La mare adâncime de scoarţa terestră a fost descoperit un rezervor de apă cu un volum de trei ori mai mare decât toate celelalte oceane subterane găsite până acum.
O echipă de cercetători de la Northwestern University, Illinois, care a şi descoperit rezervorul, a măsurat viteza valurilor la diferite adâncimi, aşa că a putut deduce ce tipuri de roci străbat valurile, implicit cât de adânc este oceanul subteran.
Apa, aflată într-o formaţiune de roci albastre, se întinde pe o suprafaţă de până la 700 de kilometri în cadrul mantalei, strat de la scoarţa terestră la centrul Pământului, şi ar putea explica de unde provin mările planetei.
În condiţiile în care numeroşi geologi sunt de părere că apa a ajuns pe planetă prin intermediul unor comete care au lovit Pământul, noua descoperire lansează ipoteza teoriei potrivit căreia oceanele s-au format prin infiltrarea treptată a apei din interiorul Pământului spre suprafaţă.
Acum, echipa de cercetători îşi propune să verifice dacă acest ocean subteran "înfăşoară" întreaga planetă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.