URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2012, 15:40

Orădenii se pot poza cu cei patru poeţi maghiari din grupul statuar "Holnaposok"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea şi Fundaţia Partium organizează joi, de la ora 14, ceremonia de dezvelire a grupului statuar interactiv „Holnaposok" ("Cei de mâine"), în scuarul de lângă Liceul Ady Endre.

Statuile au fost realizate în urma unui concurs de idei organizat de municipalitate, câştigător fiind declarat proiectul sculptorului Deak Arpad.

Lucrarea a fost realizată în bronz şi îi reprezintă pe poeţii Ady Endre, Dutka Akos, Juhasz Gyula şi Emod Tamas. Cei patru poeţi au făcut parte din gruparea literară „Holnaposok", constituită la Oradea, la începutul secolului XX.

Grupul statuar îi reprezintă pe cei patru poeţi în timpul unei discuţii literare în jurul unei mese. Unul dintre scaune a rămas neocupat, dând posibilitatea trecătorului să se aşeze şi să imortalizeze momentul într-o fotografie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Este ok
Grupul statuar are aspect placut si este bine amplasat . Asta da .
Postat 02 Noiembrie 2012, 15:51 de Radu
bani de criza
de ce a finantat Boc mizeria asta?
Postat 27 Octombrie 2012, 12:17 de altu
Uite cum se arunca banii oradenilor in conturile selinei
Sensul giratoriu din Cantemir, de la intersecţia străzilor Nufărului, Nojoridului şi Meiului va dispărea. În loc, va (re)apărea o intersecţie semaforizată. Decizia a fost luată din cauza şinelor de tramvai care se află la intrarea/ieşirea în/din sensul giratoriu, dinspre strada Nojoridului (Salca). Însă nu Primăria a dorit transformarea sensului giratoriu în interesecţie semaforizată, ci Poliţia Rutieră. Ne-o spune chiar Mircea Ghitea, directorul tehnic al Primăriei. „În proiectul iniţial [modificat de cine ???] era o intersecţie semaforizată. Dar s-a dorit [cine ,,a dorit’’ ???] apoi un sens girartoriu ca soluţie de studiu [pe banii cui ,,s-a studiat\\\\'\\\\' ???]. Poliţia are însă obiecţii, din cauza staţionării pe liniile de tramvai. Nu dorim cu orice preţ să forţăm o soluţie, dacă autoritatea rutieră nu e de acord”, explică Ghitea de ce s-a renunţat la giraţie.
Postat 27 Octombrie 2012, 09:49 de jirator
Vreun avocat/ong, nimic ?
Exista vreun avocat/ong/etc care simte cu adevarat romaneste si care vrea sa faca cu adevarat ceva, nu sa dea din clanta pe forumuri ? Atunci sa actioneze in instanta si sa incerce sa obtina o sentinta prin care euroii dati pe cei 4 betivi ( 80/90 de mii) sa fie recuperati de la culesii locali, in frunte cu biraul bolovan si sa se cumpere pacura/motorina/carbuni, ca vine dreaqului frigul si gligor+tiganu+gibonul + culesii au pus (si) cetul pe butuci !
Postat 27 Octombrie 2012, 06:45 de petru
bozgorilor
daaaaaaaaaa, bozgoriii au gusturi, tuvaneamuncur de migratori, ce gust are singele crud pe care il beati in loc de apa, dar carnea cruda pe care o mincati ca si animalele, sinteti niste animale needucate si dupa o mie de ani de cind v or fatat currrvele in stepele asiei....
Postat 26 Octombrie 2012, 22:28 de muweee bozggorilor
bravoooo
ce frumos, felicitari, dupa taranii din oradea ar trebui pusa o vacuta si alaturi GOJDISTUL BOLOJAN < ha, ha, ha, ha, ha, ce mozaic ati facut din Oradea Tarnaism orasanesc cu iz de CRASMMMAA, barvoo, unguri au GUSTURI si Rafinament, nu se lasa la taranii din ORADEA, va sustin!Nu va place mergeti la SAT, amin !
Postat 25 Octombrie 2012, 10:40 de TARANII la sate :))
Masnaposok
La maşnopoşi ăştia le mai lipseşte şi un bol cu ceva acreală să se dreagă după abuzul cu unicum......bblllleeeaahh
Postat 25 Octombrie 2012, 10:01 de pistike
@dragos
Indivizii asimilabili ca tine sunt uşor de impresionat. Degeaba te crezi tolerant şi multicultural european, în fond nu eşti decât un exemplar nepregătit....fizic şi moral. Du-te ia-ţi casă în păşunea falimentară de dincolo de Borş şi nu mai veni prin România, impersonalule.......
Postat 25 Octombrie 2012, 09:49 de @dragos
Completare obligatorie
In mod sigur din grupul statuar lipseste un cort, un cal si un ceaun.
Postat 25 Octombrie 2012, 07:56 de Attila
bozzgori imputtit
*** cind ati venit aici din asia mincati carne cruda si nu stiati vorbi, erati niste animale care beau singe crud, ne a trebui o mie de ani si tot nu v ati civilizat gunoaie iredentiste, tuvaneamuncur acum va dati mari poeti, criminali sovini ce sinteti..... si mai aveti tupeul sa ne dati noua lectii ***
Postat 24 Octombrie 2012, 23:02 de muwee bozzgorilor
pt Mediocritate
pt tine probail nu inspira nimic; poate te inspira cersetorii nostrii prin centrele europene, sau cocalarii care isi fac tzara de rusine prin toata lumea. Lasa-neeee tzaraneeeeee
Postat 24 Octombrie 2012, 22:51 de Incultule!
@Oradean
....... nu in mijlocul drumului sta :)))) Mai treci si tu sa vezi!
Postat 24 Octombrie 2012, 21:37 de Observer
Mediocritate
N-am vazut nicaieri ceva mai penibil, niste piticanii cazuti parca de undeva,de nicaieri, care nu spun si nu inspira nimic. Marimea(micimea) statuilor este egala cu valoarea celor patru. Si mai stau si in mijlocul drumului ca o .....
Postat 24 Octombrie 2012, 19:43 de Oradean
Din nou
Conform obișnuintei trebuie sa recunoaștem ca avem ce învăța de la conaționalii noștri care de cate ori au ocazia ne dau clasa. Pe când noi creștem leprele ei știu să-și promoveze oamenii de valoare, noi înjurăm în stânga și în dreapta, ei tac și fac, chiar dacă pe noi ne roade uneori invidia. Deci ce ar fi de făcut ca să fim noi aia mai cu moț?
Postat 24 Octombrie 2012, 17:49 de Dragos
Felicitari, nu stiam ce-mi lipseste
Felicitari, acum cu siguranta ma simt mai bine plimbanduma prin centru. Sa nu va deranjeze ca CET-ul e in insolventa si ca nici dracu nu-i da carbune si ca e posibil sa nu porneasca incalzirea:)))) Bine ca avem statui, hranim cainii abandonati.....
Postat 24 Octombrie 2012, 16:18 de Alexander
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON