adunând cam 890 de voturi", spune el.

Explicaţia e simplă. În condiţiile în care economia s-a prăbuşit, Primăria Vaşcău e cel mai mare angajator. "Din cei circa 170 de angajaţi, câţi sunt în Vaşcău, peste 100 sunt salariaţii Primăriei şi ai celor două SRL-uri care asigură alimentarea cu apă şi paza", zice antreprenorul. Spre comparaţie, următorul "mare" angajator, un spaniol care produce seifuri pentru arme de vânătoare, are doar 49 de angajaţi. Ceilalţi agenţi economici din oraş au de la 30 de salariaţi în jos. 

Îngroziţi de perspectiva de a-şi căuta de lucru la privat dacă vine alt primar, funcţionarii susţin actuala administraţie ca să îşi securizeze locurile de muncă. "Dacă fiecare angajat aduce cinci voturi, cu neamurile şi cu prietenii, primarul câştigă chiar dacă nu face nimic", explică consilierul local Mihai Teaha (ALDE). Iar lucrul acesta chiar se întâmplă! 

Localnicii pleacă, iar Vaşcăul rămâne, încet şi sigur, al bugetarilor. Până vor mai avea în slujba cui lucra... 


"Cu cât o localitate este mai îndepărtată de un motor economic, în general reşedinţa de judeţ, cu atât atractivitatea ei a scăzut mai tare după 1989. Zona Vaşcău este cea mai îndepărtată de Oradea din tot judeţul. Încercăm să facem parcuri industriale la Beiuş şi Ştei, pe distanţe care permit naveta, susţinem extinderea reţelelor de gaz pentru a atrage aici investitori şi să asigurăm un acces auto cât mai bun pe DN 76 pentru a menţine conectivitatea zonei"

Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor


ÎMPOTRIVA CURENTULUI
George din Coleşti 

Născut în Ştei, antreprenorul George Hoţopan (foto) s-a mutat din Vaşcău în satul Coleşti, împotriva curentului. În urmă cu 7 ani, tânărul şi-a cumpărat o casă şi două vaci în sat. "Băiat crescut la bloc, am învăţat să mulg vacile, să încheg lapte, tot".

Mica afacere, pornită de la un punct de procesare, s-a dezvoltat într-un restaurant alimentat cu produse de fermierii din zonă, iar de doi ani oferă inclusiv cazare. Vara şi de sărbători, Pensiunea Muma Codrului are gradul de ocupare de 100%, iar în weekenduri de 80%. Căsătorit şi cu doi copii, George s-a ataşat de zonă. "Un băiat l-am dat la grădiniţă, iar pe celălalt la clasa zero în Vaşcău. E normal. Dacă rămân fără copii, se vor închide", zice el.

George colectează de la localnici produse din gospodărie şi le livrează, la comandă, pe ruta Ştei, Beiuş, Oradea. "Aşa, fermierii nu îşi mai bat capul cu vânzarea", spune tânărul.

Împreună cu un grup de prieteni, antreprenorul a pus bazele asociaţiei "Ţara de piatră" prin care vrea să readucă zona la viaţă prin relansarea turismului şi punerea în valoare a produselor locale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
"Cei carora le este frica de viata sunt pe trei sferturi morti." Bertrand Russell
un consiliu local si un primar de Vascau care merita sa dispara de pe fata pamantului! capuse si hoti de prim rang, ei si familiile lor - oricum rusine si celor din oras care continua sa il voteze cu imbecilitate si sa ii pupe dosul basinosului porge! din egoism, tupeu si lacomie Vascaul a ajuns in halul asta. pana nu se trezeste populatia sa scape de porge, orasul va ramane la fel!
Postat 29 Aprilie 2022, 09:42 de roger
Mâncătorii de salarii
Sunt unii primari care în afară să cheltuie propriul salariu de pe card n-au altă competență. Niște mâncătorii de salarii, ZERO viziune. Poți pune un cactus în locul lor, în birou, și să scrii pe ușă PRIMAR. E același lucru! Ar trebui examene pe competențe, cu note de la 7 în sus, nu alegeri în care se aruncă toți incompetenții! Cât vor fi alegeri șansele vor fi tot mari șanse să ne conducă cei mai tâmpiți oameni. Se vede cam peste tot prin țară la cât de unse merg lucrurile!
Postat 28 Aprilie 2022, 18:10 de georgemarian
....
Cat mai pot locuitorii sa reziste in Vascau? Carpinet, satul de langa Vascau este peste aceasta localitate. Rusinica Porge, rusinica.
Postat 28 Aprilie 2022, 09:18 de Victorvlad12
Ieri Ștei, azi Vașcău, mâine Beiuș.
În cel mult 5 ani de la închiderea definitivă a "afacerilor" celor doi "germeni" Micula, o să înceapă repopularea zonei, pornind de la revitalizarea micilor întreprinderi ce nu s-au putut "infiltra" sau "așeza" pe piața locală, din cauza construirii unei zone defavorizate în jurul Căcăcenilor. Pentru că de facilitățile zonei nu au beneficiat oamenii locului, ci niște "neterminați" care au adus după ei austeritatea. Orice învăț prost are și un dezvăț bun, iar asta se va face cu localnici care se vor reîntoarce către casă, de la munca prin străinătăți.
Postat 28 Aprilie 2022, 09:17 de KP
Mariupol de Bihor
In afara de imaginile dezastrului, nu poti sa compari Mariupol cu aceasta asezare transformata in pustietate de acest inexistent primar. Pardon, existent doar in afacerile cu lemn, cu fonduri, cu Vutan, Dota, Balcanu si alti trepadusi cu care poate face afaceri. Primarul Jidvei este recunoscut la nivel judetean, fiind singurul care "a rupt-o" total cu Bolojan. Fiind criticat pentru "marile realizari" si lasat cu fata somera de la Consiliul Judetean, acest pseudo edil i-a jurat razbunare, iar aceast arazbunare s-a concretizat prin aceiasi atitudine pe care o are de 5 mandate, sa nu faca nimic pentru localitate. Au trecut cei de la Curtea de Conturi, a mai mirosit si DNA pe la colturi, au venit si alti "cercetatori" dar nimic, nu l-au prins cu nimic. Si orasul moare incet si sigur. Scoala a distrus-o impreuna cu lili Laza, o femeie slaba care nu avea ce sa caute la conducerea scolii. Gunoiul este mai scump pe kilogram ca si carnea de porc. Apa este nepotabila. Aici nu stiu ce se asteapta si nu se deschide o ancheta. Acest primar a schimbat pe hartie fiecare metru de teava de apa de 4 ori in 10 ani. Si daca il punea pe Fabian sa livreze cu galeata la fiecare gospodarie si tot iesea mai ieftin. Crisul care strabate localitatea abia acum incepe sa fie indiguit, dupa ani in care a rupt malurile si s-a revarsat in oras. In afara lui a distrus culturi, si-a largit albia si au disparut terenuri agricole. A facut un bloc ANL din care a furat cu Vutan o gramada de bani. Suntem curiosi cu cine il populeaza. `tute-n dinti veata!
Postat 28 Aprilie 2022, 08:48 de mandrucasuntoradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON