URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2022, 21:14

Oradea va avea 70 de staţii pentru 700 de trotinete electrice de închiriat

Oradea va avea 70 de staţii pentru 700 de trotinete electrice de închiriat foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea va avea 70 de staţii pentru 700 de trotinete electrice de închiriat.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, Comisia Municipală pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a avizat marţi amplasarea unor staţii destinate trotinetelor electrice pe domeniul public. Trotinetele vor fi în regim dockless şi nu vor necesita construcţii adiţionale sau o infrastructură specială.

"Solicitările au fost depuse de către doi operatori care au, în total, 700 de trotinete. Bold Operation Ou a solicitat 25 de amplasamente pentru trotinete electrice, iar SC Lime Technology Network SRL 45 de amplasamente, cererea fiind analizată în comisia de circulaţie. Astfel, specialiştii au acordat un aviz provizoriu pentru o perioadă de două luni, serviciul de închiriere urmând să fie lansat în cursul lunii aprilie", a transmis Primăria.

... pentru cei peste 14 ani

În cadrul comunicatului, reprezentanţii municipalităţii au mai amintit că, potrivit regulamentului privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Oradea, utilizatorii acestora trebuie să aibă cel puţin 14 ani şi să circule pe şosea, pe banda întâi, cu excepţia zonelor unde sunt amenajate piste pentru biciclişti, situaţie în care trebuie să le folosească pe acestea.

"Se poate circula cu trotineta pe trotuare doar dacă este desenată o pistă pentru biciclete, sau pe aleile din parcuri dacă nu încurcă pietonii. Viteza maximă cu care pot circula trotinetele electrice în Oradea este de 25 km/h, sau de 10 km/h în pieţele Unirii şi Ferdinand şi zona podului Sf. Ladislau", au amintit comunicatorii Primăriei.

Potrivit regulamentului, trotinetele nu pot staţiona şi nici nu pot fi parcate: pe carosabil, în staţiile de transport public, în staţiile pentru taxi, pe locurile de parcare ale maşinilor, pe trecerile de pietoni, pe pistele pentru biciclişti, pe spaţiile verzi sau în zone de acces auto.

Încălcarea regulilor de circulaţie sau de staţionare poate fi sancţionată cu amenzi între 200 şi 400 lei, care pot fi aplicate atât de poliţiştii rutieri, cât şi de cei locali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
o veste foarte buna!
super: Bolt (Uberul europei atat pe auto cat si pe trotinete) si Lime, 2 firme de renume sunt interesate sa fie active si sa investeasca in piata mobilitatii moderne, eco, in Oradea!
Postat 29 Martie 2022, 22:05 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON