URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2022, 21:00

"O misiune nobilă": Peste 200 de vârstnici din Bihor, îngrijiți la domiciliu gratuit de Caritas Catolica (FOTO / VIDEO)

'O misiune nobilă': Peste 200 de vârstnici din Bihor, îngrijiți la domiciliu gratuit de Caritas Catolica (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Caritas Catolica)
'O misiune nobilă': Peste 200 de vârstnici din Bihor, îngrijiți la domiciliu gratuit de Caritas Catolica (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Caritas Catolica)
'O misiune nobilă': Peste 200 de vârstnici din Bihor, îngrijiți la domiciliu gratuit de Caritas Catolica (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Caritas Catolica)
'O misiune nobilă': Peste 200 de vârstnici din Bihor, îngrijiți la domiciliu gratuit de Caritas Catolica (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Caritas Catolica)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 223 de persoane cu vârste de peste 65 de ani din Bihor, cu diferite boli sau chiar imobilizate la pat, au fost îngrijite la domiciliu gratuit de Caritas Catolica printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană.

Proiectul şi rezultatele lui au fost prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Palatul Baroc, de episcopul romano-catolic Böcskei László, de părintele Rajna József, director general al Caritas Catolica, şi Hortensia Nagy, managerul proiectului.

"Noi oferim îngrijire la domiciliu din anul 1997, fiind ajutaţi mereu de mai mulţi sponsori. Din iunie 2019 am primit o finanţare printr-un proiect european şi am reuşit să ajutăm gratuit persoane vârstnice, majoritatea singure, din Oradea, Marghita, Oşorhei, Săcuieni, Sălacea, unde avem puncte de lucru, dar şi în alte localităţi apropiate acestora", a explicat Rajna József.

Proiectul "Dezvoltarea serviciilor sociale de îngirjire la domiciliu destinate persoanelor vârstnice a Asociaţiei Caritas Catolica Oradea", în valoare de aproape 2,8 milioane de lei, a presupus selectarea beneficiarilor în funcţie de starea lor de sănătate şi starea materială.

"Am avut 100 de pacienţi în gradul 3, adică cei care se deplasează mai greu, dar au nevoie de cineva care să le facă curăţenie, cumpărături, să-i ajute să facă mişcare. Apoi am avut pacienţi de gradul 2, care erau într-o stare de sănătate mai degradată, şi de gradul 1, cei imobilizaţi la pat care erau vizitaţi zilnic de echipa noastră", a explicat Andrea Tóth, membră în echipa proiectului, ca expert grup-țintă.

Alături de ea au mai fost angajate încă 20 de persoane, între ei fiind kinetoterapeuţi, asistenţi medicali, asistenţi sociali şi îngrijitori.

Unii dintre beneficiari au făcut parte din proiect 6 luni, în timp ce alţii au avut nevoie de sprijin pe tot parcursul proiectului.

"Ne dorim ca persoanele care au nevoie de ajutor să fie ajutate în continuare de Caritas. Pentru asta, avem nevoie de sponsori care să ne ajute să oferim aceste servicii cu titlu gratuit sau la preţuri modice", a mai spus părintele Rajna József.

Episcopul romano-catolic i-a felicitat apoi pe cei implicaţi în proiect, spunând că ei desfăşoară "o misiune nobilă".

Cei care doresc să apeleze la serviciile de îngirjire la domiciliu a Caritas Catolica pot suna la numărul de telefon 0359 427 777.

La finalul evenimentului au fost prezentate câteva imagini în care apar mai mulți vârstnici în timp ce sunt ajutați de echipa ONG-ului, dar şi un video în care fiul unei beneficiare povesteşte cât de bine i-a priit mamei sale să fie inclusă în proiect.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON