URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2014, 10:31

Pepenii încurcă reciclarea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fructe preferate pe timp de vară, pepenii roşii dau bătăi de cap muncitorilor operatorului licenţiat de salubritate RER Ecologic Service. Containerele orădenilor sunt pline de resturi de pepeni care, odată golite în autospecialele de salubritate, sunt presate laolaltă cu restul deşeurilor. Astfel, lasă în urmă zeama specifică şi, chiar dacă utilajele sunt performante, inevitabil aceasta se scurge pe asfalt. Drept urmare, în urma utilajelor merg şi autospeciale care spală străzile.

Dacă aceste lucruri nu pot fi evitate, alte probleme cauzate de consumul pepenilor ar putea. Unii orădeni nu ţin cont în ce recipiente aruncă resturile şi le abandonează în containerele cu capace galbene, destinate deşeurilor reciclabile. Astfel, compromit hârtiile şi cartoanele adunate corect căci, odată udate, acestea nu mai pot fi recuperate.

Drept urmare, RER Ecologic Service face un apel către orădeni să respecte regulile colectării selective şi să arunce deşeurile menajere strict în containerele destinate fracţiei umede, în timp ce în recipientele dedicate colectării fracţiei uscate să depună doar deşeurile ce pot fi revalorificate: PET, hârtie, carton, sticlă, plastic, aluminiu şi metal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
vai,vai..
Dupa IDIOTENIA -cartela de interfon la tarcul de gunoi!!!!!!!!!!acum avem chestia cu pepenii,cojile!Miine,poimiine auzim ca primarele Iliutza a interzis cautatele lubenite in Oradia Mare!!!!!!Mare e gradina ta,si multi cartelati ai in ea!!!!!!!!!!!
Postat 30 Iulie 2014, 18:55 de Nea taticu
tariful creste
Bine da de cand sant in situatie monopol,findca urbana avea alt obiect de activitate ,(cresterea de struti)adica au fost scosi din joc,ca sa vina bucurestenii,oare pe noi ne intreaba ori de cate ori ridica tariful?
Postat 30 Iulie 2014, 14:40 de vasi
Pentru A si Oradean
Atitudine tipica de meltean. Ma si intreb daca are rost sa incerc sa va explic de ce e benefic pentru o comunitate sa-si recicleze gunoiul. Am sa va spun altceva. In Germania de dupa WW2, distrusa aproape complet, statu a ajuns la concluzia ca nu poate sustine activitate de ridicare a gunoiului menajer. Astfel ca a dat o lege care permitea crearea de firme particulare pentru aceasta activitate. Insa bani nu erau mai deloc nici in sectorul privat, asa ca pentru inceput singura obligatie a firmelor de salubritate era sa amplaseze un tomberon la intersectia a 4 strazi (nu doua si nici trei), urmand ca din profit sa-si imbunatateasca serviciile. Salariul mediu in Germania acelei perioade era undeva in jurul a 250 de marci, iar amenda pentru aruncarea gunoiului in alt loc dact cel destinat lui, recte tomberonul, se amenda cu 300 de marci. Normal ca firmele de salubritate incasau niste bani pentru servicii neprestate, dar in timp... asa s-a ajuns ca in zilelel noastre colectarea gunoiului in Germania sa fie un exemplu de urmat. A ramas insa impregnata in memoria colectiva a germanilor atitudinea corecta fata de o problema ce in ultima instanta priveste comunitatea.
Postat 30 Iulie 2014, 12:12 de anticomunistul
Pepeni :)
Pe mine ca cetatean de rand nu ma interseaza daca firma caruia eu ii platesc regulat transportul gunosiului, are cu ce sau poate sa duca gunoiul, si daca pepenii lasa sau nu zeama prin presare. RER s a angajat sa transporte si sa depoziteze gunoiul, cand ei ma vor intreba cum fac eu banii de gunoi atunci ma va interesa si pe mine zeama de pepene. Pana atunci, RER sa si cumpere igluri si ptr pepene :)
Postat 30 Iulie 2014, 11:24 de Oradean
AA
Mama mia ce problema existentiala, pfu.
Postat 30 Iulie 2014, 10:57 de A
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON