URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2021, 09:51

Oradea... printre rânduri: O tânără a lansat un proiect prin care promovează în acelaşi timp lectura şi frumuseţile oraşului (FOTO)

Oradea... printre rânduri: O tânără a lansat un proiect prin care promovează în acelaşi timp lectura şi frumuseţile oraşului (FOTO) ORAŞUL CĂRŢILOR. Imaginile transmise de orădeni sunt captivante şi, deseori, alătură opere literare celor arhitectonice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu e nici poet, nici dramaturg, nici cronicar, dar promovează cititul mai ceva decât dacă ar fi.

O orădeancă, tânără mămică, a lansat de curând un proiect inedit. Într-o societate captivată de telefoane, tablete şi alte soiuri de gadgeturi, Beatrix a reuşit, în scurt timp, să adune în jurul iniţiativei "Oradea citeşte" o comunitate formată din persoane încă dornice să înveţe lucruri noi, să-şi deschidă mintea şi să exploreze lumi fascinante răsfoind pagină după pagină...

Din pasiune

Beatrix Cătălina Scripek, ”Oradea citește”Platforma "Oradea citeşte" a fost lansată de tânăra Beatrix Cătălina Scripek (foto) în primăvara acestui an. În vârstă de 32 de ani, orădeanca este soţie, mamă a unui copil în vârstă de nici 2 ani, asistent medical la o clinică privată şi, în timpul liber, creează cu mâinile ei diverse accesorii, de la cercei la brăţări din piele naturală şi semne de carte din lemn. "Artizanatul nu este străin de familia mea. Şi mătuşa mea creează genţi din piele naturală. Eu de mică am pictat pe sticlă, am mers la diverse ateliere la clubul copiilor...", povesteşte Beatrix.

O altă mare pasiune a fost, tot din copilărie, lectura. "La noi acasă se citea. Am crescut văzându-i pe mama, pe tata, pe unchiul meu citind", spune Beatrix. Cu ce se delectează acum? "Îmi place ficţiunea. Am colecţiile Stephen King, unele cărţi chiar în mai multe limbi, şi vreau să le citesc pe toate", explică ea.

Lectură în urbe

În urmă cu câteva luni, din dorinţa de a promova cititul, o îndeletnicire "foarte rară în ziua de azi", s-a gândit să lanseze un mic proiect care să-i adune laolaltă pe cei care gândesc ca ea şi, totodată, să-i determine şi pe alţii să apuce o carte de pe rafturi.

Mândră de oraşul în care locuieşte, Beatrix a decis să-i provoace pe orădeni să împărtăşească - trimiţând către paginile de Facebook şi Instagram pe care le-a numit "Oradea citeşte" - fotografii cu cărţile pe care le citesc sau cu volumele lor preferate, alături de clădiri, zone şi colţuri frumoase ale oraşului.

Tânăra a descoperit că, deşi unii preferă mijloacele electronice, deşi mini-bibliotecile din parcuri sunt lăsate de izbelişte, există totuşi mulţi orădeni încă vrăjiţi de lectură şi de darurile ei. În scurt timp, iniţiatoarea a primit şi publicat sute de fotografii realizate de aceştia ca răspuns la provocarea sa.

Goethe... în centru

Mai mulţi orădeni au "tras" imagini ce ar putea cu uşurinţă fi folosite pentru promovarea Oradiei. Spre exemplu, "Scrisoare către tata" de Franz Kafka a fost fotografiată pe nou reabilitata stradă Aurel Lazăr, "Suferinţele tânărului Werther" de Goethe - pe promenada din aval de podul Sfântul Ladislau, "Un apartament la Paris" de Guillaume Musso – cu Palatul Apollo în spate, iar "Elizabeth a dispărut" de Emma Healey alături de Palatul Vulturul Negru.

Opere clasice şi opere contemporane, scrise de autori reputaţi sau debutanţi, şi-au făcut loc pe platformele "Oradea citeşte". Iar pe urmăritori pozele pot chiar să-i inspire în alegerea următoarei lecturi.

Beatrix spune că sunt încurajaţi să se alăture toţi cei care încă citesc cărţi, indiferent de tipul acestora. "Am cunoscut mulţi oameni faini. Am cunoscut tineri scriitori, bloggeri de cărţi (n.r. - care scriu prezentări ale unor volume, comentează noi apariţii), oameni pasionaţi de lectură, dar am descoperit şi străzi şi clădiri superbe din Oradea. Nu mă aşteptam la o asemenea reacţie", spune iniţiatoarea.

Grupul cititorilor

Pentru ca aventura prin lumea cărţilor să continue, Beatrix a creat, tot pe Facebook, şi un grup prin intermediul căruia le transmite membrilor diferite provocări legate de lectura unor volume şi îi informează, de asemenea, despre diverse evenimente literare istorice.

Şi cum pentru ea lectura nu e o modă, ci o pasiune trainică, se gândeşte să deschidă chiar un club de carte, cu întâlniri şi dezbateri. Până atunci, în Oradea şi mai ales în comunitatea "Oradea citeşte", paginile continuă să fie întoarse...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON