URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2015, 17:41

Oradea hip-hop! Din patriotism local, un tânăr orădean a pus pe versuri şi ritmuri de rap actualitatea orădeană (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Privind clădirile Art Nouveau, Crişul ce curge alene şi parcurile pline de verdeaţă, v-aţi gândit vreodată că Oradea poate fi descrisă în "beat" de hip-hop? Un tânăr orădean, Ionuţ Lenghel, da!

Alegându-şi numele de scenă Polo, Ionuţ a pus versuri despre Oradea pe ritmul său preferat, de rap, pe care simte că se exprimă cel mai bine. Cea mai nouă piesă a sa, "Panoramă orădeană", pentru care a filmat şi un clip, ar putea fi fără probleme imnul, măcar neoficial, al Oradiei anului 2015.

În căutarea pasiunii

În urmă cu vreo trei ani, Ionuţ Lenghel nu ştia încotro să o ia. "După ce am terminat liceul, am dat şi am intrat la trei facultăţi: Ştiinţe Economice, Inginerie şi Ştiinţe Politice. Nu prea ştiam, însă, ce vreau să fac", mărturiseşte tânărul, ajuns acum la 24 de ani. Tot căutând, a lucrat la mai multe firme, pe şantiere de construcţii şi în fast-food-uri, dar nu şi-a găsit locul. În final, a abandonat şcoala şi a devenit IT-ist autodidact, iar acum lucrează de acasă pentru firme din străinătate.

Concomitent, şi-a descoperit şi o nouă pasiune: muzica hip-hop. "Unii se exprimă scriind poveşti, articole pe bloguri, eu mă exprim cel mai bine în versuri. Le pun pe ritmuri de rap, pentru că e genul care mi se potriveşte cel mai bine".

Patriot cu talent

Acum trei ani, prima melodie pe care a semnat-o Polo - nume de scenă ales după o poreclă căpătată în liceu - a intitulat-o simplu: "Piesă de începător". Cântecul n-a fost despre el, ci cu temă creştină, aproape ca o rugăciune, Ionuţ explicând că pe atunci îl preocupau în mod special religiile, şi în special creştinismul. "De obicei scriu doar despre lucruri care mă interesează sau în care cred. Nu pot vorbi despre ceva ce pentru mine nu înseamnă nimic", zice tânărul.

După piesa de "debut" au început să curgă şi altele, mai ales că între timp şi-a cumpărat aparatură pentru înregistrări, creându-şi, practic, un studio propriu. Apoi, fără să fi avut un "plan" în acest sens, majoritatea melodiilor au început să aibă teme locale: Oradea, bihorenii, FC Bihor... "Iubesc Oradea, n-aş pleca de aici decât cel mult temporar şi doar în străinătate, sub nicio formă în alt oraş din România", încearcă Ionuţ să se explice.

Oraş în versuri

Cea mai recentă piesă se numeşte "Panoramă orădeană" şi are toate valenţele unui imn neoficial. Dedicată oraşului, piesa vorbeşte despre istoria lui, dar şi despre avântul pe care l-a luat de câţiva ani.

"Ani sunt peste 900 şi încă o ducem bine / N-am îmbătrânit deloc, Oradea încet îşi revine. (...) / Nu mai e timp de pierdut, acum mergem înainte, / Avem oameni ce vor bine, oameni ce n-au obosit, / O grămadă de intenţii, ideile n-au sfârşit". Versurile sale povestesc despre Oradea ca oraş multicultural, înzestrat cu o arhitectură strălucitoare, cu "un bogat trecut în spate", dar şi cu "gândire contemporană".

Într-o altă strofă, Polo vorbeşte până şi despre dezvoltarea şi modernizarea oraşului în baza unor proiecte cu fonduri europene, neezitând să laude hărnicia edililor: "Dacă alţii nu ne plac şi ridică din sprâncene / Singuri ne gospodărim pe fonduri europene. / După muncă, şi răsplată, iar dacă am obosit / O fugă până la Felix, locul cel mai potrivit". Deşi ar putea fi bănuit că este un adept înfocat al primarului Ilie Bolojan, tânărul spune că nici vorbă: "Nu sunt fan al primarului, nu cred că tot ceea ce face e bine. Dar nu văd un altul mai bun ca el!".

Celebritate pentru Oradea

Tot singur, Polo a făcut şi un clip pentru piesa lui, filmând prin tot oraşul, astfel încât şi acesta să "vorbească", la fel ca versurile. "Am observat că multe oraşe au astfel de videoclipuri şi melodii cu care se promovează, iar noi nu avem. Am vrut să fac asta pentru oraşul meu", zice Ionuţ, care a postat clipul pe YouTube, iar în două săptămâni a atras peste 700 de vizualizări. Destule, mai cu seamă că nu şi-a făcut reclamă decât printre prieteni.

Tânărul nu ştie dacă va mai scrie şi alte piese despre Oradea sau nu. "Poate, dacă voi simţi că am ceva de zis", crede el, dar în ce priveşte "Panoramă orădeană" îşi doreşte să devină cunoscută. "Eu n-am nimic de câştigat, toate le-am făcut pe cont propriu. Dar aş vrea ca mai multă lume să cunoască Oradea şi să ştie ce fain e la noi", mărturiseşte Ionuţ. Aşa că atât cei care îi vor crede versurile, cât şi cei care nu, sunt provocaţi s-o afle vizitând-o...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo
Bravo mosu.
Postat 07 Decembrie 2015, 09:57 de pisik
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON