URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Mai 2020, 18:20

Oraşul doborât de coronavirus: Cadavrele zac abandonate pe străzi şi pe jos în spitale (FOTO / VIDEO)

Oraşul doborât de coronavirus: Cadavrele zac abandonate pe străzi şi pe jos în spitale (FOTO / VIDEO) Foto: Francisco Macias/Getty Images
Oraşul doborât de coronavirus: Cadavrele zac abandonate pe străzi şi pe jos în spitale (FOTO / VIDEO) Foto: Francisco Macias/Getty Images
Oraşul doborât de coronavirus: Cadavrele zac abandonate pe străzi şi pe jos în spitale (FOTO / VIDEO) foto: edition.cnn.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scene dezolante din oraşul Guayaquil din Ecuador au fost făcute publice de presă. Sistemul de sănătate a fost pur şi simpu doborât de coronavirus şi s-a ajuns până acolo încât cadavrele sunt abandonate pe străzi, pe bănci şi pe holurile spitalelor. Sute de pacienţi care aşteaptă să fie internaţi în timp ce abia mai reuşesc să respire, iar personalul medical care abia poate să facă faţă numărului mare de infectaţi, arată Digi24, citând CNN.

Sursa citată porneşte de la cazul unui pacient, Flavio Ramos, 55 de ani, dus aproape mort la spital. Pentru fiul său, Arturo, priveliştea a fost năucitoare: doi morţi zăceau pe podea, abandonați, şi nimeni nu s-a preocupat să mute cadavrele. Flavio a pierdut lupta pentru viaţă. Haosul s-a extins atât de mult încât, după o lună, familia nici măcar nu putea să-l înmormânteze: la puţin după moartea sa, spitalul "i-a pierdut" cadavrul.

Guayaquil este al doilea cel mai mare oraş din Ecuador, având aproape 3 milioane de locuitori, iar sistemul de sănătate s-a prăbuşit complet în câteva săptămâni după explozia epidemiei în martie.

Luna trecută, "oraşul a devenit faimos la nivel global după ce clipuri video care arătau morţii aruncaţi pe străzile sale au devenit virale pe reţelele sociale. După ce morgile şi casele funerare au ajuns depăşite de numărul mare de morţi, multe familii şi-au lăsat morţii pe străzi, de teama infectării şi din cauza mirosului", arată Digi24.

De altfel, pe rețelele de socializare s-au răspândit imagini cu morții abadonați pe marginea șoselelor.

Trei doctori din Guyaquil, de la spitale diferite, au descris scene similare din perioada martie-aprilie: spitalele au fost pe deplin depăşite de o pandemie care a început rapid într-o ţară cu un sistem sanitar nepregătit. Oamenii bolnavi ajungeau în număr mare la spital, mureau foarte repede, iar în scurt timp morgile nu au mai făcut faţă. Spitalele au rămas şi fără saci mortuari, aşa că cadavrele erau lăsate, pur şi simplu, pe podea pentru că medicii nu aveau unde să le mai pună.

Digi24 mai notează că datele guvernului ecuadorian arată doar 533 de morţi din cauza COVID-19 în Guayaquil între martie şi aprilie, în aceeaşi perioadă, numărul deceselor, în general, a fost de 12.350, un număr mult mai mare decât media deceselor în alţi ani – 2695 în 2018 şi 2903 în 2019. Conform epidemiologilor intervievaţi de CNN, bilanţul deceselor din cauza coronavirusului depăşeşte 9000 doar în Guayaquil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
manipulari ieftine pt retardati
Vrajeli de 2 bani. Demonstrati ca sunt cu adevarat cadavre acolo si ca au murit de covid
Postat 13 Mai 2020, 07:37 de Tool
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON