URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2020, 13:39

Orădeanul Alin Suciu, coordonatorul medicilor SMURD care intervin în Republica Moldova: "Moldovenii şi românii sunt fraţi şi nu putem uita lucrul acesta"

Orădeanul Alin Suciu, coordonatorul medicilor SMURD care intervin în Republica Moldova: 'Moldovenii şi românii sunt fraţi şi nu putem uita lucrul acesta' (sursa foto: deschide.md)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dr. Alin Suciu de la SMURD Bihor - care se află în această perioadă în Republica Moldova în calitate de coordonator al echipei de medici urgentişti - a dat un interviu pentru o publicaţie din ţara vecină, Deschide.md, spunând că "moldovenii şi românii sunt fraţi şi nu putem uita lucrul acesta".

El a oferit detalii despre experienţa din Italia, dar şi despre munca din spitalele Moldovei. 

Fraţii vor fi fraţi...

În Republică au plecat din România două echipe: 31 de medici şi cadre medicale SMURD şi 11 medici militari ai Ministerului Apărării din România. 

Orădeanul Alin Suciu face naveta Bălţi-Chişinău-Cahul pentru a coordona activitatea medicilor voluntari de la SMURD.

Jurnaliştii portalului Deschide.md relatează că, înainte de a începe discuţia, acesta le-a oferit măşti, văzând că nu poartă. 

În interviu, medicul urgentist a mărturisit că nu putea refuza misiunea din Republica Moldova, deşi a venit imediat după întoarcerea din Italia, unde a lucrat în spitalele cu pacienţi Covid-19. "Medicii sunt medici peste tot şi tratează peste tot. Noi tratăm în primul şi în primul rând oameni, indiferent de naţionalitate, de rasă, de etnie", a afirmat Suciu, potrivit Deschide.md. 

Jurnaliştii notează că un al doilea argument ţine de un vers care l-a marcat pe Alin Suciu: "Fraţii în veci vor fi fraţi". "Iar moldovenii şi românii sunt fraţi şi nu putem uita lucrul acesta. Este un act de normalitate", a spus, în interviu, medicul. 

Medicul orădean a povestit că echipa pentru Republica Moldova s-a format rapid, în 24 de ore: "În primele 24 de ore s-au oferit peste 100 de cadre medicale, marea majoritate sunt din Oradea, dar sunt şi din Bucureşti, un număr foarte mare de colegi din Iaşi şi-au manifestat dorinţa de a veni". 

Nu există o reţetă

Coordonatorul medicilor SMURD plecaţi în Republica Moldova a mai spus că principalele diferenţe dintre spitalele din Italia şi Republica Moldova ţin de infrastructură, dar acesta a evitat să critice lipsa acesteia din ţara vecină, spunând că peste tot în lume sunt probleme de acest fel în pandemia de Covid-19. Totodată, el a lăudat medicii din Republică. "Din câte am citit în presă, 25% din persoanele infectate sunt cadre medicale. Este enorm de mult. Nu am deocamdată un răspuns clar - de ce. Pot să fie cauze multiple - lipsa de echipamente de protecţie, faptul că i-a luat prin surprindere, faptul că infrastructura spitalicească nu i-a ajutat foarte mult. Dar, repet, cu toate acestea, nu au fugit, nu au dezertat", spune medicul.

Acesta a vorbit, pe scurt, şi despre tratamentul acordat pacienţilor Covid, precizând că acesta nu este unul standardizat, ci depinde de fiecare pacient şi de simptomele acestuia. "Tratamentul simptomatic este cel mai important tratament. Nu există o reţetă, ca la prăjitură: se pun două linguri de zahăr, trei linguri de ulei şi ştim că va ieşi o prăjitură excepţională. Fiecare om este diferit şi pentru fiecare om tratamentul este personalizat".

Fără recomense

În ceea ce priveşte episodul în care primarul din Bălţi le-a trimis medicilor plicuri cu bani pentru a le mulţumi, dr. Alin Suciu spune că echipa din România nu ştia ce se află în plicuri, iar când au văzut, au returnat banii. "Banii au fost daţi înapoi pentru că misiunea este umanitară, nimeni nu acceptă niciun fel de recompensă", a spus coordonatul echipei SMURD. 

Jurnaliştii din Republica Moldova l-au întrebat pe medic despre condiţiile de cazare pentru personalul medical venit din România. "Oricare ar fi condiţiile, sunt bune. Stăm în condiţiile în care stau cadrele medicale din Republica Moldova. Nu suntem într-un sejur, suntem la muncă".

Făcuţi diplomaţi

Pe de altă parte, merită precizat că ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a decis să le acorde tuturor cadrelor medicale care au făcut sau fac parte din misiunile din Italia şi Republica Moldova paşapoarte diplomatice. 

"Dragi colegi diplomaţi, îmi revine mie extraordinara plăcere şi onoare să vă înmânez aceste paşapoarte. Bun venit în corpul diplomatic al României, dragi colegi diplomaţi! Acest paşaport, aşa cum scrie pe ultima sa pagină, aduce cu sine privilegii, dar şi o imensă responsabilitate, de care sunt convins că vă veţi achita cu onoare. Felicitări din inimă!", a spus ambasadorul României în Republica Moldovă, Daniel Ioniţă. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Firesc
Tot respectul!
Postat 10 Mai 2020, 18:17 de Oradea2020
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON