URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2011, 10:24

Orădeanul contra

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Suntem mândri de înaintaşii noştri care au reuşit să ridice o splendoare de Teatru în mai puţin de doi ani. Dar puţini ştiu că au trebuit 70 de ani pentru ca orădenii să se poată hotărî unde să-l amplaseze.

De atunci au trecut două războaie mondiale, dar mentalitatea concitadinilor tot nu s-a schimbat. Prin 2007 l-am întrebat pe Petru Filip de ce nu construieşte un pod în zona pontoanelor. Mi-a spus că s-a săturat să-i sară riveranii în cap. Drept urmare, la alegeri s-au săturat şi orădenii de el.

De altfel, termenul de riveran vine să-l înlocuiască pe mai vechiul şi comunistul "un grup de tovarăşi". Vrei să faci podul? Vin riveranii şi-ţi explică că periclitezi mătasea broaştei, că în gozul de pe mal depune ouă codobatura de şarpantă şi că în general n-au niciun chef să înghită gaze de eşapament când cei din Decebal s-au obişnuit cu aşa ceva.

La fel e şi cu parcarea din spatele Tribunalului. Deşi maşinile se încalecă, echipa de riverani, de data asta dotată şi cu avocaţi, se opune cu îndârjire proiectului. Ba că le ia aerul, ba că li se dărâmă înjghebările folosite ca garaje. Păi, unde să-şi mai pună murăturile şi bulendrele strânse într-o viaţă? Mai nou, cică vechea clădire a Infecţioaselor e monument istoric. Deşi, vorba cântecului, pe ruină se văd cum se preling bacilii de ftizie.

Montarea de bănci în faţa blocului stârneşte opoziţia furibundă a pensionarilor. Aparatele de joacă, pe cea a proprietarilor de patrupede. Patinoarul, pe-a ecologiştilor. În oraşul ăsta nu poţi bate un cui că apar riveranii să protesteze. Suntem neam de Gică contra...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
sper sa te vad pe tine
Sper sa te vad pe tine la azil dupa o viata de munca atunci cand ar trebui sa iti traiesti batranetea in demnitate. Parintii si bunicii tai sunt la azil? Sau ai scapat si tu dintr-o ulita in Oradea si acum te crezi mare oraseanca? Eu nu ma voi muta niciodata in mediul rural pentru ca nu e pentru mine si nici la batranete nu merg la azil ci astept respect din partea celor carora le-am oferit o sansa in viata. Sper ca parintii tai sa citeasca si sa vada ce ii asteapta si copii tai sa stie ce au de facut. cat despre articol este din nou o limba umeda in dosul magnific al unisprancenatului urbei, alias Bolo. Dragostea domnului mircea este netarmuita pentru iubitul conducator. de ce sa nu daramam blocurile ce stau in calea progresului. podul este o ineptie si bani aruncati pe fereastra atata timp cat la 100 metri mai jos podul densusianu va fi pe 4 benzi pe bani de la bugetul central. dar probabil trebuie bani pentru campanie. Domnule Mircea unde stai? Sa venim sa-ti faurim ceva frumos in fata blocului sa nu mai poata dormi toata familia ta vreo 5 ani si apoi sa ne povestesti despre toleranta.
Postat 08 Iunie 2011, 13:47 de @ Anca
Ca nu--miss de la tara
>>>Levente >>>Iaurtul de la gurita ...1.Nu sunt de la tara .2.Dca la viata ta ai fi muncit ,nu ai fi comentat,...dar sa te ajut,,,garaje sub geam ,si vine el Jony liver de-si repara sicriul sub geam,foarte bine (repara auzul),,,Vine el desi regleaza carburatia (ca deh,in EU trebuiesc vindute )foarte bine Nu face fum ,deloc dar mirosul e bestial,,,Se demoleaza garajele ,nu cred ca sub geamul tau ,dar poti sa vii sa faci un pariu pe curse de sobolani la toate categorile de marime ....sa mai ai unul care creste 12-18 Pisici ,,,si sal vezi sera de sera cum pune de micare pisicilor in subsol....rezultat = gindaci nu,purici nu,miros pestiletial nu, ...Daca i-ti insir toate cele ....stau la bloc poate clima nu-mi face bine,poate am vreo boala ,si inaite de a lua cu asalt scarile de bloc doresc sa-mi trag sufletul....CU CE SUNT TARAN ,CA UNUL CATINE SA MA CARACTERIZEZE....nu cred ca ai curajul de a iesi la rampa sa dovedesti ca parinti tau au cumparat apartamentul inainte de 89....scuze SE PURTA FINETUL PE VREMEA AIA ....iar decomentat comentam toti ....ASTIA DE VA PLINGETI DE BANCI IN JURUL BLOCULUI,,,IESITI PUTIN DE VIZITATI SI ALTE TARI SI VEDETI PARCARI AMENAJATE SI UPSSS AU SI BANCI E
Postat 07 Iunie 2011, 07:45 de Yo
fdgdf
ASTA CU BANCILE E SUPER ! EXACT CA LA TARA, SA STEA TARANUL MUTAT LA ORAS SA NUMERE MASINILE SI TRAMVAIELE CARE MERG PE BULEVARD. BANI ARUNCATI PE GEAM. DAR IN BUZUNARE FLAMANDE.
Postat 06 Iunie 2011, 15:29 de Levente
pt safe
esti un escroc frustrat ! huuu...... kkt-ule !
Postat 03 Iunie 2011, 21:38 de com
@safe
hahaha, confuzi marfa cu ambalajul. aia sunt ungurii !
Postat 03 Iunie 2011, 21:31 de book
Trista realitate!
Sta in firea romanului sa fie ocos. Este o dovada a comoditatii ereditare transpusa in fenotip sub denumirea de lene. De aceea, primarii caposi si ambitiosi, chiar daca au mai putina minte, au succesul asigurat.
Postat 02 Iunie 2011, 21:42 de safe
lingaii vechi si noi.
bai nene, se vede treaba ca ai fost format de bolsevici. dupa parerea ta, nimeni nu are dreptul sa spuna ca se poate si altfel. doar o idee este buna si aceea e a celui care detine ciolanul !
Postat 02 Iunie 2011, 18:28 de xyz
racii
intrun consiliu local in care ungurii trag ca racii intro directie (marsarier), situatia este cea pe care o vedem. normal ca toate merga la fel.
Postat 02 Iunie 2011, 18:13 de anca
asa e
Asa e, aveti dreptate. Stiti de ce e asa? Pt ca tot romanu se pricepe la TOT. Orice s-ar face, el crede ca ideea lui e cea buna. De exemplu, in cazul podului de pontoane, riveranii ziceau ca nu e necesar, ca disturge "ecosistemul", etc., dar pun pariu ca vor fi primii care il vor traversa zilnic. Nu uitati ca spre Aradului sunt mari centre comerciale si urmeaza sa se deschida altele. Dar, intr-adevar, romanii suntem un neam de gica-contra.
Postat 02 Iunie 2011, 10:09 de unu
Cam așa e
Ai dreptate. Dar, întotdeauna există un „dar”, astea sunt regulile democrației. Eu văd și jumătatea plină a paharului. Administrația locală are în general dreptate dar toate lucrurile, fie ele bune sau rele, trebuie dezbătute. Ar trebui ca „riveranii” să vină mai des la dezbaterile publice organizate de municipalitate și să își exprime acolo nemulțumirile. Până la urmă cred că este greșit ca toți să întindă un covor roșu și municipalitatea să pășească pe el ca la paradă. Progresul se poate naște doar așa. Doar printr-o opoziție puternică. Păcat că ea nu este întotdeauna... constructivă.
Postat 01 Iunie 2011, 14:18 de IchimV
ha, ha, ha, ha
astea sunt consecintele celor care ne reprezinta ca stat, Pensionari trebuiau oraganizati in aziluri dar i am cazat in spitale ca medicii sa i faca planul lunar, deci ne am sacrificat oamneii care unii sunt chiar mortii ca sa dezvoltam profesiile libere, deci la oras ar trebui moral sa ramana doar cei activi profesionali, mediul de afaceri restul la reciclare nervoasa:)) dar cummmmm sa mergi la tara sau munte inapoi TULAI-TULAI lipsesc azilurile si sa vedeti ironie ca DEMNITARI ii fac sa raman in azil la oras iarasi plan PROFESIE LIBERA:)) si uite asa se duc anii si PROMOVAM BANULTUL si nespotismul ierarhic, ha, ha, ha deci nu va mirati ca NEBUNUL va fi cel mai fericit nu mai distinge realul hilar.
Postat 01 Iunie 2011, 12:14 de anca
astia sunt taranii de la oras
pai normal ca sar toti, doar asa au fost obisnuiti pe ulita natala. nenorocirea e ca au venit toti la oras si vor sa-l transforme intr-un mare sat. din pacate au si reusit in buna masura
Postat 01 Iunie 2011, 11:55 de silviu
www pct transport in oradea ro
ca bine zici tu Mircea :) asa-i la romani: de ce ai facut asa si nu altfel? dar asta care comenteaza de obicei nu face nimic...desigur inafara sa bage de vina :D
Postat 01 Iunie 2011, 11:11 de transportinoradea.ro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON