URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2011, 12:36

Oradea ieri, Oradea azi: Dacă în 1920, era capitala modei, azi eleganţa e cerinţă rară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1920. Oradea lansa moda

În urmă cu un secol, Oradea era un soi de capitală regională a modei. Asta pentru că primele tendinţe vestimentare din vest ajungeau în oraşul de pe Crişul Repede şi abia apoi continuau spre Carpaţi. Bineînţeles, oraşul nu putea căpăta acest renume dacă locuitorii săi nu ar fi fost interesaţi de modă. Istoricii relatează cum, în a doua jumătate a secolului 19, burghezia Oradiei îşi etala bogăţia prin vestimentaţie. Bărbaţii purtau costume europene, cu gulerul de cămaşă apretat, cu manşetă, cravată şi pălărie.

Doamnele se îmbrăcau cu crinolină şi bluză încheiată până la gât. Mai târziu, în perioada interbelică, diferenţele sociale nu mai erau evidente, dat fiind că războiul sărăcise populaţia.

Pentru bărbaţi moda a rămas în linii mari aceeaşi, dar hainele pentru femei au devenit mai lejere. Vara, din cauza caniculei, doamnele umblau fără ciorapi şi chiar cu rochii transparente, care ajungeau până la genunchi. După 1930, orădencele au început să se fardeze, dar erau acceptate doar machiajele discrete. Oja roşie pe unghii era considerată vulgară şi ofensatoare.

03 tineri.jpg2011. Eleganţa, cerinţă rară

Societatea modernă nu mai pune bariere vestimentare. Acum, fiecare poartă ce-i place şi cum îi place, iar de multe ori adolescenţii aleg haine cât mai fistichii, tocmai pentru a ieşi în evidenţă. Costumele "la dungă" şi rochiile sobre se folosesc doar la ocazii speciale. Hotelul Continental, de pildă, a organizat săptămâna trecută o serată la care a impus invitaţilor un "cod vestimentar" la patru ace. De altfel, necesitatea acestei precizări, menţionată chiar pe invitaţiile scrise, spune multe despre tendinţele de azi.

Singurii orădeni care erau cât pe ce să primească restricţii severe privind vestimentaţia sunt funcţionarii Primăriei Oradea. În 2006, primarul Petru Filip voia să introducă un regulament strict privind hainele angajaţilor: bărbaţii trebuiau să renunţe la blugi şi tricouri, pentru a se prezenta la muncă numai la costum, iar femeile numai în rochii cel puţin până la genunchi şi bluze fără pic de decolteu.

Regulamentul nu a mai intrat în vigoare, întrucât funcţionarii nu erau deloc mulţumiţi. Totuşi, rămâne o regulă nescrisă printre funcţionarii publici din diferitele instituţii să meargă la muncă îmbrăcaţi decent, fără extravaganţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
...
uneori sau cel putin doar mie mi se intampla parca mi-e dor de ce a fost odata...
Postat 21 Iunie 2011, 21:11 de eu
feshion
@fashion: good point..... @mircea: mai bozgoras mic, vezi o sa-l destituim pe ghiusi ala de la OTL si o sa ramai capsunar unguresc. lasa istoria aia mincinoasa ca nu-i de nasu' teu. in scurt timp vom reintroduce vizele cu hunlanda, ce spui de treaba asta ?/??
Postat 21 Iunie 2011, 08:38 de petrache tutea
pt "fashion"
Mai invata (pardon, citeste) istorie...
Postat 20 Iunie 2011, 22:48 de Mircea
fashion
cea mai mare parte din burghezii acelor vremuri au sfarsit direct la Aushwitz Birkenau, "gratie" gunoaielor hortiste.
Postat 20 Iunie 2011, 19:19 de fashion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON