URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2019, 19:01

O nouă expoziţie la Muzeul Oraşului Oradea: 50 de ani de grafică românească

O nouă expoziţie la Muzeul Oraşului Oradea: 50 de ani de grafică românească grafică de Ştefan Câlţia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi, vineri, la ora 13, la Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural, unde va avea loc vernisajul expoziţiei "50 de ani de grafică românească 1970 - 2020". 

Peste 70 de lucrări semnate de 65 de artişti vor fi expuse în noul spaţiu amenajat în Muzeul Oraşului, potrivit organizatorilor.

Realizată printr-un parteneriat model dintre Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural şi Asociaţia culturală pictor Octavian Smigelschi prin generozitatea colecţionarului George Şerban, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă şi dr. Diana Iancu, expoziţia este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor româneşti, din ţară şi diaspora, şi de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici. 

Reprezentanţii MOO au transmis că este vorba despre o expoziţie permanentă de artă orăşenească, cuprinsă în planul de amenajare muzeală.  

"Până când acest proiect va fi finalizat, avem ocazia de a admira un număr de peste 70 de lucrări. Expoziţia propune o călătorie prin istoria artei contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagonişti. Sunt expuşi 65 de artişti, 3 dintre ei sunt orădeni", se arată în comunicatul Muzeului. 

Expoziţia intenţionează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experienţe artistice din perioada 1970 şi până în prezent.

Exerciţiul gravării şi al altor tehnici de reproducere artizanală a imaginii a reprezentat o dublă oportunitate: pe de o parte, aceea de a creşte difuzarea, în rândul publicului, a operei lor, pe de altă parte posibilitatea de a exprima o gândire diferită.

O parte dintre lucrările din cadrul expoziţiei vor fi donate Muzeului Oraşului Oradea, potrivit organizatorilor. 

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă: "De la un Horia Bernea la Ştefan Câlţia, de la Şcoala lui Vasile Kazar la Mircia Dumitrescu sau Vladimir Şetran, de la acuarela lui Anamaria Smigelschi la desenul lui Sorin Ilfoveanu sau Florin Mitroi, continuăm cu Geta Brătescu sau simplitatea plină de înţeles a lui Horia Damian, la gravurile lui Adrian Dumitrache, Peter Pusztai şi Dodi Romanaţi, învăluindu-ne de culorile Casiei Csehi, Nicolae Săftoiu sau Liviu Stoicoviciu". 

Potrivit organizatorilor, artiştii români care trăiesc în diaspora sunt şi ei bine reprezentaţi: Denisa Şerban Maschek, Alma Rusescu, Sofia Frankl, Doina Botez, Irina Georgeta Pusztai, Ana Golici, Georgeta Borusz sau Damó István.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON