URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2019, 11:00

Oraş cu influenţă: „Influencerii” care au vizitat Oradea se declară impresionaţi de ce au descoperit

Oraş cu influenţă: „Influencerii” care au vizitat Oradea se declară impresionaţi de ce au descoperit VENIŢI LA ORADEA! Portugheza Luli Monteleone şi-a ademenit fanii spre Oradea inclusiv cu o fotografie făcută în jacuzzi-ul aflat pe acoperişul hotelului Ramada, de unde turiştii pot admira oraşul, relaxându-se...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este "instagramabilă" şi perfectă pentru un city-break! Aceasta a fost concluzia celor 42 de "influenceri", adică vedete ale reţelelor de socializare care, în vară, au petrecut două zile în oraşul de pe Crişul Repede.

Musafirii au postat sute de poze pe Facebook, Instagram, Twitter sau blogurile lor şi le-au spus fanilor lor ce anume pot vedea în Oradea. Unii chiar au promis că vor reveni, într-o vacanţă mai lungă...

Din toată lumea

Iniţiat de un grup de agenţii de turism, hoteluri şi restaurante, proiectul #ExperienceRomania presupune aducerea în ţară a unor vedete ale internetului specializate în călătorii. Aceşti "guru" ai reţelelor de socializare sunt, fără dubii, buni agenţi de promovare turistică, pentru că au mulţi fani, care ţin cont de recomandările lor.

La jumătatea lunii iulie, 42 de "influenceri" din toată lumea au poposit la Oradea. Printre oaspeţi s-a numărat şi Lenka Josefiova, câştigătoare a unui premiu european oferit bloggerilor de călătorii, în 2018, dar şi a titlului de Miss European Tourism, în 2015. De asemenea, au mai fost Anna Sherchand, care are aproape 60.000 de urmăritori pe Instagram, ori Patricia Rojas (cu pseudonimul Lacosmopolilla şi peste 18.100 de urmăritori pe aceeaşi reţea), dar şi "influenceri" mai puţin virali pe Facebook sau Instagram, însă cu mulţi cititori pe blogurile lor.

Doar laude

În excursia din Oradea, "influencerii" au vizitat principalele obiective turistice ale oraşului, precum Cetatea, Catedrala Romano-Catolică, pietonala Republicii şi Sinagoga Sion, dar au avut şi libertatea să se plimbe singuri prin urbe.

Postările pe care le-au făcut apoi pe reţelele de socializare demonstrează că tuturor le-a plăcut Oradea, unii dintre ei spunând clar că vor să revină, pentru un sejur mai lung. Niciunul dintre mesaje nu conţine vreo critică, ceea ce, desigur, poate fi pus şi pe seama faptului că musafirii n-au vrut să-şi supere gazdele.

Indianul Arnav Mathur, care are blogul "Eat, Travel, Live, Repeat" (Mănâncă, Călătoreşte, Trăieşte, Repetă) a scris că a trăit în Oradea cea mai frumoasă aventură a vieţii sale, descoperind o bijuterie ascunsă a României, "care abundă în personalitate şi frumuseţe naturală". El a postat pe Facebook mai multe fotografii, comentând că oriunde îşi întoarce privirea găseşte ceva ce merită imortalizat.

Conaţionalul său, Jinson Abraham, a postat la rându-i o sumedenie de poze. Acestea ar putea fi surprinzătoare chiar şi pentru orădeni, deoarece Abraham, fotograf de profesie, a găsit unghiuri inedite, inclusiv în Catedrala Romano-Catolică (foto).

Ce merită vizitat

Musafirii au fost impresionaţi de arhitectura Art Nouveau din Oradea. Palatele Vulturul Negru, Stern, Moskovits au fost imortalizate în aproape toate postările lor, la fel cum şi Piaţa Unirii a fost lăudată ca fiind una dintre cele mai frumoase pe care le-au văzut, tot graţie clădirilor.

Selena Urso, influencer ItaliaDe asemenea, au primit laude chioşcul-florărie din Parcul Libertăţii, pe care italianca Selly Gherardi (foto) l-a pozat din multe unghiuri, promenada verde de pe malul Crişului Repede, dar şi farmacia mizericordienilor. Unii dintre bloggeri au aflat că Oradea a atras sume mari de bani din fondurile europene şi au punctat acest lucru în postările lor.

Luli Monteleone, din Portugalia, a remarcat că pasajul Vulturul Negru seamănă izbitor cu Vittorio Emanuele din Milano, şi le-a recomandat ferm fanilor ei să vină la Oradea.

O parte din "influenceri" au făcut şi liste cu ce e de făcut în Oradea. Verónica Boned Devesa, din Spania, a inclus aici Piaţa Unirii, Palatul Episcopal Greco-Catolic, Piaţa Regele Ferdinand,  Casa Poynar, pietonala Republicii, Casa Darvas La-Roche şi Muzeul Ady Endre.

Şi berlineza Sarah Plack a înşirat, pe blog, obiectivele turistice ale urbei. "Spune-mi că nu vrei să mergi instant în Oradea şi-ţi voi spune că eşti mincinos!", le-a scris fanilor, în final. Niciunul n-a "riscat"...


UN ORAŞ CA AFARĂ
Otravă "bună" pentru Oradea

Nu doar vedete din străinătate au lăudat Oradea. Săptămâna trecută, Cristian Şimonca, omul din spatele Blogului lu’ Otravă, urmărit de 350.000 de persoane, a publicat un text intitulat "Oraşul din România unde se trăieşte ca-n afară: 13 motive pentru care Oradea este un oraş superb!".

"Este pe primul loc în topul celor mai bune oraşe în ceea ce priveşte costul general al vieţii - accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale -, este cel mai sigur oraş din ţară, are centură cu patru benzi, se construiesc parcări pe bandă rulantă, iar numărul de locuitori este în creştere, ajungând la 221.861 de persoane. Am auzit numai lucruri legate de linişte, bună înţelegere şi pace", a scris Otravă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON