URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2012, 10:40

Oradea ieri, Oradea azi: Parcurile oraşului de odinioară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1835. Donaţie făcută parc

Primele parcuri amenajate ca la carte au apărut în Oradea în secolul XIX, când - deşi industria era mult mai puţin dezvoltată decât acum - poluarea era mai mare din pricina cărbunelui utilizat pentru producerea energiei.

Un frumos parc a fost realizat în 1835 pe terenul donat municipalităţii de contele Rheday Lajos, motiv pentru care zona, unde astăzi se află o parte a Grădinii Zoologice şi actualul Parc Bălcescu, s-a şi numit Grădina Rheday. Parcul Ujsor (acum Petofi) era o altă zonă verde importantă în Oradea anului 1859.

În 1890, pe un teren mlăştinos de pe malul drept al Crişului s-a amenajat un parc întins până la dealurile oraşului. Denumit Varosliget, locul a avut mai multe denumiri până să ajungă Parcul I.C. Brătianu de azi - Grădina Bunyitai, Parcul Orăşenesc, Parcul Muncitoresc. Un alt parc de la sfârşitul secolului XIX era Parcul Milenar (foto), azi Parcul Libertăţii.

Unul din cele mai mari parcuri din zilele noastre, Parcul 1 Decembrie, era în a doua jumătate a secolului XIX Piaţa Mare a Oradiei, unde se ţineau săptămânal târguri de vite, pînă la începutul secolului XX.

2012. Parcuri noi şi vechi

Societatea contemporană acordă o mare atenţie ecologiei, iar normele europene impun ca fiecare oraş să asigure o suprafaţă minimă de spaţiu verde pe cap de locuitor - 26 metri pătraţi. La acest capitol, Oradea stă bine, cadastrul verde relevând că unui localnic îi revin 25 de metri pătraţi de spaţii verzi.

03 cetate.jpgCele mai mari parcuri ale Oradiei sunt cele amenajate odinioară - Parcul 1 Decembrie, Parcul I.C. Brătianu şi Parcul Petofi - cărora li se adaugă altele, mai mici, precum Parcul Bălcescu, Parcul Traian ori Piaţa Ţăranilor. În ultimii ani, în Oradea au fost amenajate însă mai multe parcuri noi şi mari, cum sunt Olosig, Seleuş şi Padişului. De asemenea, au fost realizate două parcuri mari şi în jurul Cetăţii (foto).

Campusul Universităţii adăposteşte, la rândul său, un parc vast, iar Dealul Ciuperca va fi amenajat de Primărie, cu fonduri europene, într-o grădină botanică în aer liber. La capitolul zone verzi, Oradea mai are şi zone de promenadă amenajate pe malurile Crişului Repede, ce străbat întregul oraş, iar în zona Salca municipalitatea doreşte să amenajeze un parc de aproape 10 hectare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ba da
ba da Alin acei bozgori au existat si o mare parte din lucrurile cu ce se mindreste azi Oradea a fost facut de ei , si intr-adevar sint multi locatari ai acestui oras si tot mai putini oradeni .
Postat 12 Noiembrie 2012, 22:53 de bozgor
de ce nu le intretineti?
Hai sa nu ne mandrim cu ce au facut asa zisii bozgorii,ca ei nici nu existau -parerea multur locatari ai acestui oras,sa ne mandrim cu ce a ajuns.Cine are ochi vede distrugerile,si ceata,beton,noroi,(vorbim de parcuri nu de drumuri si parcarile dintre blocuri)Ce o sa fie???????Amenajate au fost DAR INTRETINUTE?Nu trebuie facut nou,GRIJA pentru ce am mostenit.
Postat 12 Noiembrie 2012, 13:42 de alin
moloz pentru prosti
Articol nesemnat, dar din continut rezulta ca e trimisa pe mail de primarie, probabil e nevoie de el ca sa ne incriem iar la ceva mascarada de genul "oras verde". Nu vad sa scrie de pomii taiati ca sa se faca parcari, de masacrul pomilor dintre podul dacia si informatica, de molozul aruncat in albia Crisului, cica in scop decorativ, zona de agrement Silvas betonata si ïmpodobita"cu un pod. Iar ca proiect avem distrugerea strandului municipal, betonarea, pe spatiul verde din jur facem centru comercial, cladiri, turnam beton, la fel si cu dealul Ciuperca, peste care tragem un drum, pe care sa-l poti admira si asculta daca te plictiseste cumva "gradina botanica".
Postat 12 Noiembrie 2012, 13:31 de AB
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON