Orădeanul Constantin Butişcă este, de meserie, profesor inginer, însă formarea tehnică nu l-a împiedicat, în ultimii 20 de ani, să aştearnă rânduri scrise despre Oradea.
Imediat după revoluţie, dascălul a decis că orădenii trebuie să aibă la îndemână date despre oraşul în care locuiesc, aşa că din 1996 publică, pentru localnici dar şi pentru turişti, Ghidul Practic al Municipiului Oradea, singura carte cu informaţii utile dedicată oraşului. "Sunt lucruri care merită să rămână scrise pe hârtie", spune convins autorul.
Cărţi necesare
Constantin Butişcă a început să aibă preocupări tipografice încă din anii '80, când a obţinut, cu greu, din pricina cenzurii comuniste, acordul pentru tipărirea revistei "Fotbal la porţile Bihorului". Apoi s-a apucat de realizarea de jocuri de cuvinte încrucişate, iar după 1989, prin editura proprie, Brevis, a făcut prima hartă post-comunistă a oraşului. "Era nevoie de o hartă a oraşului, pentru că multe denumiri de străzi se schimbaseră şi lumea nu le cunoştea", explică profesorul.
De la rebusuri şi hărţi a trecut apoi la ceea ce el numeşte "cărţi necesare": "Mi-am zis că ar trebui să fac cărţi utile, care să rămână în casele oamenilor". În 1996 a lansat prima ediţie a Ghidului Practic al Municipiului Oradea, o carte cu informaţii despre oraş, cuprinzând de la adresele instituţiilor publice la numere de telefon ale spitalelor ori hotelurilor, şi de la repere istorice la locuri de vizitat.
Cu de toate - foto 04 ghid
De atunci, în cei 18 ani, Butişcă a lansat şase ediţii ale ghidului, primele cinci cu o frecvenţă de 2 ani. Cea mai recentă ediţie, apărută la 9 ani după precedenta din 2005, a fost prezentată publicului săptămâna trecută. Volumul cuprinde repere istorice ale Oradiei, informaţii despre Primărie şi serviciile instituţiei, inclusiv cu numele şefilor de direcţii şi numerele de telefon unde pot fi contactaţi, dar şi date despre Prefectură şi Consiliul Judeţean Bihor. De asemenea, cartea are o listă de telefoane utile, date statistice despre Oradea, informaţii despre parcurile oraşului ori itinerarii pietonale de-o zi.
Ghidul mai prezintă monumente, biserici, şcoli şi magazine, iar în final are planşe cu hărţi ale tuturor blocurilor din oraş, o listă a străzilor şi explicaţii cu privire la personalităţile care au dat numele arterelor. În plus, ghidul vine la pachet cu cea mai recentă hartă a oraşului. "Sunt informaţii necesare oricărui orădean şi turist", explică autorul.
Cartea poate fi cumpărată din librăria de la demisolul complexului Crişul ori comandată de la editură, la numerele de telefon 0259-432.536 sau 0745-107.680.
Informaţii verificate
În ghid, Butişcă s-a străduit să prezinte toate datele lapidar şi sistematic, convins că cititorul de azi vrea cât mai multe rânduri scurte. Mai cu seamă că informaţiile pot fi găsite pe internet la o simplă căutare.
În ciuda acestei aplecări spre online, profesorul este convins că ghidul său este folositor. În primul rând, pentru că unii orădeni, îndeosebi cei în vârstă, nu ştiu folosi internetul. "Dar şi pentru că pe internet nu ştii niciodată cine a scris şi cât de sigură este informaţia. Ori în ghid eu îmi asum veridicitatea datelor", explică autorul. Şi garantează că fiecare informaţie publicată a fost verificată. Ba chiar a sunat la fiecare număr din agenda de telefoane utile, pentru a se asigura că este bun!
Totuşi, profesorul admite că primii cumpărători ai ghidului sunt persoanele trecute de prima tinereţe, în timp ce tinerii nu s-au prea înghesuit să şi-l procure. "Dar nu putem fugi de carte", le transmite Butişcă.
Să dispară apatia!
Ghidul n-a fost singura preocupare a profesorului faţă de Oradea. Printre monografiile unor comune bihorene pe care le-a făcut, Constantin Butişcă a publicat şi alte trei volume despre municipiu: "Şcoli orădene", "Bisericile ortodoxe din Oradea şi slujitorii lor" şi "Autografe pentru orădeni", o culegere de autografe lăsate de clienţii Restaurantului Oradea. "Toate aceste cărţi sunt făcute cu inima, nu doar cu mintea", zice Butişcă.
Cunoscând Oradea în detaliu şi urmărindu-i atent evoluţia, profesorul spune cu tărie că îşi iubeşte urbea. Regretă însă că orădenilor le lipseşte ceea ce el numeşte civilizaţia străzii: "Nu se implică deloc în viaţa oraşului. Le lipseşte atitudinea când vine vorba de vandalisme pe spaţiul public, dar şi zâmbetul când se petrec manifestări". Profesorului i-ar plăcea ca prin oraş să mişune cât mai puţini locuitori apatici şi cât mai mulţi turişti entuziaşti. Iar cu toţii să ajungă la aceeaşi concluzie ca şi el: că Oradea este un oraş ce merită iubit.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.