URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î

Oradea, trezeşte-te! Companiile locale îşi reiau timid activitatea, după două luni de stare de urgenţă

Oradea, trezeşte-te! Companiile locale îşi reiau timid activitatea, după două luni de stare de urgenţă CU DELAY. Producătorii orădeni îşi reiau activitatea, dar procesul va avea un efect mai mult psihologic decât economic. "Repornirea va fi lentă. Noi am produs şi după ce economiile europene au fost oprite, iar bunurile acelea sunt acum un stoc neconsumat", spune directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia a oprit economia brusc, precum traficul într-o intersecţie blocată de un accident. Nu eşti implicat direct, dar faci parte inevitabil din asta. 

Întâi s-au închis casieriile furnizorilor de utilităţi, barurile şi hotelurile, apoi, pe rând, fabricile. Cu rare excepţii, producătorii rămaşi activi au lucrat la relanti. Din 18 mai, după ridicarea stării de urgenţă, viaţa ar trebui să revină la normal, dar asta nu depinde doar de întreprinderile locale.

Stingerea!

Tabloul general e sumbru. În cele 60 de zile ale stării de urgenţă, cifra de afaceri a companiilor româneşti a scăzut cu 30 miliarde euro, 544.479 angajaţi au ajuns în şomaj tehnic, iar 354.218 au fost concediaţi. Criza a obligat 45.000 firme să declare restrângerea activităţii pentru a beneficia de ajutoare de stat, 95% din IMM-uri au raportat scăderea cifrei de afaceri, iar 260.000 de români au cerut amânarea plăţii ratelor.

În Bihor, prima a căzut industria ospitalităţii. Ordonanţa Militară nr. 1 a închis hotelurile, terasele şi restaurantele, transformând Băile Felix, o staţiune cu 7.000 locuri de cazare, într-o localitate fantomă. Treptat, şi-au redus activitatea şi firmele de servicii, industria uşoară şi sectorul automotive. Au rămas în picioare doar furnizori de piese pentru sistemul sanitar precum Plexus, constructorii angajaţi în proiectele Primăriei, cum ar fi Gavella, dezvoltatorii imobiliari ca Prima şi fermierii afectaţi mai mult de secetă decât de criza sanitară. Dar prea puţini...

Pierdere curată 

Nimeni nu poate spune cât au pierdut firmele bihorene în două luni. Specialiştii estimează la nivel naţional o diminuare cu circa 30% a cifrei de afaceri, iar companiile locale pot fi în trend, cu pierderi de zeci de milioane de euro. "Vom face o analiză la finalul stării de alertă", spune prefectul judeţului, Dumitru Ţiplea (foto).

În acest moment, sunt certe doar pierderile operatorilor din turism, cum ar fi SCT Felix, care estimează o gaură de 2 milioane euro, sau complexul President, care anunţă o pagubă de circa 3 milioane lei. 

Pierderea statului e şi mai mare. Guvernul a cheltuit 2,2 milioane euro cu cazarea celor 3.000 de bihoreni carantinaţi la întoarcerea în ţară şi cu plata celor circa 35.000 ajunşi în şomaj tehnic. Cum aceştia şi-au văzut veniturile aproape înjumătăţite, implicit au consumat mai puţin, afectând furnizorii de servicii, comercianţii şi producătorii agricoli din pieţe. "Vând jumătate din cât vindeam înainte de criză. Lumea ţine de bani", confirmă o vânzătoare.

"Eram pregătiţi să deschidem" 

Săptămâna trecută, majoritatea companiilor pregăteau reluarea activităţii din 18 mai. Complexul President din Felix şi-a chemat oamenii la muncă, a răsfirat mesele pentru distanţarea socială, a investit în dezinfectanţi, termometre şi teste, dar degeaba. "Joi seară aveam comenzi pentru 30 de camere. Eram pregătiţi să deschidem hotelul, terasele şi piscinele exterioare. Vineri am fost înştiinţaţi că putem caza doar pentru interes de afaceri", spune directorul complexului, Dumitru Fechete (foto). Bărbatul e dezamăgit. "După două luni în care au fost închişi în case, oamenii oricum vor ieşi pe străzi şi în parcuri, unde pericolul de contaminare este mult mai mare".

La rândul lor, reprezentanţii SCT Felix analizau două scenarii. "O variantă ar fi să deschidem din 15 iunie, cu condiţia să se deschidă şi piscinele, pentru că în Felix nu vine nimeni să stea în cameră. A doua, mai probabilă, ar fi să pornim din 1 iulie", spune directorul Florian Serac. Acesta e convins că staţiunea va avea căutare. "La câţi oameni ne sună, dacă mâine am deschide, ştrandul Apollo ar fi arhiplin". Serac ar vrea să vadă staţiunea redeschisă cu atât mai mult cu cât firma a apelat la o linie de credit de 4,5 milioane lei pentru plata salariilor...

Infectaţi printre testaţi 

Nici producătorii industriali nu planifică reporniri în trombă. "Marile companii şi-au continuat activitatea şi pe timpul stării de urgenţă, dar cu personal diminuat. 70% din firmele din parcurile industriale, cum ar fi Celestica, Plexus, Faist Mekatronic sau Golde, lucrează. Celelalte vor începe treptat de săptămâna aceasta", spune directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi (foto).

Prefectul Ţiplea a discutat săptămâna trecută cu reprezentanţii companiilor despre decalarea orelor de intrare la lucru, astfel încât angajaţii să nu se intersecteze în autobuze ori vestiare, despre distanţarea în timpul muncii, obligativitatea purtării măştilor ori a vizierelor.

În pregătirea relansării, pentru a evita răspândirea bolii, angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică au testat săptămâna trecută salariaţii firmelor mari. "Zilnic testăm cam 500 de persoane", spune prefectul. În principiu, rezultatele sunt bune. "La 3.500 angajaţi testaţi, am identificat doar 12 infectări. Oamenii erau asimptomatici, nici măcar nu ştiau că au virusul", spune Ţiplea. Pacienţii au fost internaţi, iar testările vor continua. "Firmele orădene atrag angajaţi de la 60 de kilometri. Testările ne vor da o imagine asupra nivelului infectării la un procent de 60% din judeţ", crede reprezentantul Guvernului.

Pornire cu recul 

Revenirea economiei se anunţă nu doar lentă, ci şi dureroasă. "Pornirea va fi urmată de un recul. E ca la o lovitură de bici, al cărei efect final e dat de capătul acestuia, care va lovi abia la sfârşitul anului", avertizează economistul Sebastian Văduva (foto).

Concret, scăderea veniturilor va determina populaţia să cumpere mai puţin, cu efecte în lanţ, aşa că scăderea comenzilor va sili unele firme să-şi restrângă activitatea. "Deşi în plan local există o extraordinară disponibilitate pentru reluarea activităţii, economia judeţului va fi afectată de ceea ce se întâmplă în alte părţi ale lumii. Toate firmele vor resimţi o reducere a activităţii cu minimum 10%, iar 5% dintre ele probabil îşi vor pierde contractele şi se vor închide", estimează specialistul.

Cei mai afectaţi vor fi furnizorii industriei auto. "Sectorul automotive nu îşi va reveni curând. Producătorii au stocuri, cumpărătorii vor evita să îşi ia credite şi tot lanţul va fi blocat", spune Văduva. Iar firmele nu vor putea trăi din rezerve prea mult...

După şomaj tehnic, disponibilizări 

Economia locală e dependentă de clientul occidental, indiferent de domeniu. "Există un efect de undă. Atunci când economiile occidentale s-au oprit, producătorii bihoreni au mai lucrat cam o lună, ceea ce înseamnă că s-a produs pe stoc. Acum, că economia occidentală încearcă să repornească, la fel, va exista un interval între o lună şi 6 luni până ce comenzile vor creşte", spune directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba (foto).

Primele semne se şi văd. "Mulţi angajatori s-au interesat în ultimele zile despre cum pot trece la desfacerea contractelor de muncă după încheierea şomajului tehnic", zice Békési. Concret, dacă la ieşirea din iarnă AJOFM avea în evidenţe cam 1.000 de joburi vacante, săptămâna trecută numărul scăzuse la circa 200. În schimb, dacă în martie erau cam 16.000 dosare de şomaj tehnic, luna trecută s-a ajuns la 35.000 şomeri. 

Pentru angajaţii bihoreni mesajul "Staţi acasă!" riscă să se transforme acum, din îndemn, în condamnare...


PREMIERE NEFERICITE
Trăim vremuri istorice

Pe 16 martie, preşedintele Klaus Iohannis a instituit starea de urgenţă, ţara fiind condusă prin ordonanţe militare care au închis şcolile şi grădiniţele, cafenelele, hotelurile şi sălile de sport. În premieră, traficul transfrontalier a fost restricţionat, românii întorşi în ţară fiind puşi în izolare şi în carantină. Pentru prima dată în istorie, sărbătorile de Paşti s-au ţinut cu bisericile închise, iar în noaptea de Înviere preoţii au slujit singuri cu măşti pe feţe. 

Pentru limitarea infecţiilor, autorităţile au instituit restricţii de circulaţie, obligând populaţia să stea în casă, iar vârstnicii de peste 65 de ani să iasă la cumpărături doar 2 ore pe zi. Timp de două luni, românii au putut ieşi doar cu declaraţii scrise privind scopul deplasării, limitat prin lege pentru procurarea produselor de strictă necesitate, asistenţă pentru persoane vârstnice sau minore, munci agricole ori deplasarea la locul de muncă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Afacerile private repornesc timid !?!
Cele publice au "avansat", în două luni, de la faza de licitații trucate (firme "de casă", notari de "fagmilie" și magistrați "de-ai noștri) la cea de "bișniță" de anvergură internațională a câtorva liberali, după model Bolojan, Carp, etc !?!
Postat 20 Mai 2020, 13:00 de CrisDumi
Este mai mult comunism in Italia decat la Moscovas
M-am saturat ca toti broscarii si napoletanii fomisti sa dea lectii de capitalism romanilor. De ce nu faci tu capitalism feroce cu cei de la tine din tara? De ce nu dai salariile de aici belgienilor sau francezilor? Petru ca romanii sunt fraieri si autoritatile de aici varza si corupte? Vrei munca de vest, cu salarii de est. Hai sictir de unde ai venit! E nevoie enorma de muncitori si de orice fel de oameni calificati,si platiti european! Cand vom face parte din Rusia, voi cere salarii rusesti, cat timp suntem europeni, cer salarii europene. Capisci schiffoleta?
Postat 20 Mai 2020, 09:46 de Cetatea
Asta cu "sclabvii" o retorica psd-de provenienta moskovita
Asta cu sclavii din agricultura europeana este o propaganda idioata sustinuta de mizerie psd! Nimeni nu oblige oamenii sa mearga la munca in agricultura aiure prin Europa. oamenii sunt obligati de hotia generalizata facuta in ultimii 30 de ani de nemernicii fsn-pdsr-pdl-pro si cum se mai numesc toti bastarzii lui Iliescu. Oamenii merg ca nu au unde presta munca necalificata. Nu stiu face altceva mai bine, mai eficient, mai rentabil. Cunosc cativa zilieri agricoli si toti se lauda ca in campanii pun deoparte cat ar castiga in tara intr-un an. Nimeni nu spune ca este usor, ca este bine dar au unde castiga in doua trei luni pentru restul anului. Astia cae "scavesc" in stanga si in dreapta de ce nu deschid ei niste acaferi si sa ofere ei locuri de munca bine platiteb si sa nu mai lase romanii sa plece in bejenii aiurea prin lume ca sa isi castige painea? "?E usor a sctie versuri cand nimic nu ai a spune", e usor sa lansezi lozinci comunistoide cand tu esti un impotent functional!
Postat 19 Mai 2020, 18:21 de scortosul
Nu mai putem de mila plantatiilor de sclavi
Dupa ce ca dau cele mai mici salarii din Europa, mai vin si cu prohodul prin media. Au venit din lacomie si oportunism cinic sa angajeze oradeni. Chiar si inainte de pandemie, erau firme mari de pe Borsului vesnic abonate la targuri de joburi. Asta pentru ca efectiv isi bateau joc de angajati oferind conditii mizere si salarii bananiere. Cat au fost oameni in tara, nu scoteau bani de salarii. Dupa ce au plecat, au inceput sa planga prin presa ca n-au oameni. Sa le fie de bine.
Postat 19 Mai 2020, 17:56 de Cetatea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0976 RON
  • 1 EUR = 4.8341 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON