URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2021, 12:35

O statuie pentru un campion olimpic

O statuie pentru un campion olimpic Foto: www.stefan2001.blogspot.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mărturisesc că nu știam că Oradea a dat omenirii un campion olimpic. E vorba de Kabos Endre, care la Olimpiada din 1936 de la Berlin a câștigat o medalie de aur la scrimă.

Vestea a fost dată de deputatul UDMR Szabó Ödön, care propune să i se facă o statuie în Parcul 1 Decembrie și să se planteze un vlăstar al stejarului pe care l-a primit cu acea fericită ocazie și care, din motive de România Mare, a fost plantat în Berettyóújfalu.

Mărturisesc că nu sunt un fan al domnului Szabó, care, după mine, este departe de spiritul conciliant al majorității orădenilor, dar descoperirea că orașul nostru are un campion olimpic nu poate decât să ne umple de mândrie.

Sigur că imediat a început că fiarbă clorofila în românii verzi, care susțin că omul nu trebuie omagiat pentru că a ales la Marea Unire să trăiască în Ungaria.

Nu înțeleg ce are una cu alta. În primul rând că decizia a fost probabil a părinților, pentru că el în 1918 avea abia 12 ani. Dar putea să trăiască și în Patagonia, orașul lui de baștină tot Oradea rămâne.

Și de ce să-l acuzi că a ales Ungaria, când el, deși evreu, era crescut în cultura maghiară și limba lui nativă era maghiara? Păi, atunci hai să ne revoltăm și pe cei 4 milioane de români care au plecat de sub stăpânirea românească încotro au văzut cu ochii, cu toate că ei au limba și obiceiurile cetățenilor din mijlocul cărora au preferat să emigreze!

În condițiile infernale ale antisemitismului și rasismului de la Berlin, victoria lui Kabos e cu atât mai meritorie. Oare chiar așa multe valori avem în sport încât să ignorăm un campion olimpic, poate numai pentru că propunerea vine din partea UDMR-ului? Dacă e să facem o listă cu marii noștri sportivi, nu am avea de folosit nici prea multă piatră și nici nu ne-am trezi cu o pădure de stejari în mijlocul urbei.

Primăria ar trebui să ia în discuție propunerea și, eventual, să facă și o dezbatere pe această temă, măcar să mai ia pulsul orădenilor de rit nou.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
stefan
1. Mai jos, intrebarile tale sunt cat se poate de corecte. Nu te astepta,insa, ca Ghiorel sa si le puna lui insusi sau celo din Primarie. Mai repede isi scoate un ochi. 2. Pe timpul ocupatiei unguresti, discrminarea impotriva romanilor era totala. Acces la educatie, la sport ? Zero. Acces in "Nagyvarad" ? Zero.
Postat 14 Ianuarie 2021, 18:35 de B90
Trompeta locala ungureasca (de limba romana)
Cand un propagandist de doi bani, expirat, isi pierde orice urma de luciditate, avem parte de astfel de derapaje. E bun si sportul, insa, orice sportiv are nevoie de mancare, de haine, de conditii de viata civilizate. Cine sunt cei care realizeaza aceste bunuri si produse care ofera un trai civilizat ? Creatorii si producatorii de bunuri materiale. Poti sa o lalai cat vrei, pe o scena, pe un stadion, la un colt de strada,atata cat ai ce manca. Cu stomacul gol incepi sa canti si sa fluieri a paguba. Atata timp cat in loc sa vorbim de amplasarea unor statui ale creatorilor de bunuri si produse materiale, care pana la urma sustin viata, vorbim de statui ca cea din cazul de fata, vom avea parte mai mult de circ, decat de paine. Nu ar fi mai bine lasi propaganda binecunoscuta si expirata la o parte si sa traiesti in prezent ? E adevarat ca, mai ales de la o anumita varsta, e greu sa te mai poti schimba, sa te poti debarasa de naravuri si apucaturi vechi, insa, inversarea piramidelor valorilor umane, duce la situatia in care, asa cum am spus, ai parte mai mult de circ decat de paine. Daca tot vrei inca o statuie in oras, aceasta ar trebui sa-i reprezinte tocmai pe cei patru milioane de romani care au ales riscul si conditiile dificile ale unei vieti departe de casa, printre straini. Romani, care din munca si sacrificiile lor, neuitand de unde au plecat, au trimis/adus o multime de bani in tara, ajutandu-te indirect si pe tine. E o diferenta, nu-i asa. Las-o mai incet cu propaganda desantata. Concret, in cazul de fata, daca omul a ales sa traiasca si sa concureze pt Ungaria, normal este ca ungurii sa-i faca statuie. Acest om nu s-a intors niciodata la Oradea. Ce a facut pt Oradea ? Cred ca daca si-ar dori o statuie, o anumita recunoaster, si-ar dori ca aceasta sa fie realizata acolo unde l-a tras inima, unde a decis sa-si traiasca viata.
Postat 14 Ianuarie 2021, 16:27 de B90
Sigismund de Luxemburg.
O statuie a împăratului in cetate se poate? Sau nu există interes politic?
Postat 14 Ianuarie 2021, 15:52 de User anonimizat
PCR transpartinic. Ep: PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Somnul rațiunii naște şi ...statui deloc necesare. Pe bani bine bugetaţi!
I. ”Sigur că imediat a început că fiarbă clorofila în românii verzi, care susțin că omul nu trebuie omagiat pentru că a ales la Marea Unire să trăiască în Ungaria. Nu înțeleg ce are una cu alta. În primul rând că decizia a fost probabil a părinților, pentru că el în 1918 avea abia 12 ani. Dar putea să trăiască și în Patagonia, orașul lui de baștină tot Oradea rămâne. Și de ce să-l acuzi că a ales Ungaria, când el, deși evreu, era crescut în cultura maghiară și limba lui nativă era maghiara?” 1. Mare noroc pe Oradea, că mai are români verzi, indiferent de ...rit, adică români cu ceva sânge de dac ”în instalație”. 2. Poate că, înainte de a scrie un asemenea articol, ”Bihorel” ar fi trebui să afle şi cauzele reale pentru care părinții acestui sportiv maghiar, s-au mutat în Ungaria (Berettyóújfalu?), căci vorba doamnei Oana Zamfir [Antena 3]: ”Doar adevărul ne poate vindeca!” Şi de ”vuvuzele” mass media, nedocumentate conform! II. ”Păi, atunci hai să ne revoltăm și pe cei 4 milioane de români care au plecat de sub stăpânirea românească încotro au văzut cu ochii, cu toate că ei au limba și obiceiurile cetățenilor din mijlocul cărora au preferat să emigreze!” 1. Oare de ce o fi avut ”viteazul” Bihorel ciocu’ mic în ”Epoca portocalie”, şi pe această temă? III. ”Dacă e să facem o listă cu marii noștri sportivi, nu am avea de folosit nici prea multă piatră și nici nu ne-am trezi cu o pădure de stejari în mijlocul urbei. Primăria ar trebui să ia în discuție propunerea și, eventual, să facă și o dezbatere pe această temă, măcar să mai ia pulsul orădenilor de rit nou.” 1. Poate ne explică cineva (ex: de la PMO) de ce ”orădeanul” Gabriel Bethlen, Principe de Transilvania, are statuie în Oradea, strategic amplasată, şi voievodul Menumorut NU. Pe motiv că cel de-al doilea a încercat sa se opună cotropitorului Árpád? 2. O întrebare decentă pentru conducerea PMO&CJ Bihor: Oare de ce figuri, cu adevărat, reprezentative, ca cea a academicianului Mircea Malița, nu au o statuie în Oradea? Poate află (şi) Bihorel de ce!
Postat 14 Ianuarie 2021, 03:26 de stefan
După ce epuizăm stocul
După ce epuizăm stocul de orădeni cu rezonanță (și, har Domnului, avem cu duiumul), putem să punem și statui de genul. Până atunci, să îi facă statuie Berlinul și Budapesta.
Postat 13 Ianuarie 2021, 16:24 de cartisalex
faca-se
si poate daca tot vor romanii sa isi arate valoarea, sa fie constructivi si sa vina cu inca 4 propuneri argumentate pentru romani de valoare. Si sa invatam de la prietentii maghiari locali si cum sa facem ansambluri de valoare si interactive, precum grupul statuar al poetilor in fata liceului Ady Endre, unde esti invitat sa iei loc la masa alaturi de ei.
Postat 13 Ianuarie 2021, 14:54 de unu
Afirmația că "orașul nostru are un campion olimpic" ...
... demonstrează nivelul precar al jurnalismului local !?! Nu ca orădean a devenit olimpic ... ci ca cetățean maghiar, născut în "colonii" după cum se spunea la Budapesta când era vorba de "vinituri" transilvănene, slovace, etc !?! Trăim în România, Chirilă ... și avem olimpici orădeni destui de atunci încoace !?! La matematică spre exemplu, nu neapărat la sărit de la etaj.
Postat 13 Ianuarie 2021, 13:14 de CrisDumi
Orădean ca mine nu-i!
Avem un campion olimpic orădean evreu, avem trei regi înhumați în cetate și un împărat al Sfântului Imperiu Roman de națiune germană, avem o cultură care cuprinde mai ales alte etnii decât cea majoritară astăzi și avem de ales între a avea un comportament educat sau needucat, între a respecta trecutul orașului sau a ne comporta ca niște venetici, între a înțelege valorile europene sau a ne arunca olița în ventilator!
Postat 13 Ianuarie 2021, 12:58 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON