URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2015, 11:06

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria casei Poynár (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1907. Râvnita casă Poynár

La începutul secolului XX, chiar în buricul târgului, vizavi de fastuosul complex Rimanóczy de pe malul Crişului Repede, cu hotelul, băile şi restaurantul ridicate de celebrul arhitect cu acelaşi nume, se afla o modestă casă cu parter. Imobilul aparţinea familiei Poynár, o familie de macedoromâni bogaţi în care s-a născut şi Ana Gojdu, mama avocatului Emanuil Gojdu.

În numărul din 3 iulie 1904, ziarul Nagyváradi Napló critica familia: "Pe piaţa Bémer, în cel mai frumos loc al oraşului se situează oribila casă cu parter a descendenţilor familiei Poynár, a cărei achiziţie constituie de mult timp dorinţa comunităţii". Primăria dorea să cumpere casa pentru îndreptarea străzii Nicolae Grigorescu de azi. În acelaşi timp, însă, casa era râvnită de vecinul Kálmán Rimanóczy, care dorea să-şi extindă terasa restaurantului.

Proprietarul János Poynár, membru al consiliului orăşenesc şi şef al depozitului de tutun, a fost de acord cu îndreptarea străzii şi a depus la Primărie un plan de a ridica în locul vechii case una cu două etaje.

Arhitect a fost ales orădeanul Ferenc Sztarill, care proiectase cu câţiva ani în urmă şi Hotelul Astoria, noua Casă Poynár fiind finalizată în noiembrie 1907.

2015. Importantă, dar ignorată

Încă de la darea în folosinţă, Casa Poynár, aşa cum o ştim azi, avea spaţii destinate diferitelor magazine. La începutul secolului XX aici se afla prăvălia de haine bărbăteşti a fraţilor Koch, iar la mezanin un magazin de mobilă de fabricaţie locală şi cabinetul stomatologic al lui Gyula Kovács. După al doilea Război Mondial şi până în anul 2004, parterul imobilului a găzduit cea mai mare librărie din oraş, numită la început Librăria Voinţa Poporului.

 În a doua jumătate a secolului trecut, numele ei a devenit Puşkin, ca apoi să fie rebotezată şi întipărită în memoria orădenilor cu numele Librăria Mihai Eminescu. Spaţiul a fost vânat de speculatorii imobiliari şi adjudecat de controversatul Gelu Mudura, iar în 2004 a fost vândut lanţului de farmacii Sensiblu, astfel că în prezent aici funcţionează o farmacie.

În ciuda valorii arhitecturale şi imobiliare, întreaga casă Poynár, monument istoric protejat, a ajuns într-un avansat grad de degradare. Bucăţi din tencuiala exterioară se desprind periodic, punând în pericol trecătorii. Primăria a obţinut acordul proprietarilor pentru includerea casei în programul municipalităţii de creditare a lucrărilor pentru reabilitarea monumentelor istorice. Cel mai probabil, lucrările vor începe în acest an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cladiri, terenuri,etc
Nehalitii, au stat intodeauna la panda, pregatiti sa inhate cu orice pret proprietatile si(sau) locatiile valoroase ale altora.
Postat 02 Februarie 2015, 17:37 de Valhalla-Asgard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON