URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2015, 16:54

Orădenii, invitaţi luni la prânz la dezbatere publică pe tema reactoarelor noi de la Paks

Luni, 28 septembrie, de la ora 12, la Prefectură, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor va găzdui o dezbatere publică pe tema celor două noi blocuri de centrală atomoelectrică pe care vecinii maghiari vor să le construiască la Paks.

Normele europene îi obligă pe unguri să prezinte impactul transfrontalier al investiţiei pe care vor să o facă la Paks şi în România. Astfel, până la dezbatere, orădenii sunt invitaţi să citească pe site-ul Ministerului Mediului o serie de documente ce descriu investiţia şi posibilul ei impact, redactate în limbile română, maghiară sau engleză.

În ianuarie 2014, Ungaria şi Rusia au semnat un acord de cooperare care prevede construirea a două noi reactoare nucleare cu puterea de 1.200 MW, care vor dubla capacităţile de producţie la unica centrală atomo-electrică a ţării, situată la Paks, la 100 de kilometri de Budapesta. În virtutea acordului, Rusia va împrumuta Ungariei până la 10 miliarde de euro, adică 80% din costul lucrărilor.

Necesitatea investiţiei, conform raportului maghiar, este dată de faptul că centrala se apropie de sfârşitul duratei de viaţă prevăzute la proiectarea ei.

„Scopul investiţiei în pregătire este ca, în vederea producerii energiei electrice pentru uz public, să se înfiinţeze lângă Centrala Nucleară Paks două blocuri nucleare moderne, de generaţia a III-a, fiecare având o putere electrică brută de 1.200 MW, funcţionând cu apă presurizată şi având o durată de viaţă planificată de cel puţin 60 de ani, înfiinţarea având loc conform planificării prevăzute în Strategia Energetică Naţională, cu începerea planificată a regimului comercial de exploatare în anii 2025 şi 2030, menţinând astfel pe termen lung ponderea - în jur de 40% - a energiei nucleare în producţia energiei electrice”, se arată în raport.

Dezbaterea de la Oradea este organizată de Ministerul Mediului şi este prima pe această temă. Alte două dezbateri vor avea loc pe 29 septembrie la Timişoara, respectiv pe 30 septembrie la Bucureşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
asa, si?
in primul rand, mi se pare complet aiurea să extinzi un parteneriat cu rușii, in loc sa-ti para bine ca a expirat vechiul parteneriat :) in fine. în vreme ce, evident, rusii nu prezintă încredere sau vreo garantie... ca-s imensi si nimeni de pe terra nu se pune cu ei, dacă se defectează si explodeaza tot nu dupa 60 de ani, cu dupa 6 zile, de exemplu. Doamne feri! plus ca, europa nu vede cu ochi buni vreun gen de parteneriat cu rusii. normal. nemții caută alte forme de energie, verde, si inchid pe rand centralele atomoelectrice, după mare cutremur nipon... acolo au gasit pesti godzila, deja. mutanti genetici. :) oricum, nu se tine cont de parerea mea. :) paks se afla cam la 300 km de oradea si am inteles ca au mai fost si sunt probleme pe acolo, ca nu creste nimic in zona, ca la cernobal, in fine. inca n-au prins niciun mutant de generatie mai nouă - ce aiurea. parca te poti astepta la altceva de la rusi... ca oradean 100%, eram mai linistit daca se facea un parteneriat cu japonezii sau cu germanii, da nu cu rusii, mnoa. Doamne ajută!
Postat 21 Septembrie 2015, 19:50 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON