URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2011, 12:41

Oradea ieri, Oradea azi: Iubiţi şi câinii vagabonzi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câinii din centru, câini de lux

În 1930, proprietarii de câini din Oradea plăteau pentru animalul lor o taxă stabilită de conducerea oraşului, scrie Corneliu Crăciun în cartea "Viaţa cotidiană în Oradea interbelică". Taxa nu era stabilită în funcţie de rasă, ci de zona unde trăiau. Oraşul era împărţit în trei ocoale: primul cuprindea spaţiile extravilane, coloniile şi viile, cel de-al doilea străzile marginale, iar Ocolul III era zona centrală, câinii de aici fiind consideraţi de lux. Pentru ei, proprietarii plăteau o taxă de 500 de lei pe an, faţă de cea de 100 de lei impusă în Ocolul II.

Taxele creşteau progresiv pentru orădenii cu mai multe patrupede. Scutiţi erau câinii dresaţi pentru Armată, Jandarmerie şi Poliţie, dar şi cei de pază la casele de lângă oraş. "Faptul că un câine s-a pierdut sau a murit nu dă scutire de plata taxei impuse pe acel an", scria în buletinul oficial al Primăriei. Totuşi, şi în acea perioadă existau câini ai străzii. Potrivit unor statistici, în 1928, grupul de ecarisaj al Serviciului Veterinar a prins "591 de câini vagabunzi şi s-au pus sub observaţie 216 de câini suspecţi, din cari bolnavi de turbare 6".

03 adoptie caini.jpgIubiţi şi câinii vagabonzi!

În zilele noastre, proprietarii riscă să plătească o altă "taxă" pentru animalul lor. Din cauza numărului mare de câini ai străzii, estimat între 400 şi 600, Primăria vrea să oblige orădenii să-şi sterilizeze câinii, excepţie făcând exemplarele cu pedigree, cele pentru care operaţia este un risc major şi câinii utilitari ai persoanelor cu handicap. Sterilizarea ar urma să fie plătită din banii orădenilor, dar în prima etapă jumătate din costuri vor fi suportate de municipalitate.

Orădenii care nu doresc să îşi castreze câinii vor plăti o taxă anuală de 100 lei, bani din care Primăria va plăti către fundaţia SOS Dogs, care se ocupă de patrupedele comunitare ale oraşului, îngrijirea căţeilor la adăpost. Cei care nu îşi vor steriliza căţeii şi vor alege să plătească anual taxa, vor fi obligaţi să îşi supravegheze permanent animalul, pentru a evita împerecherea cu cei comunitari. În acelaşi timp, municipalitatea vrea să încurajeze adopţia acestora din urmă. La începutul lunii iunie, a organizat împreună cu SOS Dogs, în premieră, un târg la care cei interesaţi au putut să ia acasă căţei fără stăpâni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
jos cu Mihaela
nu am mai vazut o femeie,fata?atat de rea la suflet,cum e Mihaela....nici nu o putem numi om...cred ca e o rautacioasa din rasa aceea,la care nu-i convine nici odata nimic,e parasita de catre barbatul ,prietenul ei si acum se razbune pe cine poate...pe caini deocamdata.E O PROASTA,O INCULTA,TRAIESTE IN EVUL MEDIU.EA AR MERITA SA FIE EUTANASIATA.
Postat 19 Iulie 2011, 23:22 de bianca
@xfiles
bai dementule, interneaza-te de urgenta la nebuni.
Postat 18 Iulie 2011, 18:58 de oradean
@mihaela
mihaela, asa cum le doresti tu la cainii vagabonzi, asa sa-ti dea Dumnezeu tie si mai ales familiei tale! exact la fel sa va fie la toti, si in primul rand copiilor tai!
Postat 18 Iulie 2011, 18:32 de xfiles
dc
Deci in primul rand nu te poate obliga nimeni sa-ti castrezi cainele pentru ca procedura de castrare nu este 100% sigura, animalul poate in cel mai rau caz deceda(legea va cadea la prima dare in judecata). In al doilea rand taxa pentru ingrijirea cainilor comunitari ar trebui colectata de la cei care nu detini caini, pentru ca ei sunt deranjati(scutire pentru cei care adopta un catel), . Detinatorii de caini oricum platesc destul la stat prin intermediul TVA-ului pentru hrana si ingrijirea cainilor pe care le detin.
Postat 18 Iulie 2011, 16:13 de cd
pt mihaela
mai bine te-am eutanasia pe tine mihaela si pe cei care iti semneaza petitia, asa am scapa lumea de idioti!
Postat 18 Iulie 2011, 16:00 de uca
demers pt strazi fara maidanezi
Cum cainii maidanezi sunt o problema majora in societate in acest moment va invit sa participati la un demers pt aprobabrea legii privind eutanasierea cainilor fara stapan. Aceasta este adresa grupului care spera sa adune cat mai multi membrii http://groups.yahoo.com/group/strazi_fara_maidanezi/ Daca va intereseaza inplicati-va!
Postat 18 Iulie 2011, 15:47 de mihaela
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON