URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
12 Mai 2022, 12:00

Orădenii se tem că amenajarea centrului de cartier Ioşia va lăsa fără copaci zona Cazaban. Ce spune Primăria (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii se tem că amenajarea centrului de cartier Ioşia va lăsa fără copaci zona străzii Cazaban.

"Primul lucru pe care au pus mâna a fost drujba!"

Locuitorii zonei au reclamat BIHOREANULUI că muncitorii au tăiat mai mulți copaci, au excavat pământul, au tras reţelele de apă şi canalizare, după care le-au acoperit cu pietriş.

"În momentul în care Primăria s-a apucat să amenajeze aşa numitul centru de cartier în Ioşia Nord, zona unde locuiesc, primul lucru pe care a pus mâna a fost drujba. Circa 20 de copaci maturi i-au căzut victime", a reclamat orădeanul Tudor Mustățea.

Acesta a trimis redacției imagini cu zona centrală a viitorului centru de cartier pentru a ilustra faptul că muncitorii "au excavat tot pământul, pe o adâncime de 50-70 centimetri şi l-au evacuat, au instalat apoi canale şi conducte, după care au nivelat tot platoul cu un amestec de pietriş cu un soi de beton concasat".

Orădeanul este îngrijorat că, deşi Primăria a promis, conform planurilor făcute publice, "o suită de fântâni arteziene flancată de pâlcuri de copaci", în acest moment se pune problema "dacă în acest substrat «fertil» va mai creşe vreodată un copac".

Reclamantul și-a manifestat scepticismul cu privire la reușita proiectului. „În ce Dumnezeu vor crește copacii din planșele de proiect? A descoperit Primăria vreo specie de copaci care cresc în beton? Întrebările sunt retorice. Mie, unul, mi-e limpede că vom avea un nou proiect ratat, un nou deșert. Din seria «atât s-a putut»...”, a mai transmis Tudor Mustățea.

"Vom face toate plantările asumate"

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii municipalităţii susţin că investiţia avansează conform planurilor iniţiale.

"În zona centrală a platoului, unde se lucrează în momentul de faţă, nu vor fi copaci, nici nu am putea planta deasupra reţelelor. Conform proiectului, acolo va fi o piaţetă, cu racorduri pentru căsuţe şi tot ce trebuie, dedicată evenimentelor care vor fi organizate pentru locuitorii cartierului, şi nu un parc cu alei", a declarat Mihaela Neag, managerul de proiect și directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Potrivit acesteia, piaţeta va fi înconjurată de spaţii verzi.

"Nici înainte acolo nu erau copaci, ci un platou folosit drept parcare. Acum, zona este amenajată, iar spaţiile verzi vor fi dispuse perimetral. Cu siguranţă vom face toate plantările asumate pentru că sunt un indicator în cadrul proiectului european prin care sunt finanţate lucrările", a spus Neag.

Un proiect de 12,3 milioane lei...

Conform proiectului, spaţiile verzi, în suprafaţă de 1.830 metri pătraţi, vor cuprinde 1.500 metri pătraţi de gazon, zeci de arbori de dimensiuni mari şi peste 700 de plante perene.

În locul celor 23 de arbori şi arbuşti tăiaţi în noiembrie anul trecut, vor fi plantaţi 72 de arbori, din care 16 prunus subhirtella, 22 platanus hispanica şi 34 de arţari.

Viitoarea piaţă publică va avea şi o fântână arteziană la nivelul solului, un sistem de iluminat public cu becuri economicoase de tip LED şi mobilier urban constând în bănci şi suporturi pentru biciclete.

O suprafaţă de 5.745 metri pătraţi din viitoarea piaţă va fi pavată cu granit, iar o alta, de 440 metri pătraţi, va fi acoperită cu piatră cubică.

Lucrările în valoare de 12,3 milioane lei, finanţate din fonduri europene, au fost atribuite prin licitaţie firmei Construcţii Erbaşu şi vor trebui finalizate la începutul anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON