URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2021, 09:19

Om de afaceri din Oradea, reţinut de DNA pentru complicitate la o fraudă uriaşă cu fonduri europene

Om de afaceri din Oradea, reţinut de DNA pentru complicitate la o fraudă uriaşă cu fonduri europene foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un om de afaceri orădean a fost reţinut, joi, iar în prezent este anchetat sub control judiciar, după ce ar fi creat un circuit comercial fictiv prin intermediul căruia firma în care era asociat a beneficiat pe nedrept de o finanţare nerambursabilă uriaşă, de peste 6,3 milioane de lei

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Biroul de presă al DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Oradea au dispus, joi, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea orădeanului pentru 24 de ore, sub acuza de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Din informaţiile transmise, procurorii orădeni au stabilit că între Agenția pentru Dezvoltare Regională și societatea în care era asociat și inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanțări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat "Achiziționare instalație de cracare termică de deșeuri de cauciuc, localitatea Rupea, județul Brașov”.

În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului firmei pentru a obţine sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop „justificarea” achiziţionării respectivului utilaj industrial.

Concret, orădeanul, despre care BIHOREANUL a aflat că se numeşte Bosnyak Otto, ar fi vândut societății un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată. Ulterior, utilajul a fost trimis la mai multe firme din spaţiul intracomunitar, "pentru reparaţii şi îmbunătăţiri", de unde s-a întors în patrimoniul societăţii care încheiase contractul de finanţare ca unul nou.

"În realitate, utilajul industrial „nou”, în valoare de 7.378.003 lei (achitați din fonduri nerambursabile) nu a fost achiziţionat niciodată", se spune în comunicatul DNA, precizându-se că în cauză "se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane". 

BIHOREANUL a descoperit că proiectul "Achiziționare instalație de cracare termică de deșeuri de cauciuc, localitatea Rupea, județul Brașov” a fost depus spre finanţare de firma Pyrocolect SRL, înfiinţată în 2008 în Oradea, mutată anul trecut la Bucureşti şi aflată în reorganizare judiciară. În societatea cu pricina, Bosnyak Otto este într-adevăr asociat alături de două orădence şi un bucureştean, Ioan Negoiţă, care deţine şi funcţia de administrator. 

Pyrocolect SRL a mai fost în atenţia publică şi anul trecut, după apariţia unei înregistrări video realizată de Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM), un ONG din Braşov, la staţia de ardere a deşeurilor de cauciuc din Rupea descrisă de reprezentanţii organizaţiei drept "un dezastru ecologic". 

"Cantități impresionante de cauciucuri și deșeuri depozitate sub cerul liber! O nouă rețetă! O mixtură mizeră aflată în imediata apropiere a locuințelor cetățenilor din zona Rupea-Gară! Locuitorii din zonă ridică neputincioși din umeri! Autoritățile…doar ele știu ce fac. Să nu cunoască primăria Rupea nimic despre locația din imaginii? Poliția! Cine sunt proprietarii minunii? În ce scop sunt folosite? Cât de legală este această… depozitare? Am încercat să găsim pe cineva la locația cu pricina, pentru niște explicații. Liniște totală! Nimeni, bâtea „vântul” în zonă, atât! Solicităm public intervenția Gărzii de Mediu să lămurească… existența minunii din Rupea!", au scris reprezentanţii ASUM pe site-ul organizaţiei. 

Ulterior, înregistrarea a fost preluată şi de mai multe publicaţii, iar Pyrocolect SRL a transmis un punct de vedere în care nu face niciun comentariu legat de cantităţile uriaşe de anvelope uzate păstrate pe platforma situată în imediata apropiere a locuinţelor, ci s-a rezumat să catalogheze postarea ca fiind "izvorâtă din lipsă de documentare temeinică şi oportunism, în condiţiile trendului mediatic pozitiv de luptă împotriva invadării României de gunoi menajer autohton şi din import şi a arderii ilegale şi necontrolate a acestuia".

În documentul publicat de brasovstiri.ro, compania face referire şi la instalaţia luată acum în vizor de procurorii DNA, despre care se arată că este, de fapt, "o invenţie românească a domnului Otto Bosnyak şi a fost construită printr-un program de finanţare din fonduri europene, iar la ora actuală se află în procedură de autorizare, fiind efectuate toate măsurătorile de emiii şi imisii".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON