URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2019, 13:25

Operaţiunea "Demolarea": Primăria Oradea amenajează 500 de parcări de domiciliu pe locul a 200 de garaje (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Principiul e simplu: pe locul ocupat de 10 garaje se pot amenaja cam 14 parcări. Dacă luăm în calcul că jumătate din garaje sunt folosite ca depozite, demolarea lor devine aproape obligatorie.

Parcări în loc de garaje

Municipalitatea orădeană amenajează în prezent 500 de locuri de parcare de domiciliu pe amplasamentul a 200 de garaje din zona străzilor Dacia, Roşiorilor şi Alexandru Xenopol.

Cele mai multe demolări s-au făcut în curtea blocurilor din spatele restaurantului Corsarul din zona străzilor Doina, Alexandru Odobescu şi Dacia.

"Aici au fost dezafectate 150 de garaje, jumătate dintre ele folosite de proprietari ca magazii pentru compoturi sau murături şi diferite obiecte, iar în locul lor vor fi amenajate 300 de locuri de parcare", a declarat viceprimarul Florin Birta, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.

Potrivit viceprimarului, noile locuri de parcare, trasate şi numerotate, vor fi puse la dispoziţia asociaţiilor de proprietari din zonă, care vor stabili singure modul de gestionare a lor. "Va fi decizia asociaţiilor de proprietari. Membrii acestora pot alege să le împartă ca parcări de domiciliu, şi să plătească pentru ele, sau să le lase la liber", a spus Birta.

La fel se va întâmpla şi cu cele 56 de parcări amenajate în curtea blocurilor din strada Roşiorilor, pe amplasamentul eliberat prin demolarea a 12 garaje, sau cu cele 130 de parcări înfiinţate prin demolarea a 36 de garaje din strada Alexandru Xenopol şi retragerea gardului din spatele şcolii Dimitrie Cantemir.

Pe ambele amplasamente municipalitatea a avut la dispoziţie, pe lângă locul eliberat prin demolarea garajelor, şi spaţiul fostelor curţi lăsate în paragină.

Parcările la sol vor fi supraetajate

Potrivit evidenţelor Direcţiei Tehnice, municipalitatea orădeană a demolat anul acesta 250 de garaje situate între blocuri şi urmează să înfiinţeze în total, până în decembrie, 2.000 de parcări de domiciliu.

"În momentul de faţă, în Oradea există circa 17.000 de locuri de parcare de domiciliu. La acestea se adaugă încă 500 de parcări dintre blocuri care nu au fost rezervate pentru că vecinii s-au înţeles între ei", a spus viceprimarul.

Cum spaţiile libere rămase între blocuri devin tot mai puţine în condiţiile creşterii rapide a parcului auto din oraş, municipalitatea orădeană ia în calcul amenajarea unor parcări supraetajate.

"După ce vom avea finalizate parcările supraetajate din strada Braşovului şi de la stadionul Voinţa, ne vom concentra pe amplasamentele din cartiere. Primul amplasament pe care va fi amenajată o parcare supraetajată, cel mai probabil pe structură uşoară, metalică, ar putea fi în zona Colegiului Naţional Onisifor Ghibu, din Nufărul, care este extrem de aglomerată", a declarat Birta.

În prezent, Oradea, la un parc auto de 76.640 de maşini există circa 17.000 de parcări de domiciliu. Pentru a acoperi acest deficit de parcări conducerea municipalităţii orădene şi-a propus să amenajeze 2.000 locuri noi pe an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
re: Moderator
Propun să fie sancționat ... să i se ia dreptul de a mai "lăuda" realizările edililor !?!
Postat 10 Octombrie 2019, 10:05 de CrisDumi
Mintea de pe urma
"Va fi decizia asociaţiilor de proprietari. Membrii acestora pot alege să le împartă ca parcări de domiciliu, şi să plătească pentru ele, sau să le lase la liber".Adica, cum la liber? Gratis?Adica ne permitem sa lasam niste bizoni care-si permit vehicule,rca,ITP,cauciucuri de iarna, netaxati? In timp ce orasul e sugrumat de proiecte? Sau evolutia medicala a pacientului a permis o concluzie logica si naturala, cum ca parcarile de domiciliu creeaza mai multe probleme decit rezolva,implicit neocuparea completa a locurilor existente.Parcarile etajate vor fi o alta anomalie arhitecturala, care va trebui alimentata cu alte demolari si exproprieri,si tot nu va rezolva problema.Mai degraba sacrificati din spatiile verzi,amenajind pavari inierbate...whatever
Postat 09 Octombrie 2019, 22:51 de excalibur
Parerea mea
Pe cine nu poate face deosebirea intre teren si pamant nu ar trebui lasat ca comenteze. Pamantul se pune pe piept, pe teren se construieste...... construieste investitorul "strategic"! Parerea mea!
Postat 09 Octombrie 2019, 19:52 de scortosul
Gura păcătosului adevăr grăiește !?!
Zice un viceprimar că: ..."Aici au fost dezafectate 300 de garaje, jumătate dintre ele folosite de proprietari ca magazii pentru compoturi sau murături şi diferite obiecte, iar în locul lor vor fi amenajate 150 de locuri de parcare" !?! Măi, Birta ... sigur nu-i invers ?!?
Postat 09 Octombrie 2019, 17:37 de CrisDumi
RE: Gura păcătosului adevăr grăiește !?!
Păcătosul a fost autor, care a inversat cifrele. Deci din 150 de garaje au răsărit 300 de locuri de parcare :)
Postat 09 Octombrie 2019, 18:53 de Moderator
scortosule,
esti bun la mate, restul de pamant il duce birta acasa si l pune la flori! doamne ce om stupid
Postat 09 Octombrie 2019, 16:06 de User anonimizat
si in alte zone de ce sunt altfel situatiile?
si pe Constantin Noica au demolat foarte multe garaje acuma 10 ani cu punct termicul mic cu tot si anul asta am primit niste pietrisi... chiar Bolojan a venit atunci sa le zica ca o sa le faca parcari de domiciliu... au trecut 10 ani si in fiecare an cand mergem sa reclamam cand o sa le faca zice ca dupa ce va fi tras apa geotermala... hai mai, in unele locuri ati reusit sa faceti parcari, numai aici nu, ca sa nu distrugeti asfaltul cand se trage apa geotermala... anul trecut in zona DaVinci au facut parcari si anul asta au distrus pe tot ca sa le schimbe teviile, asta nu se poate face atunci si pe Constantin Noica? dar din astea nu faceti stiri, numai ca "Bolojan face tot in orasul asta"...
Postat 09 Octombrie 2019, 14:45 de cititor_oradean
Foarte bine
Acești proprietari de compoturi și gogonele și-au făcut garaje il-egal pe spațiul public în '90-'93 , și după 5 ani se rugau de primărie să-i facă legali.
Postat 09 Octombrie 2019, 14:16 de Sandu1206
Ceva nu iese la socoteala!
"Aici au fost dezafectate 300 de garaje, jumătate dintre ele folosite de proprietari ca magazii pentru compoturi sau murături şi diferite obiecte, iar în locul lor vor fi amenajate 150 de locuri de parcare",Adica in loc de 300 de garaje ar trebui sa iasa cel putin 450 locuri de parcare. Ce se intampla cu restul terenului neutilizat pentru parcare? Asa in loc de 300 de locuri de garare vom avea doar 150 locuri de parcare, ceva e putred in.... Oradea!!! Aritmetica e de vina! O sa apara un bloc nou? Eu nu voi vota actuala conducere a primariei, asta e sigur numai in cazul ca se ajunge la turul al doilea cu psd sau udmr!
Postat 09 Octombrie 2019, 14:05 de scortosul
Exemplu de seriozitate
In 2020 votez FLORIN BIRTA!
Postat 09 Octombrie 2019, 13:40 de continental
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON