URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2022, 09:00

Oradea și Bihorul, excepții: Primăria și Consiliul Județean și-au asigurat din vara trecută prețuri mici la electricitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Facturile la utilităţi bagă groaza nu doar în cetăţeni, ci şi în edili, după ce unităţi de învăţământ şi instituţii de spectacole primesc facturi de electricitate şi de încălzire dublate şi chiar triplate.

Nu e cazul instituţiilor subordonate Primăriei Oradea şi Consiliului Judeţean Bihor, pentru că ambele administraţii locale au cumpărat vara trecută curent la preţuri mici, pentru un an întreg.

Ca anul trecut

"Consiliul Judeţean Bihor şi instituţiile din subordine vor plăti în acest an pentru energia electrică facturi similare cu anul 2021, nefiind afectate de majorările din piaţă", a anunţat marţi CJ Bihor, printr-un comunicat care precizează că "instituţia noastră şi cele subordonate, cu câteva excepţii, vor avea în 2022 facturi similare cu cele de anul trecut".

Potrivit informării, în vara anului trecut, Mattyasi Gabor, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, instituţie din subordinea CJ Bihor, a negociat cu furnizorul de energie electrică Electrica SA un preţ de 95 de bani/kWh.

"Contractele au fost încheiate pe o perioadă de un an, până în decembrie 2022 inclusiv. Preţul va fi menţinut pentru Consiliul Judeţean Bihor şi instituţiile subordonate, cu excepţia DGASPC Bihor şi a şcolilor speciale, cele din urmă având o altă sursă de venit pentru plata utilităţilor", arată comunicatul administraţiei judeţene.

Creşteri mici

Potrivit acestuia, "valoarea celei mai recente facturi emise de către furnizor pentru CJ Bihor a fost de 12.489,54 lei în noiembrie 2021", mai mică decât cea de la începutul anului trecut, atât datorită negocierii cu Electrica Furnizare SA, cât şi a reducerii consumului pe fondul restrângerii spaţiilor folosite de administraţia judeţeană. "În ianuarie 2021, factura de electricitate pentru Consiliul Judeţean Bihor a fost de 14.317,07 lei", a transmis, la solicitarea BIHOREANULUI, Bianca Firezar, consilier al preşedintelui Ilie Bolojan.

Cifrele sunt aproximativ aceleaşi şi pentru principalele instituţii subordonate mari consumatoare de electricitate.

Astfel, dacă în ianuarie 2021 factura pentru iluminat a Muzeului Ţării Crişurilor a fost de 27.777,78 lei, ultima factură primită, cea din noiembrie 2021, a fost de 28.083,47 lei.

La Teatrul Regina Maria, ultima factură a crescut ceva mai mult, la 16.919,70 lei de la 10.866,99 lei, cât a fost în ianuarie 2021. Pentru Filarmonica de Stat, nota de plată pentru de electricitate a fost de 2.351,42 lei în ianuarie şi de 2.643,05 lei în noiembrie, iar la Centrul de Cultură al Judeţului Bihor în ianuarie 2021 factura a fost de 280 lei, iar în noiembrie de 540 lei, cu menţiunea că în ianuarie anul trecut cursurile încă nu erau începute, deci s-a consumat mai puţin curent.

Scumpire la DGASPC

În ce priveşte DGASPC Bihor, instituţie pentru care nu CJ Bihor achită utilităţile, preţurile la electricitate au urcat de la 0,69 lei/kwh (cu TVA, certificate verzi şi costurile de distribuţie incluse), cât a fost în cursul anului trecut, la 1,25 lei/kwh (cu toate componentele incluse) anul acesta.

În 2021, a precizat pentru BIHOREANUL directorul executiv Camelia Gaciu, instituţia a avut contract de furnizare cu SC Werk Energy SRL, iar începând cu 1 ianuarie 2022 a revenit la furnizorul Electrica Furnizare SA.

În ce priveşte facturile pentru gaze primite de DGASPC Bihor pentru unele dintre aşezămintele sociale, care folosesc acest combustibil pentru încălzire, tarifele au crescut de la 0,21 lei/kwh, cât erau anul trecut, la 0,27 lei/kwh anul acesta.

Primăria Oradea, cel mai ieftin

Pe de altă parte, Primăria Oradea achită cele mai mici facturi pentru electricitate, după cum a afirmat primarul Florin Birta, subliniind că acest avantaj a fost posibil prin faptul că municipalitatea a organizat o licitaţie centralizată pentru toate structurile din subordine (de la Direcţia de Asistenţă Socială Oradea până la unităţile de învăţământ şi medicale).

"În iulie 2021 Primăria Oradea a făcut o achiziţie centralizată pentru tot ce consumăm noi, inclusiv şcolile, creşele, spitalele Municipal şi Judeţean, la un preţ de 415 lei/Mwh (n.r. – 41,5 bani/kwh), iar contractul este valabil pentru o perioadă de 12 luni", a spus, pentru BIHOREANUL, primarul Birta.

Şi OTL, societate a Consiliului Local, beneficiază de un contract care îi asigură un preţ bun tot pentru că a cumpărat prin licitaţie pe un an, în cursul verii trecute. "În august am achiziţionat electricitate la 647 lei/Mwh (n.r. – 64,7 bani/kwh), preţ care prin contract rămâne neschimbat până la 1 septembrie 2022", a declarat BIHOREANULUI directorul OTL, Adrian Revnic.

În ce privește facturile pentru încălzire, primarul Oradiei arată că au crescut cu „aproximativ jumătate” pentru structurile municipalității, deoarece acestea sunt racordate la societatea de Termoficare, fără a se dubla, cum se întâmplă, din cauza escaladării prețului gazelor, în situațiile în care consumatorii sunt racordați la furnizori de gaz și îl ard în centrale proprii.

Prefectura: instituţiile să ceară compensări

Pe de altă parte, tot marţi, Prefectura Bihor a trimis tuturor administraţiilor locale din Bihor, dar şi Inspectoratului Şcolar şi Direcţiei de Sănătate Publică, o adresă prin care cere ca aceste instituţii să se asigure că vor beneficia de facilităţile prevăzute de noile reglementări ce permit compensarea preţurilor.

"Instituţia Prefectului Judeţul Bihor a emis o circulară vizând aplicarea Legii nr. 259/2021 pentru aprobarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022", a anunţat Prefectura, printr-un comunicat.

În baza celor două acte normative, unităţile de învăţământ şi unităţile sanitare "pot beneficia de plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la cel mult 1 leu/ kwh, respectiv 0,37 lei/kwh cu tva inclusă. Schema de ajutor se adresează atât instituţiilor publice, cât şi celor private, cu condiţia ca beneficiarii să depună solicitări explicite în sensul actului normativ menţionat mai sus", explică Prefectura, adăugând că prefectul Dumitru Ţiplea cere administraţiilor locale şi instituţiilor cu atribuţii "să se asigure că unităţile de învăţământ şi unităţile sanitare de la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Bihor au înaintat documentaţia necesară, pentru a beneficia de plafonarea tarifelor de către furnizori".

O problemă la nivel naţional

Problema facturilor pentru electricitate şi încălzire a devenit una majoră, după creşterea preţurilor, nu doar pentru consumatorii casnici, ci şi pentru majoritatea instituţiilor.

În ultima săptămână, presa centrală a relatat că în municipiul Dej şcolile au primit facturi triple pentru utilităţi, unităţile de învăţământ având de achitat pentru consumul de electricitate şi termie din luna decembrie de la 30.000 până la 100.000 lei.

În aceeaşi situaţie sunt şi şcolile din municipiul Bârlad, unde un liceu a primit cea mai recentă factură pentru încălzirea pe gaz în valoare de 270.000 lei pentru luna decembrie, de cinci ori peste valoarea medie dinainte de scumpiri.  

Până şi Teatrul Maghiar şi Opera Maghiară din Cluj au primit pentru luna decembrie a anului trecut o factură majorată de 8 ori pentru încălzire, la 260.000 lei. "E o lovitură enormă pentru bugetul nostru. Suntem în pericol să ne suspendăm activitatea, căutăm măsuri pentru a nu se întâmpla acest lucru", a reacţionat cunoscutul regizor Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, citat de presa locală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Re: excalibur
Nu ne-am întors. Căpoșii ăștia de edili nu pot recunoaște, chiar dacă ar fi obligați să revină la matca firească a furnizării, că sunt niște tâlhari și prăduitori cumpărați de un privat autohton de etnie maghiară, în spatele căruia stă de fapt ING NV Amsterdam cu acționarii săi multinaționali cu tot.
Postat 20 Ianuarie 2022, 10:14 de KP
KP
Kilowattul oferit de furnizori oilor mioritice , pe 2021 este de la 1.5 lei in sus. Plafonarea, la 1 leu sau 50 bani, tine 2 luni, februarie+martie . Apoi vine DIXTRACTIA . Nu transpare din articol furnizorul cu care a negociat Primaria oradea si Otl, curentul. Sa fie tot DIGI Energy ? Sau ne-am intors la alt privat, Electrica SA ?
Postat 19 Ianuarie 2022, 11:04 de excalibur
Fumigena
Nu e clara metoda? De jumate de an se face propaganda pe explozia preturilor la energie si gaze. De ce? S-a rupt barajul vidraru,bicaz, a secat dunarea? A facut shutdown cernavoda? Au secat zacamintele de gaze? ROMANIA??? Care are in curte toate aceste resurse, la cheie, 80-90% ? Nu e clar ca, cu concursul multinationalelor, cu COMPLICITATEA constienta a statului roman, condus de aceste cozi de topor, au lansat aceaste scumpiri, denumite liberalizari, solicitate de mult timp de UE, si acceptate pe genunchi de romania...Scopul e clar: transferul energiei din Romania in tarile care trebuie. Pentru aia sunt plantate de ani de zile EON, Enel,Engie,Cez furnizori/ traderi/ facturisti. Romania se va face verde, verde la fata, eco, prin reducerea consumului, 18 grade in case si alte beneficii, in cascada. Energia ieftina va pleca unde trebuie...Bun venit in UE, dragi colegi romani. Bibliografie: [ https://www.topfirme.com/profit/ ], [ https://www.bugetul.ro/silviu-manastire-iese-la-rampa-mai-nou-furtul-practicat-de-firmele-statului-si-multinationalele-protejate-de-ambasade-se-numeste-greseala/ ]
Postat 19 Ianuarie 2022, 10:59 de excalibur
Tarife mici de 0,95 lei/kwh.
Ce tare negociere au făcut edilii ăștia, când tot consumatorul plătește în Bihor 0,80 lei/kwh acum și, de la 1 aprilie se plafonează tot la atâta. Ba poate, cu scăderea TVA cu 14%, s-ar putea să fie și mai mic tariful. La așa negocieri doar liberalii se mai pricep. Eu zic să aducă ei diferența de 0,15 lei de acasă, din buzunarul lor de negociatori desăvârșiți pe piața "spot" sau cea anuală.
Postat 19 Ianuarie 2022, 10:30 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON