URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2020, 18:20

Oraşul doborât de coronavirus: Cadavrele zac abandonate pe străzi şi pe jos în spitale (FOTO / VIDEO)

Oraşul doborât de coronavirus: Cadavrele zac abandonate pe străzi şi pe jos în spitale (FOTO / VIDEO) Foto: Francisco Macias/Getty Images
Oraşul doborât de coronavirus: Cadavrele zac abandonate pe străzi şi pe jos în spitale (FOTO / VIDEO) Foto: Francisco Macias/Getty Images
Oraşul doborât de coronavirus: Cadavrele zac abandonate pe străzi şi pe jos în spitale (FOTO / VIDEO) foto: edition.cnn.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scene dezolante din oraşul Guayaquil din Ecuador au fost făcute publice de presă. Sistemul de sănătate a fost pur şi simpu doborât de coronavirus şi s-a ajuns până acolo încât cadavrele sunt abandonate pe străzi, pe bănci şi pe holurile spitalelor. Sute de pacienţi care aşteaptă să fie internaţi în timp ce abia mai reuşesc să respire, iar personalul medical care abia poate să facă faţă numărului mare de infectaţi, arată Digi24, citând CNN.

Sursa citată porneşte de la cazul unui pacient, Flavio Ramos, 55 de ani, dus aproape mort la spital. Pentru fiul său, Arturo, priveliştea a fost năucitoare: doi morţi zăceau pe podea, abandonați, şi nimeni nu s-a preocupat să mute cadavrele. Flavio a pierdut lupta pentru viaţă. Haosul s-a extins atât de mult încât, după o lună, familia nici măcar nu putea să-l înmormânteze: la puţin după moartea sa, spitalul "i-a pierdut" cadavrul.

Guayaquil este al doilea cel mai mare oraş din Ecuador, având aproape 3 milioane de locuitori, iar sistemul de sănătate s-a prăbuşit complet în câteva săptămâni după explozia epidemiei în martie.

Luna trecută, "oraşul a devenit faimos la nivel global după ce clipuri video care arătau morţii aruncaţi pe străzile sale au devenit virale pe reţelele sociale. După ce morgile şi casele funerare au ajuns depăşite de numărul mare de morţi, multe familii şi-au lăsat morţii pe străzi, de teama infectării şi din cauza mirosului", arată Digi24.

De altfel, pe rețelele de socializare s-au răspândit imagini cu morții abadonați pe marginea șoselelor.

Trei doctori din Guyaquil, de la spitale diferite, au descris scene similare din perioada martie-aprilie: spitalele au fost pe deplin depăşite de o pandemie care a început rapid într-o ţară cu un sistem sanitar nepregătit. Oamenii bolnavi ajungeau în număr mare la spital, mureau foarte repede, iar în scurt timp morgile nu au mai făcut faţă. Spitalele au rămas şi fără saci mortuari, aşa că cadavrele erau lăsate, pur şi simplu, pe podea pentru că medicii nu aveau unde să le mai pună.

Digi24 mai notează că datele guvernului ecuadorian arată doar 533 de morţi din cauza COVID-19 în Guayaquil între martie şi aprilie, în aceeaşi perioadă, numărul deceselor, în general, a fost de 12.350, un număr mult mai mare decât media deceselor în alţi ani – 2695 în 2018 şi 2903 în 2019. Conform epidemiologilor intervievaţi de CNN, bilanţul deceselor din cauza coronavirusului depăşeşte 9000 doar în Guayaquil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
manipulari ieftine pt retardati
Vrajeli de 2 bani. Demonstrati ca sunt cu adevarat cadavre acolo si ca au murit de covid
Postat 13 Mai 2020, 07:37 de Tool
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON