URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E lungă şi tristă povestea cu dealul Ciuperca. Un proiect prost, o implementare superficială şi consecinţele nu au întârziat să apară. Sigur, constructorul se va apăra dând vina pe proiectant, iar acesta pe executant. Dar orice inginer cu puţină experienţă şi-ar fi dat seama că e riscant să pui în operă o lucrare cu studiul geo făcut pe genunchi, în birou.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce la Bucureşti pluseriştii înfuriaţi de mazilirea Arhanghelului Vlăduţ ameninţă cu ieşirea de la guvernare şi sunt iluminaţi de revelaţia că Ludovic Orban, până mai ieri personificarea "Ciumei galbene", este de fapt "partener de nădejde", nu ca rockerul Cîţu, cel degrabă vărsător de sânge de om nou nevinovat, în Oradea cele două formaţiuni îşi pregătesc în pace şi armonie, împreună cu UDMR, împărţirea instituţiilor deconcentrate din judeţ.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când l-au numit la Sănătate a doua oară, Vlăduţ a fost asemenea unui ginerică intrat într-o familie mafiotă supraprotectivă cu tânăra mireasă, familie care deţine controlul total asupra vieţii tânărului cuplu, inclusiv asupra aspectelor intime dintre cei doi tineri însurăţei. Doar că în cazul acesta, Sănătatea nu e tinerică deloc, e mai degrabă o hoaşcă rămasă nemăritată până la adânci bătrâneţi, care a uitat vremurile în care era tânără şi frumoasă, şi căreia îi place acum doar să se lase mulsă pervers şi să consume tineri imberbi cu carnea rozulie şi fragedă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Considerați că după vacanța de Paști ar trebui reluate cursurile în şcoli, cu prezență fizică?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 12 aprilie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat una dintre cele mai discutabile decizii din întreaga sa istorie. Într-o decizie obligatorie, pronunţată în recurs în interesul legii, Instanţa Supremă a stabilit că "instanţa de judecată învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, NU are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul duodenal este o boală cronică ce afectează circa 10% din populaţie şi care prezintă o tendinţă de scădere, mai ales în ţările dezvoltate. Frecvenţa este asemănătoare la ambele sexe, iar evoluţia bolii este spre vindecare şi apoi reapariţie (aproximativ 60% din ulcererele duodenale vindecate reapar în decurs de un an, iar 80-90%  în decurs de 2 ani).
17 Februarie 2021, 20:11

Operații hi-tech: Tot mai multe intervenții reușite ale unui medic orădean care tratează coxartroza printr-o metodă revoluționară, în timp record! (FOTO / VIDEO)

Operații hi-tech: Tot mai multe intervenții reușite ale unui medic orădean care tratează coxartroza printr-o metodă revoluționară, în timp record! (FOTO / VIDEO) LA DANS, VĂ ROG! Specialist în ortopedie-traumatologie de 15 ani, Jorgaq Tona (foto) s-a născut în Albania, a crescut în Grecia şi s-a specializat în România, la Oradea, unde a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie, dar şi în Franţa, la spitalul universitar din Dijon, unde a deprins arta artroplastiei totale de şold prin abord direct anterior minim invaziv. "La doar 6 săptămâni, un pacient mi-a trimis filmare că dansează salsa. Mi-a spus: «M-am operat ca să pot să dansez. Şi uite că pot»", povesteşte Iorgo
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ai deseori senzaţia că doare, dar îţi zici că mai ai vreme şi că "şchiopătatul" nu e "o treabă serioasă"? Că eşti tânăr, deci "mai poate să aştepte", că e pandemie şi trebuie să laşi la o parte controalele medicale "neesenţiale"? Ei bine, corpul nostru nu ştie ce e "pandemia", iar din păcate coxartroza nu involuează. Dimpotrivă!

Medicul Tona Jorgaq, Iorgo pentru prieteni, a adus la Oradea o tehnică revoluţionară, graţie căreia cei afectaţi de această boală îşi revin mult mai repede. Cinci pacienţi au simţit-o recent, revenindu-şi şi stând pe picioarele lor, ba chiar dansând la doar câteva zile după operaţie!

Reţeta? Artroplastia totală de şold, cu abord direct anterior minim invaziv, o tehnică revoluţionară, unică în această parte de ţară, pe care Iorgo o realizează la Spitalul Pelican din Oradea.

O metodă deşteaptă

Cine are dureri de şolduri şi de picioare ştie că acestea pot ajunge să facă viaţa un iad. Dacă până nu demult soluţia o reprezentau operaţiile "tradiţionale", cu recuperări de săptămâni întregi pentru un singur şold, în ultimii ani se vorbeşte tot mai mult de aşa numitul "abord direct anterior minim invaziv", în care totul decurge mult mai repede.

Operaţia este una complexă. Spre deosebire de intervenţia clasică, în timpul ei, pacientul nu mai stă pironit "pe o parte", ci întins pe spate. Pentru protezarea şoldurilor chirurgul foloseşte instrumente speciale, curbate, face o incizie de doar 8-10 centimetri şi "intră" în corp pe calea cea mai naturală şi cel mai puţin agresivă, îndepărtând - şi nu secţionând - muşchii.

Radiografie pacient cu coxartroză - înainte și după operație
(Radiografie pacient cu coxartroză - înainte și după operație)

"Care sunt avantajele acestei tehnici? Este incredibilă satisfacţia pacientului. Faptul că îi poţi spune din prima zi după operaţie «ridică-te, plimbă-te, aşază-te, încearcă să foloseşti şoldul sau şoldurile operate (în cazul operaţiei bilaterale), ai să fii din ce în ce mai bine» este uimitor. Avantajul major al abordului anterior minim invaziv este nu doar aspectul fizic, ci şi aspectul mintal. Reuşeşti să ai un pacient fericit şi asta e tot ce contează", explică medicul Tona Jorgaq.

Suferinţă minimă

Ce face imbatabilă această tehnică? Incizia mică, adică sângerare puţină, durerea mult mai puţină, pentru că nu se taie nervii şi niciun muşchi, şi recuperarea în timp record. Cu adevărat spectaculos e că, spre deosebire de intervenţia clasică, în care pacientul era aşezat pe o parte, iar "repararea" ambelor părţi deodată este imposibilă, prin noua tehnică pacientul poate fi operat deodată la ambele şoduri printr-o intervenţie numită artroplastie totală de şold, cu abord direct anterior minim invaziv.

"Când am văzut prima dată un video cu un pacient operat de coxartroză prin această metodă şi în prima zi post-chirurgicală a umblat cu o singură cârjă, mi s-a părut ridicol. Am zis că n-are cum. Eram sigur că a fost un video trucat, dar m-am înscris la un curs al unui chirurg bun cunoscător al acestui abord, care făcea asta de ani de zile. Şi mi-am dovedit că se poate", explică Iorgo (foto jos), care a deprins tehnica în Franţa şi a adus-o şi în Oradea.

Două şolduri dintr-o "lovitură"

Artroplastia totală de şold este cea mai eficientă intervenţie pentru tratarea coxartrozei. "Se estimează că dintre cei care suferă de coxartroză, aproximativ 25% au nevoie de protezarea ambelor şolduri, nu doar a unuia singur, iar funcţionalitatea articulară satisfăcătoare poate fi câştigată în întregime numai când ambele şolduri sunt tratate chirurgical prin protezare", spune medicul. Cu alte cuvinte, nu ai cum să ai un mers cursiv dacă îţi "repari" doar unul dintre şolduri...

Intervenţia bilaterală prin metoda aplicată de Iorgo are multiple beneficii: o singură anestezie, spitalizare mai scurtă, o singură operaţie, posibilitatea de recuperare a ambelor şolduri în acelaşi timp şi scăderea costurilor, atât pentru bolnav, cât şi pentru spital. "Operaţia determină o semnificativă ameliorare a durerii, accelerează recuperarea funcţională a articulaţiei şoldului, are o rată a complicaţiilor mai mică în comparaţie cu alte aborduri şi îmbunătăţeşte satisfacţia pacientului", mai explică medicul.

Miraculos poate părea şi faptul că, imediat după operaţie, pacientul se poate baza mult mai repede pe muşchii săi pentru banalul act de a umbla. După o operaţie clasică de coxartroză, recuperarea este mult mai grea, iar în primele 6 săptămâni pacientul nu are voie să se lase cu greutatea pe picioare şi merge în cârje. Or, după operaţiile cu noua tehnică, bolnavul poate călca pe piciorul afectat chiar începând cu a doua zi, astfel că se poate întoarce mult mai repede la serviciu! Până la 3 săptămâni, pacientul supus unei artroplastii totale de şold cu abord direct anterior minim invaziv umblă cu o singură cârjă, iar după 10 săptămâni poate avea chiar şi activităţi sportive sau de agrement!

O nouă viaţă

Din 2019, Iorgo face asemenea operaţii şi la Oradea, în Spitalul Pelican. Tiberiu Silaghi, primul pacient operat de el spunea că i s-a întâmplat o minune. La fel au simţit şi alţii cinci operaţi în ultimele luni, ale căror mărturii dovedesc că se poate.

Doamna R.N., în vârstă de 55 de ani, a venit din Craiova să se opereze, aflând din presa online că la Oradea se fac asemenea intervenţii. Durerile au început în urmă cu 3 ani. "Eram la schi şi, dintr-o dată, am început să şchiopătez. Mi-am făcut analize şi mi s-a spus că am coxartroză. A început să mă doară mai mult în partea dreaptă, totul a evoluat rapid şi am avut dureri şi pe partea stângă a soldului". A făcut protezarea ambelor şolduri într-o singură operaţie, recomandată de Iorgo, iar acum se simte bine.

Mai emoţionant este cazul unei tinere de 36 de ani din Deva, care a ajuns la Oradea cu necroză aseptică de cap femural la ambele şolduri. Pe româneşte, oasele i s-au fărâmiţat şi ajunsese să umble cu baston. Cum bunica i-a fost operată pentru aceeaşi afecţiune, prin maniera clasică, ideea unei operaţii a speriat-o, dar s-a răzgândit. "Voiam să revin la viaţa normală, să alerg, să urc scări, să fac mişcări normale. În prima zi, eram la Terapie Intensivă, m-am ridicat din pat şi am făcut câţiva paşi cu cadrul. Am putut merge singură la toaletă. A doua zi de la operaţie am coborât şi am urcat scările în spital. În a şaptea zi eram la bancă, la ghişeu, adică m-am deplasat şi am stat la rând fără probleme. Dacă mă operam clasic, nu mă făceam bine în timp atât de scurt", spune tânăra, încântată.

Un alt bărbat, de 64 de ani, din Satu Mare, se obişnuise de mai bine de 7 ani cu durerile, care deveniseră insuportabile, şi suferea că a fost nevoit să se lase de dans. "Eu frecventez un club cu soţia mea, unde se dansează bachata, salsa şi kizomba. Am ajuns să nu mai pot dormi de dureri. Am fost operat şi a doua zi deja mergeam. La 4 zile după operaţie urcam scări", povesteşte omul, care, la 6 săptămâni după operaţie, i-a oferit şi o demonstraţie de dans medicului orădean (vezi evoluția lui în filmulețul de mai jos).

"Câţi oameni pot oferi tinereţe?"

O doamnă din Bucureşti a fost atât de încântată după intervenţie încât i-a trimis lui Iorgo un mail prin care l-a declarat unul dintre "oamenii anului 2020" din viaţa ei "pentru că, prin intervenţiile chirurgicale pe care mi le-a făcut, mi-a oferit o reîntinerire şi... câţi oameni pot oferi tinereţe?".

Cea mai recentă operaţie de acest gen a avut loc luna trecută, pe 14 ianuarie, în cazul unui bărbat de 53 de ani din Lipova, care avea coxartroză de 13 ani şi nu i-a venit să creadă când s-a văzut operat la ambele şolduri. "După doar o zi m-am ridicat din pat cu o singură cârjă şi am făcut o plimbare pe culoar. A treia zi chiar a fost o situaţie SF, fiindcă am reuşit să merg singur la baie şi am urcat scările ţinându-mă de bară. În 20 ianuarie m-am externat. Vorbim şi de Hi-Tech, dar şi de domnul doctor", a spus omul (video jos).

Da, tehnologia ajută mult în zilele noastre. Acum, aceşti oameni sunt pe picioarele lor, iar medicul orădean se simte mândru că a reuşit să îi pună, la propriu, pe picioare.


CINE ŞI CUM
Cui i se potriveşte şi cât costă

Iorgo alege cu atenţie pacienţii care pot fi supuşi unei artroplastii totale de şold, cu abord direct anterior minim invaziv. Fiind o operaţie complexă, ea se poate aplica la circa 90% dintre bolnavi, fiind exceptaţi cei cu vârste de peste 70 de ani, cu riscuri cardio-vasculare, obezitate, artrită reumatoidă şi alte comorbidităţi.

Preţurile pentru o asemenea intervenţie bilaterală variază, în funcţie de materialele protetice folosite, între 6.000 şi 8.000 euro, în timp ce pentru o operaţie la un singur şold variază între 3.000 şi 4.000 euro. Mai multe detalii pot fi obţinute la numărul de telefon 0733.050.758.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
minim invazive
Ar trebui ca mai multi doctori in mai multe domenii sa se specializeze in tratamentele astea minim invazive, care evident sunt un progres medical gigantic fata de vechile metode.
Postat 18 Februarie 2021, 14:49 de unu
Noroc că mai sunt și astfel de medici în Oradea ...
... ca să nu fie nevoie, pentru orice oscior defect, ca orădenii să naveteze pe la Cluj, Timișoara, București sau Debrecen !?!
Postat 17 Februarie 2021, 21:15 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1031 RON
  • 1 EUR = 4.926 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON