URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2021, 12:57

Oradea găzduieşte primul curs de chirurgie robotică în urologie din România (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul curs şi workshop în chirurgie robotică în urologie din România are loc în perioada 10 – 11 septembrie la spitalul Pelican din Oradea.

Premieră pentru România...

Vreme de două zile, 18 chirurgi urologi îşi vor îmbunătăţi abilităţile în domeniul operaţiilor cu ajutorul robotului Da Vinci, sub îndrumarea unor specialişti din Germania şi Franţa care au pus bazele chirurgiei robotice.

"Pentru prima dată în România, în cadrul acestui curs cu workshop vor avea loc trei operaţii demonstrative folosind cea mai modernă tehnologie în domeniu, robotul Da Vinci", a declarat managerul spitalului Pelican, doctorul Octavian Gogu Cacuci, vineri, în conferinţa de presă organizată în deschiderea cursului.

Practic, în timpul cursului, specialiştii în domeniu vor opera sub supravegherea cursanţilor cărora le vor oferi îndrumare şi sfaturi, iar aceştia, la rândul lor, se vor putea perfecţiona pe un aparat identic celui folosit în timpul operaţiilor.

"Toată chirurgia mare a cancerului urologic se poate face în condiţii de siguranţă şi minim invaziv pe această platformă", a declarat Bogdan Petruţ, conferenţiar doctor în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca.

"Robotul face diferenţa..."

Printre avantajele chirurgiei robotice se numără precizia şi dimensiunile reduse ale inciziei, care scurtează perioada de recuperare a pacientului.

"Cancerul se vindecă la fel, indiferent că se intervine laparoscopic (n.r. operaţii efectuate sub ghidaj endoscopic fără a fi nevoie de incizii mari) sau robotic, dar robotul face diferenţa la recuperare, astfel ca pacientul să poată ulterior controla urina sau chiar să aibă în continuare viaţă sexuală", a declarat Bogdan Petruţ.

În intervenţiile robotice, incizia la nivelul pielii este de doar 10 milimetri, aceasta fiind lărgită doar în cazul extragerii unui organ.

Cei mai buni dintre cei buni...

Printre invitaţii speciali ai evenimentului din acest weekend se numără profesorul doctor Thomas Bschleipfer de la Clinica de Urologie, Andrologie şi Urologie pentru Copii din Weiden (Germania), doctorul Jean-Baptiste Roche, de la Clinica Saint Austin - Bordeaux din Franţa, şi profesorii doctori Ioan Coman şi Nicolae Crişan de la UMF Cluj-Napoca.

La rândul său, Sabin Tătaru, medic specialist urolog, doctorand la FMF Târgu Mureş, a susţinut în faţa jurnaliştilor o demonstraţie cu privire la modul în care funcţionează platforma de chirurgie robotică.

Evenimentul are loc sub egida ESUT (secţiunea europeană de Uro-Tehnologie din cadrul Asociaţiei Europene de Urologie - EAU), la iniţiativa CLERU (Clubul de Laparoscopie, Endoscopie şi Robotică Urologică) cu colaborarea UMF Iuliu Haţieganul din Cluj-Napoca şi FMF Oradea.

Vezi mai jos imagini din timpul operației!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
intrebare pentru cititori
pe care dr. urolog din Oradea il considerati un bun profesionist?
Postat 11 Septembrie 2021, 10:16 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON