URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 August 2020, 08:50

O tânără de 22 de ani din Bihor are nevoie de ajutor pentru a-și plăti terapiile. Suferă de distrofie musculară Duchenne

O tânără de 22 de ani din Bihor are nevoie de ajutor pentru a-și plăti terapiile. Suferă de distrofie musculară Duchenne (Sursa foto: Facebook - Veronica Elisabeta Varga)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O tânără de 22 de ani din satul Bicaci, comuna Gepiu, are nevoie de ajutor pentru a putea să-şi plătească şedinţele de kinetoterapie. Ea este bolnavă de la 7 ani de distrofie musculară Duchenne, o boală care apare foarte rar în cazul fetelor. 

Veronica Varga a fost crescută de bunicii paterni de la vârsta de un an, după ce părinţii săi s-au despărţit, iar mama sa a plecat de acasă. Când avea 5 ani, bunicii au observat că ea nu se dezvolta normal. "Cădeam foarte des, urcam greu scările şi nu puteam alerga", a povestit Veronica pentru BIHOREANUL.

La 7 ani, bunicii au dus-o la spital pentru a i se face investigaţii, iar în urma unei biopsii musculare a aflat că suferă de distrofie musculară Duchenne, o boală genetică progresivă la care sunt predispuşi în general băieţii, foarte rar fetele. Din cauza afecțiunii, organismul nu mai produce distrofina, o proteină necesară pentru dezvoltarea muşchilor. În câţiva ani, bolnavul îşi pierde abilitatea de a mai merge, iar cu timpul sunt afectaţi toţi muşchii corpului inclusiv cei ai inimii.

La 3 ani de la diagnostic, Veronica a ajuns în scaun cu rotile, iar de atunci boala a avansat atât de mult încât în prezent îşi mai poate mişca numai degetele şi încheieturile membrelor. 

În prezent, ar mai ajuta-o doar şedinţele de kinetoterapie, care ar face ca sângele să circule mai repede în organism şi ar încetini atrofierea muşchilor. 

Veronica a început să facă terapii la domiciliu cu un kinetoterapeut în luna februarie, însă în martie a fost nevoită să le oprească din cauza pandemiei. "După numai trei şedinţe am simţit deja că nu mai îmi era frig la picioare, circula sângele, însă efectul ţine doar câteva zile", mai spune tânăra.

Pentru ca boala să nu evolueze atât de rapid, Veronica ar avea nevoie de trei şedinţe de terapie în fiecare săptămână, costul uneia fiind de circa 100 de lei, în funcţie de tarifele kinetoterapeuţilor. Deşi suma nu este una mare, familia bihorencei nu îşi poate permite să plătească multe şedinţe.

Cei care doresc să o ajute o pot face donând orice sumă în contul deschis la Banca Transilvania pe numele Varga Veronica Elisabeta în lei RO59BTRLRONCRT0457372801 sau în euro RO09BTRLEURCRT0457372801.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON