URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2010, 21:11

Ecologia, modă sau civism de faţadă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moda este definită în DEX ca un "obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social, sau gust, preferinţă generalizată la un moment dat pentru un anumit fel de a ne îmbrăca". Termenul are, însă, conotaţii şi în alte direcţii.

Pentru că aşa dă bine, cu vânt european din pupa, a devenit o modă să afişezi o atitudine de fan al ecologiei. Abundă activităţile având ca ţintă protecţia naturii. Toată lumea se simte datoare să iniţieze câte un "proiect" cu subiect ecologic. Foarte bine! Numai că destule sunt făcute mai mult pentru imagine şi mai puţin pentru a schimba în bine atitudinea noastră faţă de mediul în care, vrem sau nu, trebuie să trăim.

ONG-uri, instituţii publice sau societăţi comerciale, fie că au, fie că nu au obiect de activitate mediul, se implică periodic în acţiuni ce se doresc educative. Ce rămâne la final? Cu toţii ne reluăm nestingheriţi activităţile zilnice. De cele mai multe ori uităm tot ce am "învăţat" la acţiunea ecologică la care am participat sau în care chiar ne-am implicat. Am mai pus, însă, ceva la "imagine", căci dă bine la CV. Implicarea reală e mai rară.

O dovedeşte şi Oradea. S-au făcut eforturi pentru dotarea comunităţii cu recipiente de colectare selectivă duală, s-au amenajat spaţii speciale, închise, au fost inscripţionate containerele destinate deşeurilor reciclabile. Rezultatul? Gunoaie de-a valma, deşeuri reciclabile compromise. Ca tot românul, şi orădeanul are o "logică de fier": păi nu sunt tot gunoaie? De ce să ne complicăm existenţa cu selectarea lor? Care-i atunci rostul acţiunilor ecologice? De ce mai cheltuim bani pe (in)utilităţi? De ce ne pierdem timpul, dacă tot nu învăţăm nimic?

E drept: ne facem imagine! Pe termen scurt. Dar mai departe? Nu vedem. Revenim la rutina zilnică pe care nimic nu ne-o schimbă. Nu uităm, însă, să criticăm, sesizăm, reclamăm. Face parte din gena noastră. Ne imaginăm că o facem din spirit civic. Dar pe stradă ne facem că nu vedem dacă un concetăţean aruncă, de exemplu, mucul de ţigară pe jos, deşi are coşul la doi paşi. Nu-i treaba noastră. Să vină alţii să strângă. Că de aia îi plătim. Eficienţa? Cine are timp să contabilizeze aşa ceva în secolul vitezei?

Livian Hotico, responsabil PR RER Ecologic Service

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON