Oradea revine la viaţă după un an de restricţii impuse de pandemia de Covid-19.
O zi în stil art-nouveau
Centrul oraşului s-a umplut, sâmbătă, de orădeni încă din prima parte a zilei. Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau au adus bucurie pe feţele celor mici şi încântare în ochii adulţilor.
Instalaţiile 3D din pânze imprimate cu decoraţiuni zoomorfe, întinse deasupra intrării în Pasajul Vulturul Negru şi strada Vasile Alecsandri au dat un plus de culoare zilei, oricum însorită.
Cei mici s-au bucurat de un atelier de pictură pe faţă, modelaj cu baloane şi desen, dar şi de dubla întâlnire cu Prinţesa Fluture şi dragonul Zano botezat după Ziua Art Nouveau, de jocuri cu baloane de săpun, respectiv de alaiul copiilor de la Grădiniţa cu program prelungit 53 îmbrăcaţi în costume zoomorfe.
La rândul lor, adulţii au redescoperit frumuseţea arhitecturii orădene în cadrul tururilor ghidate pe un traseu tematic menit să pună în valoare decoraţiunile zoomorfe, eleganţa interioarelor casei Darvas la Roche în cadrul unor vizite gratuite sau strălucirea expoziţiei Glass Nouveau organizată aici.
Luați de val, în ciuda aglomerației, puțini dintre cei ieșiți în centrul orașului au purtat însă mască de protecție, cu toate că nu peste tot au păstrat distanța de siguranță.
Mini-spectacole de test
În cursul serii zona centrală a oraşului era în continuare plină de orădeni.
Strada Vasile Alecsandri era animată de tinerii ieşiţi la terase, copiii care îl înfruntau cu săbii din baloane pe dragonul Zano şi de trecători ieşiţi la plimbare care se opreau să fotografieze cu telefonul mobil instalaţiile din pânză ce umbreau artera.
Organizate în afara evenimentului principal, ca un test pentru viitoarele reprezentaţii cu care Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor vor să atragă în weekend-urile de vară populaţia şi turiştii în centrul oraşului, mini-spectacolele desfăşurate pe scena minimalistă din centrul Pieţei Unirii s-au bucurat de un public de toate vârstele, de la copii aşezaţi pe dalele albe la părinţi care îi supravegheau atent sau cupluri ieşite la plimbare.
Reprezentaţiile au fost diverse, precum dansuri populare interpretate de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana sau un fragment din spectacolul de teatru-dans "János viteazul" interpretat de actorii şi dansatorii Teatrului Szigligeti.
Reprezentațiile au fost urmate de două momente artistice susţinute de cvartetul iar apoi de corul Filarmonicii de Stat Oradea, fără ca publicul să pară deranjat de această varietate de forme de expresie artistică manifestate succesiv pe aceeaşi platformă.
Dimpotrivă, orădenii au savurat fiecare moment cu pofta celui ieşit dintr-o pungă perioadă de interdicţii. Acum lăsate în urmă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.