URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Septembrie 2014, 17:01

Ora de armonie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şi eu sunt orădean! Şi noi suntem orădeni! Sunt afirmaţii care presupun, înainte de toate, conştiinţa apartenenţei la aceeaşi comunitate, dar şi determinarea de a face ceva pentru înnobilarea acestui statut. Afirmaţii care trebuie dublate de atitudini, pentru că, până să devină din nou o stare de spirit, Oradea este un topos.

Un oraş aflat în al 901-lea an al existenţei sale, atestate documentar. Uneori, poate copleşiţi de probleme, în periplurile noastre cotidiene ignorăm ceea ce unui turist îi sare imediat în ochi: frumuseţea patrimoniului construit, care, să recunoaştem, dă farmecul Oradiei şi o personalizează. E şi o legătură invizibilă cu cei care nu mai sunt, dar care şi-au făcut datoria cu prisosinţă, lăsându-ne moştenire... Oradea.

Faţă de acest patrimoniu inestimabil nu putem avea decât reflexe de protejare, pentru că acesta este de fapt obrazul Oradiei.

E adevărat că "obrazul subţire cu cheltuială se ţine" şi, de câţiva ani, Oradea ţâşneşte de sub plasele poate prea vechi de pe faţade şi începe să se regenereze. Conştiinţa civică şi coeziunea socială, care ar trebui să se exprime, să fie mai vii, au rămas în urma acestui proces de regenerare. La fel şi reacţiile de sancţionare a unor abuzuri. Adică aceste restaurări, mai mult decât salutare, nu sunt şi rezultatul unor dezbateri publice, ale unei emulaţii civice, susţinute de mediul academic şi de ONG-uri. Or, orădenii nu trebuie să rateze această şansă rară de a fi părtaşi la schimbarea la faţă, în bine, a oraşului lor.

Oradea noastră a fost mereu în avangardă, ţinând pasul cu Vechea Europă, chiar dacă era uneori suspectată de frivolitate sau de predilecţia pentru operetă, şi nu pentru sumbrele motive wagneriene. Dar, asta e Oradea, nu e alta ca ea.

A fost întotdeauna un oraş iubit cu pasiune, poate chiar cu disperare uneori, şi tot ce se naşte din dragoste e sublim şi durabil, mai ales dacă are şi binecuvântarea lui Dumnezeu.

Lucian Silaghi
Director executiv
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Fals
Marele pădurar scrie acum texte despre grija faţă de arhitectura oraşului iubit!!! Ha , ha!! Credeţi că se deosebeşte de cei amintiţi intr-un alt comentariu, adică Bolojan, Filip, Mang, Popa, Micula, Ghilea, Adelina?? E la fel, dar ştie să joace teatru mai bine, ştie să-şi umezească ochii! Sub oblăduirea lui s-a dat aviz de demolare pentru Moara Emilia, atunci îşi pierduse reflexele de protejare a patrimoniului... doar trebuia să se pună bine cu PSD.
Postat 24 Septembrie 2014, 13:29 de orădean
frumoase rinduri...
Frumos spus, Lucian, "lasindu-ne mostenire... Oradea" ! Exact asta au primit oradenii, un oras intreg, cu niste valori inestimabile ! De care isi bat joc cei care conduc urbea, dar asta este alta discutie. Am ajuns sa stim noi, cei care nu sintem din Oradea, istoria orasului mai bine decit cei care s-au nascut aici :)
Postat 24 Septembrie 2014, 10:10 de naivul de serviciu
Observatie
Buna sintagma asta, "reflexe de protejare a patrimoniului". In realitate exact asta se face. Ne gandim la cum sa il protejam. Da bine, european.
Postat 24 Septembrie 2014, 09:30 de A
EVOLUTIE
AI sezizat corect,ARMONIA e SECRETUL.
Postat 24 Septembrie 2014, 08:40 de UNSU
un veac de armonie
Mi-a placut cum realitatea fuzioneaza cu fantasticul, intr-o armonie desavirsita. Me ha gustado mucho.
Postat 23 Septembrie 2014, 18:40 de gabriela
****
Mare adevar ai grait WinDos!
Postat 23 Septembrie 2014, 17:52 de ****
Oradea nu mai e a noastra !!!
Am pierdut Oradea de altadata in doua randuri. Prima oara, odata cu comunismul, a venit cooperativizarea care a omorat agricultura, iar industrializarea i-a trimis pe toti la oras in ceea ce se numeste Prima Ruralizare !!! A doua Ruralizare s-a produs odata cu revenirea capitalismului, cand toti taranii care nu apucasera sa participe la industrializare sau puii celor dintai, au inceput sa se vada mari oameni de afaceri, furand pana si bruma de confort urban care mai exista !!! Asa ca, Oradea e a celor ca Bolojan, Popa, Mang, Micula, Ghilea, etc, etc !!!
Postat 23 Septembrie 2014, 17:35 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON