URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2010, 21:22

Oradea ieri, Oradea azi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1950. Gunoi la metru

Dis de dimineaţă, pe poarta ITAS (Întreprinderea de Alimentare cu Apă şi Salubritate) Oradea, care îşi avea sediul tot pe Tudor Vladimirescu, unde e sediul RER, intrau căruţele cu gunoiul adunat din oraş. Iosif Haiduc (foto) era omul care măsura, prima oară cu ochiul, apoi cu creion şi hârtie, fiecare căruţă.

"Oamenii strângeau gunoiul în oale, butoaie de plastic, în ce aveau ei pe-acasă. Cărăuşii, care erau angajaţi ai întreprinderii, dar lucrau cu calul şi căruţa lor, strângeau gunoaiele din faţa caselor, dar şi de pe străzi, şi le aduceau la noi", explică Haiduc. El era normatorul, adică cel care calcula cât gunoi a adus fiecare şi, astfel, decidea câţi bani trebuie să primească.

"Mergeam la fiecare în parte şi calculam cubajul, măsurând lăţimea, lungimea şi înălţimea. Cam 30 de căruţe zilnic. Pe-atunci nici vorbă să fie aşa mult gunoi ca acuma". Niciun căruţaş n-avea cum să-l fenteze, căci ajunsese să "simtă" şi numai dintr-o privire.

Odată strânse, deşeurile erau duse fie la o groapă din Ioşia Nord, fie la alta aflată chiar pe malul Crişului, între Podul Dacia şi actualul Hotel Continental. "Era mai demult un restaurant acolo, Pescăruş, dar l-au demolat şi în locul lui au făcut groapă de gunoi", îşi aminteşte pensionarul.

03 Ionel Ban.jpg2010. Plata la tonă

În Oradea anului 2010 lucrurile stau cu totul altfel. Locul căruţaşilor l-au luat şoferii, iar cel al atelajelor utilajele de salubritate tot mai moderne. Numai strânsul gunoiului în oale şi butoaie mai dăinuie, de parcă-ar fi o tradiţie printre orădeni, chit că toţi au la dispoziţie pubele.

Dacă prin absurd nea Haiduc şi-ar căuta de muncă drept normator la operatorul de salubritate, nu şi-ar mai găsi locul, pentru că azi nimeni nu mai trebuie să-şi bage nasul între gunoaie ca să le măsoare. După ce ridică gunoaiele din oraş, utilajele RER compactează automat deşeurile, astfel ca la depunere vântul să nu le împrăştie.

Procedura de compactare arată şi câţi metri cubi de deşeuri s-au strâns. "Indiferent că vorbim de gunoaiele de la cetăţeni, instituţii şi firme sau de cele de pe domeniul public, există o evidenţă exactă a cantităţii colectate, pentru că se plăteşte o taxă pentru fiecare tonă depozitată la groapa de gunoi, unde la fiecare depunere se cântăresc deşeurile", explică directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban (foto).

Aducând astfel în faţă o altă diferenţă: gunoaiele nu se mai lasă pe malul râului, ci la groapa ecologică aflată în Episcopia Bihorului, unde orice depunere se plăteşte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON