URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2019, 10:50

Casa de sănătate cea bolnavă

Casa de sănătate cea bolnavă (foto: IStock)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Oamenii mor oricum. Şi cu, şi fără sistem". E declaraţia purtătorului de cuvânt al CNAS şi, hai să fim sinceri, omul are dreptate. Dar anumite lucruri nu se pot rosti în gura mare când reprezinţi o instituţie. Daniel Osmanovici spune că i s-a părut revoltătoare speculaţia jurnalistului de la RFI ("Din cauza blocajului temporar informatic ar putea muri oameni") şi de aceea s-a scăpat.

Mie nu declaraţia lui mi s-a părut revoltătoare, ci altceva. Înainte cu o zi de a scăpa porumbelul, l-am ascultat pe Osmanovici la Europa FM, intervievat pe aceeaşi temă în emisiunea de dimineaţă.

Urmăriţi etapele discuţiei: 1. Moderatorul: "De ce nu funcţionează sistemul informatic?". Osmanovici îl contrazice, apoi recunoaşte că sistemul nu funcţionează din 17 iulie şi insistă că termenul corect este "indisponibilitate".

2. Moderatorul sesizează dilema semantică şi i-o pune pe masă. Purtătorul de cuvânt îi sugerează că nu cunoaşte aspectele tehnice şi se dă pe sine drept exemplu, din perioada în care lucra în presă.

3. Din 1 iulie, medicii se plâng că sistemul nu funcţionează, dar Osmanovici contrează: "Indisponibilitatea a fost declarată în 10 iulie. Până atunci a funcţionat, dar nu aşa cum îşi doreşte lumea".

4. Jurnalistul Europa FM îi citează din comunicatul CNAS unde se pomeneşte clar data de 5 iulie ca moment în care sistemul a picat, apoi revine cu prima întrebare: "De ce nu funcţionează?". Primeşte următoarea bijuterie: "Au existat o serie de chestiuni legate de anumite componente ale sistemului". Superb!

5. Purtătorul Osmanovici detaliază: "Într-o perioadă normală, există între 800 şi 1.200 de validări simultane, dar uneori se ajunge la 4.000. Utilizatorul din faţa calculatorului, văzând că nu i se răspunde, apasă de mai multe ori tasta Enter şi suprasolicită sistemul".

6. Moderatorul: "Spuneţi că sistemul se blochează din cauză că medicii de familie apasă tasta Enter în mod repetat?". Omul de la CNAS rămâne pe contrasens: "Nu, nu, nu spun că de asta nu funcţionează".

Dacă nu aţi înţeles nimic, nu vă îngrijoraţi. Este un semn de normalitate. Osmanovici părea antrenat în a nu spune nimic concret şi a amplifica confuzia. Arta lui de nu spune nimic în fraze lungi şi complicate mi l-a amintit pe nemuritorul Ion Iliescu. Şi-a plimbat limba de lemn prin urechile oamenilor până le-a umplut cu rumeguş. Culmea, lipsa de coerenţă şi de logică, la fel ca agresivitatea disimulată în politeţe, vin din partea unui bărbat tânăr, elegant, cu privire inteligentă, nicidecum de la un pachiderm antrenat în laboratoarele de dezinformare ale Securităţii.

Ce i-o fi făcut sistemul unui fost jurnalist de-a ajuns să vorbească în halul ăsta nu ştiu. Poate i-o fi tras un salariu grotesc pentru a-şi asigura loialitatea dincolo de logică şi de bun simţ. Pentru mine, eroul interviului telefonic de la Europa FM a fost moderatorul, care s-a abţinut eroic să-l trimită undeva pe purtătorul de cuvânt. Unde să-l trimită? Înapoi în presă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON