URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2011, 17:33

Oradea ieri, Oradea azi: Construcţia Podului Decebal vs. Podul Sovata

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1982. Investiţii mari în Oradea

Un interviu realizat de jurnalistul Crişanei Alexandru Negru în aprilie 1982 cu Traian Bonţa, vicepreşedintele Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Municipiului, arată ce lucrări se făceau în acea vreme în oraş. Cea mai importantă era construcţia podului Decebal (foto), care urma să fie finalizată în 1983. Lucrările erau devansate, spunea Bonţa, fără să precizeze cu cât.

O altă lucrare importantă era realizarea drumului de ocolire în Băile Felix, realizat tot de Consiliul Popular al Oradiei. Tot atunci s-a lărgit şoseaua Borşului la patru benzi, la fel cum s-a făcut pe străzile Meşteşugarilor, Lăpuşului, Bumbacului şi Morii, şi s-a realizat drumul de legătură între Calea Clujului şi drumul către Felix, parte a centurii de azi.

Nu mai puţin de 21 de străzi din municipiu urmau să fie asfaltate în 1982, iar din interviu aflăm că începuse şi construcţia Spitalului Judeţean de azi. Pentru accesul la spital, municipalitatea a decis să amenajeze şi strada Gheorghe Doja. În stilul propriu al acelor ani, marcaţi de dictatura comunistă, "tovarăşul de la Sfat" a declarat că toate lucrările "se prezintă bine".

2011. Şi azi se fac drumuri şi poduri

03-pod-sovata.jpgOrădenii care în urmă cu aproape 30 de ani priveau gură-cască la construcţia unui pod mare în oraşul lor, cel din Decebal, au acum iar o astfel de şansă. Ba chiar mai multe, dat fiind că diferite firme au demarat lucrări la mai multe poduri, dintre care cele mai mari sunt cel de pe Sovata, care va lega cartierele Ioşia şi Rogerius şi e menit să "aerisească" traficul în zonă, şi cel din Dragoş Vodă, care va lega acest cartier de Podgoria şi îi va scuti pe cei care vor să ajungă din acel capăt de oraş în altul să-l traverseze prin centru.

Numărul străzilor pe care se lucrează este mai mare (evident, şi oraşul s-a mărit între timp), marea majoritate fiind, la fel ca în 1982, asfaltări noi. În 2011, în Oradea vor fi modernizate doar 12 străzi, iar peste 70 asfaltate din temelii. Şoselele care trec prin localităţile învecinate nu mai sunt în schimb responsabilitatea Primăriei Oradea, cum erau odinioară cele din Băile Felix.

Faptul că la podul Sovata lucrările sunt devansate, după cum edilii susţin, e un lucru mai rar în ziua de azi, când multe din lucrări nu numai că nu sunt finalizate la termen, ci chiar întârzie zile bune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
PODUL UITAT
a-ti uitat de podul de peste peta de langa fostul abator !!! ACOLO NU AMI MISCA NIMENI NIMIC DE 6 LUNI !!! O GROAPA MARE FACUTA DE FIRMA "PROFESIONALA" SELINA , PUPILA PRIMARULUI !!!!! O FIRMA DE RAHAT CARE NU E INSTARE SA TERMINE NIMIC !!!!!
Postat 18 Aprilie 2011, 12:33 de ABATORULUI
OK
E ok articolul. Chiar nu vreau sa citesc mereu cacaturile orasului de care sunt perfect constient.
Postat 17 Aprilie 2011, 12:19 de Observer cititor
si tu?
@WAUUUUUUU: dar ce este asta "pune-ti mana"? nu cumva conjugarea suna asa: eu pun, tu pui, el pune, noi punem, voi puneti(!!!), ei,ele pun. "pune-ti mana" merge daca vrei sa spui, de exemplu, "pune-ti mana pe...c.u.c."(adica tu sa ti-o pui tie insuti!, daca intelegi ce vreau sa spun)
Postat 17 Aprilie 2011, 12:03 de dan oradeanul
miauuuuu
aticolul asta nesemnat e musai scris de ciucas sau de chirila. numai ei au invatat limbajul asta de lemn, la scoala de cadre a baietilor cu ochi albastri. mai bine ii schimbati titlul in "oda primariei".ba, e ok sa faceti un ban pupand un kur dar...macar incercati sa creati impresia ca sunteti nevoiti sa o faceti, nu ca o faceti din placere!
Postat 17 Aprilie 2011, 11:31 de cristi
Pt. ,,corector''
Si tie asa zisule ,,corector'', tot academicianul Alexandru Graur, iti este tare necesar. Pune-ti mana si cititi vreo cinci sute (500) de romane, fireste , nu politiste. Incorporati in dex-ul vostru mai mult de cinci sute (500) de cuvinte. Daca nu le puteti memora involuntar , prin simpla lecturare, memorati-le. Tembeli si amarati, dar fuduli nevoie mare, asta sunteti ! Si mai vreti sa fiti ,,formatori de opinie''...?! Ca cei ce va platesc pentru modul penibil in care le exprimati dorinta de parvenire si inavutire...vai steaua voastra..........parca ati cita ,,taranul din Birtin'', zis bolojan, primar de Oradea.Ha!Ha!Ha!
Postat 17 Aprilie 2011, 08:58 de WAUUUUUUU
Pt. ,,ziarist''
Bunule ,,ziarist'' , sau ,,jurnalist'' , sau cum ti-oi fi dorind sa fii numit, iti recomand , iti cer chiar imperios, sa pui mana pe ,, Dictionarul limbii romane'' .Vezi ca este o editie a Academiei Romane din anii '75, la care a lucrat unul din cei mai bine cotati lingvisti romani, academicianul Alexandru Graur. Lecturand putin vei gasi cat esti de ignorant si nepregatit pentru profesia pe care ti-o arogi cu emfaza, ziarist, pfuiiiiiii..... Nu exista expresie in limba noastra cum folosesti tu : ,,marea majoritate'' ....vrei sa te credem, ,,conceptualule'', ca exista si ,,mica majoritate''? Si atunci , putem sa facem analogie cu ,,mica minoritate '' sau ,,marea minoritate''????????? Esti , dupa cum afirmam anterior, nepotrivit pentru aceasta profesie, frumoasa dealtfel, dar mai ales ,,neavenit''. Pentru tine, ,,ziaristule'', ,,neavenit '' este deja prea mult sa mai si intelegi ce ar putea insemna...Ha! Ha! Ha!
Postat 17 Aprilie 2011, 08:45 de WAUUUUUUU
traiasca era alejdanului .. sa ne fie clar !
aoolio, Bihoreeleee ... nasol moment al carierei tale de jurnalist aprig si vijjilent :( inca,in urma cu niste luni de zile, cu totul altfel scriai de podul de pe sovata, ca, pe bune, cat de nasol este, si cat de deloc nu l-am cerut noi cei din ROGERIUS. Vad ca cei de la podu` ferdinand, alejdanu` si compania vor sa schimbe trendu`. Si ai cam picat in "propaganda" alora. Ne-ai parasit :(( Trantirea pdoului de pontoane, o vei filma in aplauzele lui zzzuper-mega-Conducatorului, si o vei posta ca un proiect grandios de curaj si gandire filozzzofika profunda... pacat Redactia Bihoreanul, pacat !!!
Postat 17 Aprilie 2011, 08:38 de rogerius007@yahoo.it
waii
cata limbaaaaa! yukks
Postat 16 Aprilie 2011, 19:33 de baby danone
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON