URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2019, 19:32

Oradea ieri, Oradea azi: Viaţa culturală a oraşului, cum era acum un secol şi cum e acum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1930. Cultura orădeană

În perioada interbelică, spaţiul cultural orădean era definit de elemente corespunzătoare etniilor locale, astfel că vorbim de cultură românească, maghiară şi evreiască deopotrivă. Viaţa culturală a Oradiei interbelice consta în expoziţii de artă plastică, concerte, conferinţe, spectacole teatrale şi muzicale, sărbătoriri de scriitori şi artişti.

În spaţiile expoziţionale din centru vernisau pictori locali, precum Ernő Tibor şi Alfred Macalik, lumea muzicală era animată de concerte religioase, organizate de episcopi, ori de serate artistice, unele cu scop filantropic, cum erau ceaiurile dansante şi concertele de Crăciun.

Operele din Bucureşti şi Cluj, feluriţi instrumentişti, inclusiv oamenii de muzică George Enescu şi Bartók Béla au concertat în Oradea interbelică, alături de orchestre şi grupuri muzicale locale precum Reuniunile Lira şi Hilaria. Amatorii de spectacole frecventau Teatrul Orăşenesc Regina Maria, cu piese în limba română şi în maghiară, iar Casa Naţională a Românilor avea un mic muzeu etnografic în sediul său de pe actuala stradă Republicii.

2019. Artă şi festivaluri

În prezent, orădenii şi turiştii care vin în oraş se pot bucura de o ofertă culturală bogată. Opt muzee şi case memoriale organizează expoziţii permanente şi temporare, unele în premieră naţională, dar şi alte evenimente pentru publicul larg.

De asemenea, Cetatea Oradea este un centru cultural cu muzeu, galerie de artă, amfiteatru, ateliere meşteşugăreşti şi spaţii pentru ONG-uri şi găzduieşte festivaluri şi concerte internaţionale.

Frecvent, Muzeul Oraşului Oradea, cu sediul în Cetate, vernisează expoziţii noi. Reabilitate din temelie, sinagogile au devenit şi ele centre culturale şi gazde pentru felurite expoziţii şi concerte, iar Teatrul şi Filarmonica au lunar numeroase spectacole. A

nual, Oradea este gazda mai multor festivaluri de teatru, film, muzică şi cinematografie, la care se adaugă expoziţii de artă plastică, contemporană, artă fotografică şi concerte, cu artişti locali, naţionali şi internaţionali. De exemplu, în 2019, în oraş au poposit pianiştii Richard Clayderman şi Balázs Havasi, pictorul Chen Ching-Jung, Corul Madrigal sau artiştii Filarmonicii de Tineret din Viena.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte slab articol ... sub orice critică !?!
Viața orașului, chiar și până spre finalul anilor '60, era de o diversitate demnă de oricare dintre marile orașe ale Europei !?! Citiți, studiați bibliotecile ... apoi scrieți și voi, la Bihoreanul, cam ce era la terasa Astoria spre exemplu, înainte de a ajunge tot felul de "neterminați" să "cumpere" urbea și să o invadeze cu bădărănismul lor "folcloric" !?!
Postat 02 Decembrie 2019, 17:23 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON