URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2022, 11:11

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut și ce a ajuns complexul comercial Mercur

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1981. Pe noua Corso

În jurul anului 1980, strada Republicii a fost parțial transformată în pietonală. Locul carosabilului și al liniei de tramvai a fost luat de un spațiu de plimbare, decorat cu cercuri din marmură și ghivece cu flori. În paralel, clădirile istorice au fost renovate, iar în locul caselor cu un singur nivel au fost construite clădiri „plombă”, precum fosta fabrică Arta și câteva blocuri.

În 1981, era finalizat și complexul comercial Mercur, construit pe locul unei case lungi cu magazine și ateliere, în spatele căreia se afla clădirea Cercului Teatral de Vară, unde mai târziu s-a deschis cinematograful Heyman.

Complexul comercial pe două niveluri a fost inaugurat în 27 iunie 1981, cu o suprafață de 3.500 mp și 7 raioane. Aici se comercializau în special articole de menaj, metalo-chimice și decorații. Exista și o bijuterie, precum și un loc pentru desfacerea produselor artizanale. Complexul dispunea și de un raion de electronice și electrocasnice, existând inclusiv un atelier pentru depanare. În clădire se mai aflau o unitate Loto, o tutungerie, un magazin de sticlărie, iar la etaj se găseau articole sportive și de voiaj.

2022. Pregătiri de renovare

Clădirea a suferit puține transformări, dar mai multe recompartimentări, în funcție de necesitățile comerciantului. A rămas un complex de spații comerciale și de servicii până azi. În anii 1990, la etaj a fost amenajată o sală de bingo, în timp ce la parter funcționa o galerie de artă. Mai târziu, în locul galeriei s-a deschis un magazin de electrocasnice. Fațadele clădirii, atât cea dinspre stradă, cât și cea secundară, au fost neglijate în toți anii de schimbări, astfel că s-au degradat.

În prezent, în clădirea complexului, ce nu mai poartă vreo denumire oficială, funcționează magazine de modă, o sucursală bancară, un birou notarial și o gelaterie. Starea clădirii fiind rea, în primăvara anului 2022, Fundația de protejare a monumentelor istorice din județul Bihor a făcut demersurile pentru renovare.

Conform avizului obținut în Comisia municipală de urbanism, imobilul va păstra funcțiunea existentă, iar fațada va rămâne nemodificată structural. Ea va fi readusă la starea inițială prin retencuire și curățarea cărămizii aparente. Învelitoarea va fi din tablă fălțuită de culoare gri antracit și inclusiv gangul va urma să fie renovat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON