URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2010, 19:21

Strângeţi corect gunoiul!

Strângeţi corect gunoiul! DIFERENŢIAT. Pe containerele din amplasamentele unde s-a demarat colectarea duală au fost aplicate autocolante ce precizează clar ce gunoaie pot fi aruncate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

DIFERENŢIAT. Pe containerele din amplasamentele unde s-a demarat colectarea duală au fost aplicate autocolante ce precizează clar ce gunoaie pot fi aruncate

Deşi unii orădeni ar putea crede că odată ce nu mai aruncă deşeuri pe stradă şi depozitează gunoaiele în pubele şi-au îndeplinit datoria de cetăţeni, obligaţiile lor în privinţa salubrităţii nu sunt chiar atât de limitate.

Ei trebuie şi să respecte colectarea selectivă, să separe deşeurile vegetale de cele menajere, şi să declare numărul real de persoane care domiciliază într-o locuinţă.

Nu confundaţi deşeurile!

O problemă frecventă a salubrităţii este faptul că orădenii scot în stradă, lângă containerele cu deşeuri menajere, moloz, obiecte de mobilier, crengi de copac, iarbă cosită, cărămizi, ţiglă, faianţă sau aparate electrocasnice vechi. Adică tocmai deşeuri ce nu intră în categoria celor menajere şi reciclabile şi care necesită utilaje speciale de colectare, nicidecum clasicele gunoiere.

RER Ecologic Service poate ridica aceste deşeuri voluminoase, însă nu oricum, ci cu o minimă notificare prealabilă. Cei care au nevoie de astfel de servicii trebuie să anunţe telefonic dispeceratul firmei de salubritate ce fel de deşeuri au de aruncat şi adresa exactă, ca operatorul să trimită la faţa locului utilajul adecvat.

Selectiv e mai bine

RER Ecologic Service a implementat în toate zonele din oraş sistemul de colectare selectivă, prin montarea, într-un cadru de metal, a unor recipienţi inscripţionaţi cu precizările necesare privind tipul de deşeuri ce trebuie depuse în "pubela umedă", respectiv în "pubela uscată". În prezent, în Oradea sunt montate 28 de astfel de amplasamente.

Orădenii au privit cu interes aceste "cuşti" cu tomberoane, deoarece, fiind sub cheie, boschetarii nu mai pot împrăştia gunoiul pe străzi. Totuşi, acesta nu e singurul lor rost. Selectarea deşeurilor trebuie respectată pentru că doar aşa se poate reduce cantitatea de gunoaie depusă la deponeul ecologic, iar o parte importantă a deşeurilor va putea fi reciclată sau valorificată energetic în favoarea comunităţii.

Fără oale şi saci!
O altă regulă uşor de respectat, dar cu "greutate", este cea potrivit căreia orădenii trebuie să declare numărul real de persoane care locuiesc la o anumită adresă, pentru că doar aşa operatorul licenţiat poate să distribuie gratuit exact numărul de pubele de care respectivul imobil are nevoie. Declararea unui număr de persoane mai mic decât cel real face ca, în ziua colectării deşeurilor pe artere, pe lângă clasicele pubele să "răsară" saci, oale, pungi de toate dimensiunile şi diverşi alţi recipienţi deloc potriviţi pentru imaginea unui oraş al anului 2010.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Util
Oferirea unor informatii de genul asta, in mod repetat si cat mai clar, mi se pare o modalitate foarte buna de a ne obisnui si invata cu niste activitati pe care nu le-am prea "servit" pana acum. Colectarea selectiva este un lucru absolut comun in alte tari, exact acelea la care visam si pe care le numim civilizate, dar vad foarte des cum pe roamni ii doare burta sa colecteze selectiv in propria tara. "Vai, dar cum sa ma duc eu cu sacul la tomberon?", "Vai, dar ce zice lumea?" Numai prostii si ifose ale unor oameni care nu isi dau seama ce important este sa avem o atitudine responsabila si constructiva fata de mediu. Ca asa poate la un moment dat vom putea spune si despre Ro ca este o tara civilizata. Dar o tara civilizata e locuita de oameni civilizati.
Postat 15 Septembrie 2010, 00:07 de MariaN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON