URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2022, 12:00

Orădenii se tem că amenajarea centrului de cartier Ioşia va lăsa fără copaci zona Cazaban. Ce spune Primăria (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii se tem că amenajarea centrului de cartier Ioşia va lăsa fără copaci zona străzii Cazaban.

"Primul lucru pe care au pus mâna a fost drujba!"

Locuitorii zonei au reclamat BIHOREANULUI că muncitorii au tăiat mai mulți copaci, au excavat pământul, au tras reţelele de apă şi canalizare, după care le-au acoperit cu pietriş.

"În momentul în care Primăria s-a apucat să amenajeze aşa numitul centru de cartier în Ioşia Nord, zona unde locuiesc, primul lucru pe care a pus mâna a fost drujba. Circa 20 de copaci maturi i-au căzut victime", a reclamat orădeanul Tudor Mustățea.

Acesta a trimis redacției imagini cu zona centrală a viitorului centru de cartier pentru a ilustra faptul că muncitorii "au excavat tot pământul, pe o adâncime de 50-70 centimetri şi l-au evacuat, au instalat apoi canale şi conducte, după care au nivelat tot platoul cu un amestec de pietriş cu un soi de beton concasat".

Orădeanul este îngrijorat că, deşi Primăria a promis, conform planurilor făcute publice, "o suită de fântâni arteziene flancată de pâlcuri de copaci", în acest moment se pune problema "dacă în acest substrat «fertil» va mai creşe vreodată un copac".

Reclamantul și-a manifestat scepticismul cu privire la reușita proiectului. „În ce Dumnezeu vor crește copacii din planșele de proiect? A descoperit Primăria vreo specie de copaci care cresc în beton? Întrebările sunt retorice. Mie, unul, mi-e limpede că vom avea un nou proiect ratat, un nou deșert. Din seria «atât s-a putut»...”, a mai transmis Tudor Mustățea.

"Vom face toate plantările asumate"

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii municipalităţii susţin că investiţia avansează conform planurilor iniţiale.

"În zona centrală a platoului, unde se lucrează în momentul de faţă, nu vor fi copaci, nici nu am putea planta deasupra reţelelor. Conform proiectului, acolo va fi o piaţetă, cu racorduri pentru căsuţe şi tot ce trebuie, dedicată evenimentelor care vor fi organizate pentru locuitorii cartierului, şi nu un parc cu alei", a declarat Mihaela Neag, managerul de proiect și directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Potrivit acesteia, piaţeta va fi înconjurată de spaţii verzi.

"Nici înainte acolo nu erau copaci, ci un platou folosit drept parcare. Acum, zona este amenajată, iar spaţiile verzi vor fi dispuse perimetral. Cu siguranţă vom face toate plantările asumate pentru că sunt un indicator în cadrul proiectului european prin care sunt finanţate lucrările", a spus Neag.

Un proiect de 12,3 milioane lei...

Conform proiectului, spaţiile verzi, în suprafaţă de 1.830 metri pătraţi, vor cuprinde 1.500 metri pătraţi de gazon, zeci de arbori de dimensiuni mari şi peste 700 de plante perene.

În locul celor 23 de arbori şi arbuşti tăiaţi în noiembrie anul trecut, vor fi plantaţi 72 de arbori, din care 16 prunus subhirtella, 22 platanus hispanica şi 34 de arţari.

Viitoarea piaţă publică va avea şi o fântână arteziană la nivelul solului, un sistem de iluminat public cu becuri economicoase de tip LED şi mobilier urban constând în bănci şi suporturi pentru biciclete.

O suprafaţă de 5.745 metri pătraţi din viitoarea piaţă va fi pavată cu granit, iar o alta, de 440 metri pătraţi, va fi acoperită cu piatră cubică.

Lucrările în valoare de 12,3 milioane lei, finanţate din fonduri europene, au fost atribuite prin licitaţie firmei Construcţii Erbaşu şi vor trebui finalizate la începutul anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON