URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
12 Mai 2022, 21:00

"O misiune nobilă": Peste 200 de vârstnici din Bihor, îngrijiți la domiciliu gratuit de Caritas Catolica (FOTO / VIDEO)

'O misiune nobilă': Peste 200 de vârstnici din Bihor, îngrijiți la domiciliu gratuit de Caritas Catolica (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Caritas Catolica)
'O misiune nobilă': Peste 200 de vârstnici din Bihor, îngrijiți la domiciliu gratuit de Caritas Catolica (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Caritas Catolica)
'O misiune nobilă': Peste 200 de vârstnici din Bihor, îngrijiți la domiciliu gratuit de Caritas Catolica (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Caritas Catolica)
'O misiune nobilă': Peste 200 de vârstnici din Bihor, îngrijiți la domiciliu gratuit de Caritas Catolica (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Caritas Catolica)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 223 de persoane cu vârste de peste 65 de ani din Bihor, cu diferite boli sau chiar imobilizate la pat, au fost îngrijite la domiciliu gratuit de Caritas Catolica printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană.

Proiectul şi rezultatele lui au fost prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Palatul Baroc, de episcopul romano-catolic Böcskei László, de părintele Rajna József, director general al Caritas Catolica, şi Hortensia Nagy, managerul proiectului.

"Noi oferim îngrijire la domiciliu din anul 1997, fiind ajutaţi mereu de mai mulţi sponsori. Din iunie 2019 am primit o finanţare printr-un proiect european şi am reuşit să ajutăm gratuit persoane vârstnice, majoritatea singure, din Oradea, Marghita, Oşorhei, Săcuieni, Sălacea, unde avem puncte de lucru, dar şi în alte localităţi apropiate acestora", a explicat Rajna József.

Proiectul "Dezvoltarea serviciilor sociale de îngirjire la domiciliu destinate persoanelor vârstnice a Asociaţiei Caritas Catolica Oradea", în valoare de aproape 2,8 milioane de lei, a presupus selectarea beneficiarilor în funcţie de starea lor de sănătate şi starea materială.

"Am avut 100 de pacienţi în gradul 3, adică cei care se deplasează mai greu, dar au nevoie de cineva care să le facă curăţenie, cumpărături, să-i ajute să facă mişcare. Apoi am avut pacienţi de gradul 2, care erau într-o stare de sănătate mai degradată, şi de gradul 1, cei imobilizaţi la pat care erau vizitaţi zilnic de echipa noastră", a explicat Andrea Tóth, membră în echipa proiectului, ca expert grup-țintă.

Alături de ea au mai fost angajate încă 20 de persoane, între ei fiind kinetoterapeuţi, asistenţi medicali, asistenţi sociali şi îngrijitori.

Unii dintre beneficiari au făcut parte din proiect 6 luni, în timp ce alţii au avut nevoie de sprijin pe tot parcursul proiectului.

"Ne dorim ca persoanele care au nevoie de ajutor să fie ajutate în continuare de Caritas. Pentru asta, avem nevoie de sponsori care să ne ajute să oferim aceste servicii cu titlu gratuit sau la preţuri modice", a mai spus părintele Rajna József.

Episcopul romano-catolic i-a felicitat apoi pe cei implicaţi în proiect, spunând că ei desfăşoară "o misiune nobilă".

Cei care doresc să apeleze la serviciile de îngirjire la domiciliu a Caritas Catolica pot suna la numărul de telefon 0359 427 777.

La finalul evenimentului au fost prezentate câteva imagini în care apar mai mulți vârstnici în timp ce sunt ajutați de echipa ONG-ului, dar şi un video în care fiul unei beneficiare povesteşte cât de bine i-a priit mamei sale să fie inclusă în proiect.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON