URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2011, 12:15

Mircea Nistreanu, patronul Repcon: Un destin croit între două mari inundaţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Originar din Copşa Mică, inginerul Mircea Nistreanu a făcut şcoala generală şi liceul în oraşul numit după revoluţie "Hiroşima României". "Eram în stare să fac orice numai să scap de acolo, totul era înecat în negru de fum. Noroc că-mi plăceau matematica şi fizica, aşa că am putut alege Politehnica".

A plecat la Facultatea de Construcţii Hidrotehnice din Iaşi în 1970, pe când erau mari inundaţii în Ardeal, şi a terminat-o în 1975, când, din nou, întinse zone ale ţării erau acoperite de ape. "Într-un fel, destinul meu s-a croit între două mari inundaţii", spune proprietarul Repcon.

- De cât timp lucraţi în domeniul hidrotehnic?

- De o viaţă. Am fost repartizat la Antrepriza pentru Lucrări Hidrotehnice Speciale Târgu Mureş. Nu terminasem stagiatura când deja eram şef de lot la punctul de lucru Târnăveni, unde construiam priza de apă pentru Combinat. Am fost apoi şef de şantier la acumularea nepermanentă de la Vânători, pe Târnava Mare. În Oradea am venit tot ca şef de şantier, şi aici am decis să mă privatizez, înfiinţând în 1993 firma Repcon. Deşi eram cunoscut în Minister, căci avem executate lucrări de referinţă, începutul a fost foarte dificil. Eram judecat ca un nou venit în branşă. A trebuit să aplic politica paşilor mici, să iau lucrări de mai mică anvergură până am ajuns la ceea ce este acum Internaţional Grup Construcţii GIE-Repcon.

- E grea viaţa pe şantier?

- Dacă-ţi place, nu e grea. Când eram tânăr, lucram non-stop. La Târnăveni ziua eram şef de lot, iar noaptea munceam ca maistru, supravegheam turnarea betonului. Şi asta timp de doi ani, perioadă în care n-am dormit mai mult de 4-5 ore pe zi.

- Totuşi, au apărut numeroase firme în domeniu. Nu vă e teamă de concurenţă?

- Eu am tot respectul pentru orice firmă care vrea să muncească. Politica mea a fost să fac numai ceea ce ştiu mai bine. De aceea nu m-am băgat nici la drumuri nici la construirea de blocuri. Nu mă tem de concurenţă. Firmele nou venite pe piaţă nu au nici dotarea, nici experienţa şi nici capacitatea personalului nostru.

- Care e cea mai importantă realizare a dvs.?

- Acumularea permanentă de pe Barcău. Prima lucare de asemenea amploare finalizată după 1989. Mi-a luat 10 ani să o termin, dar nu pentru că nu aveam capacitatea s-o fac mai repede, ci pentru că n-au fost bani. Abia în ultimii doi ani au venit fonduri importante, 60% din valoarea totală a lucrării. Sunt mândru de ea. Acum, la 60 de ani, pot spune că din punct de vedere profesional e tot ce-şi poate dori un specialist în construcţii hidrotehnice.

- Lucrarea asta s-a plătit din fonduri europene?

- Da, a fost o licitaţie internaţională pe care am câştigat-o. Selecţia a fost foarte severă. Şase luni a durat numai verificarea firmei din punct de vedere contabil.

- Apopo, se spune că n-a trecut moda lucrărilor fără licitaţii.

- Fals. În anii 90, când inundaţiiile făceau ravagii, eram doar câteva firme în ţară capabile să activeze în acest domeniu. Eram trimişi de urgenţă în zonele inundate, pentru apărarea localităţilor. Nu avem proiecte, se făceau schiţe la faţa locului, erau situaţii de calamitate. Era firesc ca apoi, când lucrurile intrau în normal, lucrările să fie continuate de cei care le-au început. În schimb, după 2000 lucrurile s-au mai aşezat. Nu mai poate fi vorba de lucrări atribuite direct. Cel puţin nu firmei Repcon.

- În ce relaţii sunteţi cu organizaţiile de mediu?

- Am avut relaţii destul de tensionate în trecut, cu activişti urcaţi pe buldozere, tineri care se legau de copaci. Era perioada în care ONG-urile se opuneau oricărui proiect, asta în vreme ce Ministerul Mediului ne presa să muncim. În timp, însă, relaţiile s-au mai armonizat. Ecologiştii au început să vină cu soluţii şi, ceea ce e mai important, şi proiectanţii au început să ţină cont de cerinţelele de mediu.

- La bancheta de lângă Gojdu tot jardiniere inestetice se amplasează?

- E una din durerile mele. Mi-aş fi dorit ca în tot oraşul să fie balustrade metalice, decorative. De data asta aşa se va întâmpla. Noi finalizăm lucrarea până la sfârşitul lunii, după care se vor putea monta balustradele.

- Ce mai e de făcut pentru Crişul Repede în zona Oradiei?

- Deschidem un nou şantier, între podul de la Centrul de Calcul şi Podul Decebal, pe malul drept, unde vom folosi aceeaşi reţetă. Prin asta, Crişul devine o minunată zonă de promenadă. Sper ca noua lucrare să o putem finaliza până la sfârşitul anului, deşi mai avem un obiectiv important pe teritoriul oraşului - întubarea pârâului Adona, lucrare complexă şi deosebit de pretenţioasă.

- De ce a a scăzut nivelul Crişului?

- Trecem printr-o secetă accentuată. Dar mai e o problemă. Barajul de la Lugaj este fisurat şi a fost golit, deci nu poate ajuta la reglarea cotelor Crişului Repede. A fost scos la licitaţie, noi am câştigat-o dar nu ne putem apuca de treabă pentru că procedura a fost contestată de firma Selina. A trecut mai bine de un an şi nu s-a întâmplat nimic.

- În Bihor există pericole de inundaţii?

- În Bihor gradul de acoperire cu lucrări hidrotehnice este de 45%, cel mai mare din ţară. Mai sunt două baraje în lucru, la Costeşti şi Poiana, pe doi afluenţi ai Crişului Negru. Le-am început în acest an şi în maxim trei ani le vom finaliza. După asta, putem fi siguri că în judeţ nu vor mai fi inundaţii decât cel mult în zone punctuale.

- Asta înseamnă că vă dispare obiectul de activitate...

- Eu nu intru în panică. În mod cert vor apărea în timp alte clase de asigurare împotriva inundaţiilor. Apoi, firma noastră execută şi alte lucrări de construcţii hidrotehnice: poduri, întubări. Nu pot să mă plâng de lipsă de activitate. Am şi două fundaţii cu caracter umanitar. Fundaţia Trei Ursuleţi gestionează mai multe grădiniţe în care micuţii au condiţii foarte bune, şi în plus construim o sală de sport la Şcoala Dacia. Ţin minte că atunci când fiica mea era elevă la această şcoală se făcea educaţie fizică pe un teren în pantă. Noi l-am îndreptat cu buldozerele, la rugămintea directorului. Mare mi-a fost mirarea să văd, când a început nepoţica mea clasa I, tot acolo, că situaţia a rămas neschimbată de 30 de ani. Repcon mai susţine fundaţia Trei Ierarhi. Prin ea am ajutat mult Mănăstirea Sfintei Cruci şi am mai construit în Rogerius o biserică. La subsolul ei  vom deschide o cantină pentru cei nevoiaşi, o farmacie şi un cabinet medical.

- Se poate spune că sunteţi un om împlinit...

- Da. Mă bucur de copii minunaţi, care îşi croiesc singuri o carieră bazată pe muncă. Iar ca hidrotehnician vreau să trăiesc destul încât să văd cum se comportă lucrările mele la încercările naturii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
:D
SUPER TARE FIRMA ;)
Postat 10 Februarie 2012, 10:57 de Vasile Nicolae
Dar la piete!
Pe cand un interviu cu seful pietelor.Nu de alta, dar suntem in august si nu se misca mai nimic prin piete. Cea de langa cetate este teribila.Parca am fi la iarmaroc.Tarabe cu panze rupte sau de rafie. Mai mare rusinea, mai ales ca orasul este plin de turisti care trec si prin piata aceea...
Postat 03 August 2011, 17:38 de Boom
....
CENZURAT
Postat 02 August 2011, 16:08 de Cel care te f***-n c
Bihoreanul,Nistreanu etc
mai ,,Bihoreanul,,-e te-ai nesimtit cu totul ! faci reclama tuturor urmaritilor DNA !si mai radeti de cei de la Jurnal ca distribuie ulei ... voi sunteti muuuuult mai jalnici !
Postat 02 August 2011, 08:24 de Marian
...minunat!
Nu pot sa nu observ ca singurul comentariu care lauda aceasta reclama - nici macar mascata! - ii apartine unei analfabete. Cat despre minunatia ce a facut-o dl Nistreanu la Scoala Dacia, lucrurile se prezinta asa: s-a apucat de lucru fara sa aiba autorizatie, a distrus un spatiu verde frumos, pe care copiii se puteau fugari in liniste, a taiat niste copaci mari si sanatosi si era gata-gata sa dea peste trei arbori monument, cu care orasul acesta ar trebui sa se laude. Sincer, sunt dezamagita ca directorul unei scoli poate permite sa se intample asa ceva. E drept, plateste Nistreanu, dar totusi... Iar pentru cei ce cred ca acestea sunt probleme minore, tin sa precizez ca nu ma consoleaza faptul ca se intampla si lucruri mai murdare, chiar sub nasul nostru. Daca nici faptele de caritate nu le mai putem face fara sa distrugem...
Postat 01 August 2011, 12:06 de M
sictir !
CENZURAT
Postat 01 August 2011, 08:44 de Gigi de la scularie
lipseste c in cerc
e de hepatita interviul asta!!! macar a platit bine nistreanu? reclama, fireste
Postat 31 Iulie 2011, 18:51 de chirila
ai dreptate memento
E prieten la catarama cu Pele
Postat 31 Iulie 2011, 17:18 de rad
M.V.
IA INTREBATI-L PE PUIU LASCAU DACA NISTREANU ASTA CHIAR II BAIAT BUN
Postat 31 Iulie 2011, 16:16 de MIA
MEMENTO
NISTREANU-UN DESTIN CROIT INTRE DOUA PRADUIRI LA DNA , RESPECTIV DOUA BETII CU PELE TIGANU
Postat 31 Iulie 2011, 16:13 de PISICA ALBASTRA
prietenarii
ceea ce uita sa spuna reporterul este ca acest nistreanu este o buna cunostinta de a lui lenin- iliesu si pe vremea lui i se dadeau lucrarui de milioane de Eu prin incredintare directa si atunci a reusit acest " betiv" sa acumuleze la fira un purcoi de bani si sa-i creasca burta mare !!!! CONCLUZIE A FI PRIETENAR CU ACEL "sarac si curat" aduce multe beneficii !!!!!!
Postat 31 Iulie 2011, 15:00 de unul
BAIAT BUN
O ALTA MARE REALIZARE A LUI NISTREANU ESTE FAPTUL CA I-A CUMPARAT UNEIA DINTRE AMANTE UN RESTAURANT SI O CASA
Postat 31 Iulie 2011, 13:45 de 1 CARE STIE
reclama nesimtzita
de ce nu pot pune link-uri la articolele anti-repcon ? comunisti imputiti ce sunteti !
Postat 31 Iulie 2011, 13:25 de anti
reclama nesimtzita
nu-l mai pupati in coor pe repcon si cautati pe google, ca aveti ce gasi despre el:
Postat 31 Iulie 2011, 13:21 de anti
petza
acum niste ani, dupa ce repcon a"indiguit" petza, nistreanu a spus ca poate fi considerata o "perla europeana". wow, asa o perla....
Postat 31 Iulie 2011, 13:20 de dante
SUCCES DOMNULE NISTREANU
Va admir pentru ceea ce a-ti realizat pana acum si va doresc mult succes pentru proectele de viitor .Sunt foarte fericita ca va ve-ti implica si la Scoala Dacia pentru sala de sport .In acesta scoala au invatat si copii mei , este una dintre cele mai bune scoli din Oradea , pentru rezultatele obtinute de elevii din acesta scoala, Aceste rezultate au fost obtinute cu eforturi sustinute din partea parintilor ,cadrelor didactice si nu in ultimul rand conduderii scolii
Postat 31 Iulie 2011, 12:41 de Flory L
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON