URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2011, 14:14

Oradea ieri, Oradea azi: Odinioară, doar cei cu stare alegeau primarul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1861. Edilii, aleşi de cei cu stare

După unificarea celor patru orăşele care au format Oradea, oraşul a avut în 1849 primul său primar, pe Bolonyi Menyhert, numit de administraţia habsburgică. Pe 21 ianuarie 1861 aveau loc primele alegeri pentru ocuparea dregătoriilor plătite. În prealabil, s-a întocmit o listă cu cetăţenii cu drept de vot, avuţii oraşului, căci pe vremea aceea se practica votul cenzitar, adică se recunoaştea calitatea de alegător în funcţie de impozitul plătit anual.

03 primaria_1.jpgCa să strângă voturi, comisiile constituite se deplasau la casele alegătorilor. Orădenii au ales atunci primarul, prim-judecătorul, marele căpitan al poliţiei, prim-avocatul, notarul-şef, socotitorul, casierul, arhivarul, medicul şef, medicul chirurg, inginerul, dar şi adjuncţii unora.

De asemenea, au ales şase sfetnici ai primarului şi un corp reprezentativ al oraşului, format din 112 persoane.

În 1872, după ce Oradea primeşte statutul de municipiu, corpul reprezentativ devine consiliu municipal, care conduce oraşul alături de "virilişti", adică de cei mai bogaţi cetăţeni ai oraşului. De-acum începând, funcţionarii oraşului sunt aleşi de Consiliu, rămânând ca populaţia să-i mai aleagă doar pe primar, pe consilierul său, pe notarul şef şi doi vicenotari.

2011. Toată lumea, cu drept de vot

În prezent, nici un cetăţean al României nu e discriminat în funcţie de avere în privinţa dreptului la vot. Potrivit legislaţiei în vigoare, consiliile locale, judeţene şi primarul se aleg prin "vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat".

Singurele condiţii pentru a putea vota sunt ca cetăţeanul să aibă 18 ani împliniţi şi să nu fie pus sub interdicţie pentru că suferă de boli mintale sau să fi fost lipsit de acest drept prin hotărâre judecătorească.

Din patru în patru ani, orădenii sunt chemaţi la vot pentru a-şi alege primarul, prin scrutin uninominal. Consilierii locali din fiecare oraş sau comună se aleg pe liste de partid, iar viceprimarii se aleg prin vot indirect, adică de aleşii cetăţenilor. Consilierii sunt cei care aprobă sau nu hotărâri privind comunitatea.

Din componenţa consiliului local, singurul care nu este ales este secretarul, care este numit de prefect, în baza propunerilor consiliului local şi la iniţiativa primarului. Acesta se bucură de stabilitate în funcţie, astfel că poate ocupa acest post mai mult decât edilul-şef sau consilierii. Printre altele, secretarul are atribuţia de a aviza proiectele de hotărâri şi de a asigura că cetăţenii au la dispoziţie hotărârile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
la fel
La fel ar trebui sa fie si acum. Alegerea primarului sa fie in mana celor care platesc impozite, si bineinteles banii ar trebui sa ramana la dispozitia acestuia pentru a fi folositi pentru dezvoltarea comunitatii locale.
Postat 06 Iunie 2011, 21:40 de oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON