URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2022, 19:15

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Mircea Zaciu, prozator, critic și istoric literar

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Mircea Zaciu, prozator, critic și istoric literar Mircea Zaciu alături de Ion Agârbiceanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1928. Un important filolog orădean

Criticul și istoricul literar Mircea Zaciu s-a născut în Oradea, în 27 august 1928, într-o familie greco-catolică. Clasele primare și prima clasă de liceu le-a urmat în Satu Mare. În urma cedării părții de nord a județului Bihor către Ungaria în 1940, s-a refugiat în Arad, continuând studiile la Liceul „Moise Nicoară”. După întoarcerea în Oradea, a absolvit Liceul „Emanuil Gojdu”.

Studiile superioare le-a finalizat în 1952, la Facultatea de Filologie a Universității „Victor Babeș” din Cluj. În ultimul an, Zaciu a lucrat ca preparator la Catedra de literatură română a facultății, urcând la rangul de lector în 1952, conferențiar în 1962 și profesor titular în 1972, an în care și-a susținut teza de doctorat despre Ion Agârbiceanu (în fotografia principală, Zaciu alături de Agârbiceanu).

Între 1962 și 1966, a fost decanul Facultății de Filologie, iar din 1990 și până în 1997, profesor consultant și conducător de doctorat. A predat limba și literatura română la universitățile din Köln, Bonn și Aachen.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor, inclusiv al Consiliului de Conducere și al Comitetului Director al aceleiași Uniuni între 1990 și 1995. Din 1990 s-a stabilit în Germania, iar în 1997 a devenit membru de onoare al Academiei Române. A murit în anul 2000, în Cluj.

2022. Scriitor despre scriitori

Om al literelor, Mircea Zaciu a debutat în ziarul „Ecoul”, în anul 1944, cu un text despre Duiliu Zamfirescu, iar după patru ani în revista „Flacăra”.

Activitatea scriitoricească s-a intensificat mai ales după terminarea facultății, lansându-și primul volum în 1954, cu titlul „Amiaza unei revoluții”. A fost urmat, după doi ani, de un altul, „Unde se sfârșește pustiul”.

Pe parcursul anilor ’50 și ’60, a lucrat la monografia scriitorului Ion Agârbiceanu, mai târziu aplecându-se asupra bio-bibliografiilor altora, coordonând un dicționar de scriitori români în 1978. Sub patronajul său au mai apărut, în anii ’90, alte trei astfel de dicționare.

Pe lângă alte volume, de referință rămâne „Jurnalul” său, ce acoperă perioada 1979-1989 și a fost publicat în anii ’90 în patru volume. O altă lucrare, „Ca o imensă scenă, Transilvania...” a fost publicată postum, din inițiativa fiului său, Radu, în 2018.

Cât privește moștenirea lui Zaciu, important este fondul de carte deținut de Biblioteca Universității din Oradea, de 3.261 de publicații ce i-au aparținut, dat la lectură și parțial expus cu diferite ocazii.

O stradă din cartierul Grigorescu al Oradiei îi poartă numele. A fost recompensat cu numeroase premii, inclusiv din partea revistei „Familia” și a Societății oamenilor de știință din Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON