URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2011, 10:31

Oradea ieri, Oradea azi: De la pionieri la curăţenie, la primăvara ecologică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1965. Pionieri la curăţenie

Mulţi orădeni îşi mai aduc aminte cum, odată cu venirea primăverii, erau scoşi de autorităţi înainte de 1989 pe străzi, la curăţenie. Ziarul Crişana din 1 aprilie 1965 anunţa debutul Lunii curăţeniei, în care din oraş se "ştergea" orice urmă a iernii, pregătindu-l de sezonul cald. Până la data de 1 mai, toţi orădenii, nu doar muncitorii Uzinei de salubritate, trebuiau să aibă "activităţi specifice": măturatul străzilor, curăţenie în parcuri sau tunderea arborilor.

"În scopul bunei lor desfăşurări, Comitetul executiv al Sfatului popular orăşenesc Oradea a sprijinit constituirea unor comisii formate din lucrători sanitari, preşedinţi ai comitetelor de stradă şi de blocuri, care-i vor ajuta pe cetăţeni în respectarea îndatoririlor ce le revin în cadrul acestor acţiuni".

Practic, fiecare stradă avea responsabili, care urmăreau atent cum se face curăţenia. Un rol important îl aveau şi elevii, care erau scoşi de profesori la îngrijirea curţii şcolii şi a zonelor din jurul ei. Şi munca lor era bine organizată. Împărţiţi în brigăzi, elevii aveau fiecare atribuţii clare: unii se ocupau de grădinile de flori, alţii de măturat.

03-gunoi.jpg2011. Primăvara e ecologică la Oradea

Obiceiul curăţeniei generale de primăvară s-a păstrat. Pentru al doilea an consecutiv, municipalitatea şi operatorul licenţiat de salubritate organizează campania "Primăvara ecologică a orădenilor". Acum, oamenii nu mai sunt puşi cu de-a sila la muncă, aşa cum erau în urmă cu 40 de ani, dar au şi azi obligaţia civică de a-şi întreţine zonele din faţa imobilelor în care locuiesc.

Primăria nu mai numeşte responsabili, însă preşedinţii de asociaţie sunt cei care mobilizează orădenii care locuiesc la blocuri. Nici elevii nu mai sunt obligaţi să iasă la curăţenie, pentru că democraţia le-a asigurat şi lor drepturi.

Totuşi, profesorii îi îndrumă spre acţiuni civice şi ecologice, iar de multe ori şcolarii sunt cei care dau exemplu adulţilor despre cum se face igienizarea unei zone. În cadrul campaniei actuale de curăţenie, orădenii sunt îndemnaţi de municipalitate să-şi deretice şi curţile şi grădinile, operatorul de salubritate asigurându-le ridicarea gratuită a deşeurilor voluminase, care în mod normal nu pot fi lăsate de izbelişte pe străzi. Totul de dragul unui oraş cât mai curat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Poate n-ar fi rau, ca pe vremuri...
Stiu ca ar necesita putina investitie, organizare serioasa,etc, dar ar merita. Noi, tinerii, nu mai stim ce inseamna sa facem noi curatenie, si am impresia ca de aici se trage si nesimtirea de a nu o pastra. Amenzile usturatoare ar fi o alta solutie in pastrarea curateniei.
Postat 22 Martie 2011, 00:42 de pisti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON