Orădenii se tem că amenajarea centrului de cartier Ioşia va lăsa fără copaci zona străzii Cazaban.
"Primul lucru pe care au pus mâna a fost drujba!"
Locuitorii zonei au reclamat BIHOREANULUI că muncitorii au tăiat mai mulți copaci, au excavat pământul, au tras reţelele de apă şi canalizare, după care le-au acoperit cu pietriş.
"În momentul în care Primăria s-a apucat să amenajeze aşa numitul centru de cartier în Ioşia Nord, zona unde locuiesc, primul lucru pe care a pus mâna a fost drujba. Circa 20 de copaci maturi i-au căzut victime", a reclamat orădeanul Tudor Mustățea.
Acesta a trimis redacției imagini cu zona centrală a viitorului centru de cartier pentru a ilustra faptul că muncitorii "au excavat tot pământul, pe o adâncime de 50-70 centimetri şi l-au evacuat, au instalat apoi canale şi conducte, după care au nivelat tot platoul cu un amestec de pietriş cu un soi de beton concasat".
Orădeanul este îngrijorat că, deşi Primăria a promis, conform planurilor făcute publice, "o suită de fântâni arteziene flancată de pâlcuri de copaci", în acest moment se pune problema "dacă în acest substrat «fertil» va mai creşe vreodată un copac".
Reclamantul și-a manifestat scepticismul cu privire la reușita proiectului. „În ce Dumnezeu vor crește copacii din planșele de proiect? A descoperit Primăria vreo specie de copaci care cresc în beton? Întrebările sunt retorice. Mie, unul, mi-e limpede că vom avea un nou proiect ratat, un nou deșert. Din seria «atât s-a putut»...”, a mai transmis Tudor Mustățea.
"Vom face toate plantările asumate"
Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii municipalităţii susţin că investiţia avansează conform planurilor iniţiale.
"În zona centrală a platoului, unde se lucrează în momentul de faţă, nu vor fi copaci, nici nu am putea planta deasupra reţelelor. Conform proiectului, acolo va fi o piaţetă, cu racorduri pentru căsuţe şi tot ce trebuie, dedicată evenimentelor care vor fi organizate pentru locuitorii cartierului, şi nu un parc cu alei", a declarat Mihaela Neag, managerul de proiect și directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.
Potrivit acesteia, piaţeta va fi înconjurată de spaţii verzi.
"Nici înainte acolo nu erau copaci, ci un platou folosit drept parcare. Acum, zona este amenajată, iar spaţiile verzi vor fi dispuse perimetral. Cu siguranţă vom face toate plantările asumate pentru că sunt un indicator în cadrul proiectului european prin care sunt finanţate lucrările", a spus Neag.
Un proiect de 12,3 milioane lei...
Conform proiectului, spaţiile verzi, în suprafaţă de 1.830 metri pătraţi, vor cuprinde 1.500 metri pătraţi de gazon, zeci de arbori de dimensiuni mari şi peste 700 de plante perene.
În locul celor 23 de arbori şi arbuşti tăiaţi în noiembrie anul trecut, vor fi plantaţi 72 de arbori, din care 16 prunus subhirtella, 22 platanus hispanica şi 34 de arţari.
Viitoarea piaţă publică va avea şi o fântână arteziană la nivelul solului, un sistem de iluminat public cu becuri economicoase de tip LED şi mobilier urban constând în bănci şi suporturi pentru biciclete.
O suprafaţă de 5.745 metri pătraţi din viitoarea piaţă va fi pavată cu granit, iar o alta, de 440 metri pătraţi, va fi acoperită cu piatră cubică.
Lucrările în valoare de 12,3 milioane lei, finanţate din fonduri europene, au fost atribuite prin licitaţie firmei Construcţii Erbaşu şi vor trebui finalizate la începutul anului viitor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.