URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Decembrie 2014, 09:32

Oradea ieri, Oradea azi: Palatul Füchsl, prima casă Art Nouveau din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1902. Prima casă Art Nouveau

La începutul secolului XX, în Oradea se construia prima clădire în stilul Art Nouveau, care avea să devină emblematic pentru oraş - Palatul Füchsl. Aflat la colţul actualei străzi Independenţei, imobilul a fost ridicat după planurile arhitecţilor budapestani Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos, lucrările fiind executate de o echipă condusă de inginerul Vilmos Rendes.

Proprietarii palatului cu două etaje au fost fraţii Arnold şi Mór Füchsl, comercianţi de vin de pe Valea Ierului, între cei mai renumiţi din zona Bihorului. Cei doi şi-au dorit o casă-emblemă care să le etaleze statutul social.

Lucrările pregătitoare construirii au început în septembrie 1902. Săparea fundaţiilor a întâmpinat probleme de la început, muncitorii găsind nişte zidării masive din piatră, care, scria istoricul János Karácsonyi "erau probabil rămăşiţele fostei incinte fortificate ale unui cartier al oraşului, denumit Péntekhely".

Construcţia Palatului Füchsl s-a terminat în 1903, în septembrie fiind inaugurată, la parter, Cafeneaua Bihari, decorată integral cu mobilă Secession. Încăperile de pe colţ au fost preluate de Hala de Bere Buffet. Subsolul casei avea pivniţe mari, pentru păstrarea vinului.

03-detaliu_bihoreanul_3.jpg2014. Viţa de vie, simbol de un secol

În 1910, Palatul Füchsl a fost cumpărat, cu tot cu firma proprietarilor, de către Izidor Ullmann Jr., moştenitorul uneia dintre cele mai bogate familii de evrei din Oradea vremii. Din fericire, atât Ullmann, cât şi următorii stăpâni au păstrat casa, în mare parte, în forma ei originală. Astfel, pe impozanta clădire se regăseşte şi astăzi lait-motivul definitoriu - viţa de vie.

Ciorchine de struguri şi frunze de vie decorează faţada şi interiorul palatului, inclusiv ornamentele din fier care încadrează treptele de marmură având aceste forme.

Palatul Füchsl mai are şi un alt aspect inedit: forma şerpuită a faţadei. Colţul unde se întâlnesc cele două aripi de clădire e rotungit, cu frontoane ondulate şi cornişă arcuită. De asemenea, şi astăzi se vede sub ferestre monograma fraţilor: FT, de la "Füchsl Testvérek" (Fraţii Füchsl).

În anii comunismului, în clădire funcţiona Magazinul Făt Frumos, unde se vindeau haine şi încălţăminte pentru copii. În prezent, în palat locuiesc zeci de familii, iar la parter sunt spaţii comerciale. Doar strugurii care îi decorează faţada mai amintesc de primii proprietari, care au avut ambiţia ridicării uriaşului imobil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON