URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2022, 09:53

Oazele de lângă noi. Ce poți face în Bihor, în timpul liber: aventuri în locuri cu peisaje memorabile și activități dătătoare de adrenalină (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce te faci când sejurul la mare sau la munte s-a încheiat, dar vara încă e în toi? Ieşirile de o zi în locuri frumoase, cu activităţi sau privelişti ispititoare, pot fi soluţia potrivită pentru ca sezonul estival să fie cât mai plin de aventuri.

Bihorul nu duce deloc lipsă de asemenea destinaţii relaxante şi primitoare, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. 

Privelişti de sus

Cei care vor să iasă la aer şi să admire privelişti interesante, dar nu s-ar îndepărta prea tare de oraş, sunt invitaţi la aproximativ 15 kilometri de Oradea, la observatorul nu demult inaugurat în Betfia cu fonduri europene. Turnul are o înălţime de 13,7 metri, iar pentru a ajunge la el turiştii trebuie să urce pe o alee lungă de 280 m, amenajată cu trepte şi balustradă din lemn. Observatorul are trei paliere, din vârf deschizându-se panorame asupra Oradiei şi Băilor Felix. 

Priveliște crater Betfia

Tot în Betfia, oaspeţii găsesc şi centrul de agrement "Caii din Vale", înconjurat de pădure, care are şi un restaurant. Aici se organizează tabere şi activităţi pentru copii, care învaţă să călărească şi, totodată, pot descoperi o mini-fermă. Sâmbătă, 6 august, bihorenii sunt invitaţi la "Ziua cailor... din vale", eveniment în cadrul căruia sunt programate un show ecvestru cu actorul Denis Ştefan, un concert cu muzică country, un moment de improvizaţie cu trupa Patzan, precum şi un spectacol de jonglerii cu foc. Se va trage cu arcul, amatorii vor putea încerca tiroliana şi vor putea să se plimbe cu hidrobicicletele pe lacul complexului. Intrarea la eveniment va costa 25 de lei. 

La margine de pădure

În satul Şauaieu din Nojorid, oaspeţii sunt chemaţi la Shaua Live, un camping (corturi şi rulote) cu bar şi hamace, unde relaxarea e la ea acasă. Situat la margine de pădure, locul a găzduit diverse evenimente în ultimii ani, inclusiv petreceri pentru admirarea Perseidelor. 

Din acest an, iniţiatorii proiectului au încheiat un parteneriat cu o firmă care în 2020 a închiriat lacul artificial, astfel că vizitatorii pot încerca tot soiul de activităţi pe apă, cum ar fi plimbări cu hidrobiciclete şi cu plăci de tip stand-up paddle (SUP), la costul de 50 lei pe oră, echipamentele de protecţie fiind asigurate. Cei care îşi duc de acasă plăci sau caiace trebuie să plătească accesul pe lac (15 lei pe oră, 25 lei două ore). 

SUP

Dacă unii sunt fericiţi că zona este în sfârşit exploatată şi găzduieşte activităţi, alţii sunt supăraţi că trebuie să plătească dacă vor să se "dea" pe lac. "Noi încercăm să facem zona cât mai civilizată şi curată. 30-40 de ani nu şi-a dat nimeni interesul pentru acel lac, iar acum există un şoc că au apărut schimbări", spune Alin Durgău, reprezentantul Shaua Live. 

În picioare, pe apă

Sportul nautic numit stand-up paddle prinde tot mai mult în Bihor. Pe o placă de mari dimensiuni, practicanţii învaţă să vâslească, stând întâi în fund, apoi ridicaţi în picioare. 

Un cuplu din Bihor, Ştefania şi Bogdan Stan, au adus acest sport şi în zona barajului de la Suplacu de Barcău, iniţiind curioşi de toate vârstele. Asociaţia lor, numită SUPer Aventura, organizează ieşiri în fiecare weekend, dacă vremea permite, şi îi ţine la curent pe doritori prin intermediul paginii de Facebook. Ştefania şi Bogdan le oferă practicanţilor SUP toate instrucţiunile necesare, echipamentele de salvare şi, de asemenea, îi însoţesc în ieşirile pe apă. Cei doi nu impun vreun tarif pentru activităţi, însă participanţii sunt încurajaţi să facă donaţii pentru a asigura continuitatea acestora. 

În parcul cerbilor 

La poalele mZooparc munții Codru Momaunţilor Codru Moma, bihoreanul Viorel Brigean a deschis un zooparc interesant, întins pe 10 hectare, pe care l-a numit Green Codru. 

Situat în comuna Şoimi, zooparcul găzduieşte, lângă pădure, animale precum cerbi carpatini şi lopătari, căprioare, un cerbişor botezat Ioane, capre de Camerun, păuni, un ponei, două lame, o alpaca, lebede negre, porci din rasa mangaliţa şi alte animale cu care vizitatorii se pot împrieteni. Preţul unui bilet este de 10 lei pentru copii şi 15 lei pentru adulţi. Mai nou, la Green Codru sunt disponibile şi locuri de cazare, pentru cei care doresc să-şi prelungească şederea.  

 

Întâlnire cu dinozauri 

O destinaţie bună pentru ieşiri la aer proaspăt, presărate cu activităţi dătătoare de adrenalină, este Happy Land Adventure Park din Stâna de Vale. Pe lângă telescaun, pista de tubing (bob alpin) şi un parc de aventură cu trasee prin copaci, mai nou oaspeţii descoperă şi un dino-parc, adică unDinopark Stâna de Vale muzeu în aer liber cu zeci de dinozauri, de diferite tipuri, recreaţi la mărimi naturale. 

"Ai ce să faci toată ziua. Noi am fost cu telescaunul, se văd privelişti superbe, iar apoi am mers la dino-parc. Este amenajat în pădure, iar dinozaurii se mişcă şi scot sunete. Ne-a plăcut mult", spune Roxana, o tânără mamă care a vizitat Happy Land alături de fetiţa sa de 5 ani. Pentru accesul la expoziţia cu dinozauri, adulţii plătesc 30 lei, iar copiii 25 lei, celelalte activităţi fiind taxate separat. 

Opţiuni sunt, deci, destule. Mai este nevoie doar de timp, energie şi un mic buget pentru acoperirea cheltuielilor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON