URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2020, 09:07

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Hotelului Parc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1903. Hotel cu iz oriental

Cunoscut multor generaţii de orădeni, Hotelul Parc a găzduit timp de zeci de ani turişti, călători şi personalităţi în plin centrul Oradiei. Povestea clădirii începe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când pe această parcelă contele Sámuel Teleki, comite suprem al Bihorului, a ridicat un palat cu etaj în stil baroc.

Cu timpul, imobilul a avut mai mulţi proprietari şi mai multe destinaţii, între care Casinoul Naţional bihorean, cu o sală de şedinţe, săli de conversaţii, jocuri, popice şi o bibliotecă.

În 1909, clădirea, cunoscută drept Palatul Bethlen, a devenit proprietatea familiei Weiszlovits, iar fraţii Emil şi Gyula au început să o transforme în hotel. După lucrări de renovare şi recompartimentare, cele 60 de camere, holurile şi alte spaţii au fost decorate cu valoroase covoare, vaze şi obiecte de artă aduse de Weiszlovits Gyula din India.

Hotelul, deschis în 1915, dispunea de electricitate, apă curentă şi încălzire centralizată, iar parterul era ocupat de magazine. Era considerat unul de lux, iar între cei găzduiţi aici s-au numărat Regele Carol al II-lea, Nicolae Iorga, George Enescu şi Rabindranath Tagore.

2020. Monument dărăpănat

Din gloria hotelului de altădată a rămas doar o umbră. În prezent, clădirea zace nefolosită, are faţada acoperită cu plasă şi prezintă risc de prăbuşire.

Arhitectural, clădirea este eclectică, cu elemente secession. Faţada simetrică prezintă o intrare decorată cu feronerie stil 1900, iar ferestrele dreptunghiulare, cu ancadramente, sunt identice pe toată lungimea faţadelor către stradă.

Terasele din curtea amenajată în stil romantic găzduiau felurite evenimente. Cele mai recente renovări au fost efectuate în 1974, iar de atunci imobilul doar se degradează. Monument istoric de categorie B, hotelul, de doar 2 stele, a fost închis acum mulţi ani, dar şi-a păstrat toate detaliile intacte.

În 2008, Finanţele Publice au scos clădirea la licitaţie, dar nici Primăria Oradea, nici Consiliul Judeţean Bihor nu au cumpărat-o, deşi iniţial şi-au manifestat această intenţie. După ce, pentru scurte perioade, la parterul imobilul a fost deschis un restaurant, în 2018 întreg imobilul a fost scos la vânzare.

La începutul anului 2020, firma Rent Residence, actuala proprietară, a demarat lucrări de reabilitare integrală, cu menţinerea destinaţiei de hotel.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON