URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Februarie 2021, 14:03

O judecătoare din România îl trimite acasă pe un bărbat care ar fi sechestrat şi violat o fetiţă de 13 ani: "Nu au existat ieşiri în stradă"

O judecătoare din România îl trimite acasă pe un bărbat care ar fi sechestrat şi violat o fetiţă de 13 ani: 'Nu au existat ieşiri în stradă' (foto: generic, sursa: teenhealthcare.org)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cazul unei judecătoare care a considerat exagerat arestul preventiv într-un dosar de viol asupra unei minore de 13 ani din Brăila a ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare, scrie Digi24. În motivarea deciziei, magistrata susţine că nu este vorba despre un atentat şi că faptele bărbatului - acuzat că a sechestrat-o şi violat-o pe sora mai mică a concubinei sale timp de opt luni - nu au fost de o gravitate atât de mare încât să "fi generat rumoare socială de amploare".

În vârstă de 32 de ani, bărbatul este acuzat că "în perioada noiembrie 2016-iunie 2017, bărbatul, profitând de imposibilitatea unei minore, în vârstă de 13 ani, de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, ar fi întreţinut raporturi sexuale cu aceasta".

Magistratul Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila a decis, însă, să-i înlocuiască măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu, motivându-şi alegerea prin faptul că după faptele respective n-au fost proteste în stradă, arată G4Media.ro. 

"În prezenta cauză, faptele inculpatului, deși reprobabile nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața, existența în vreun fel. Nu au existat ieșiri în stradă, proteste în presă", se arată în motivarea Cristinei Coarnă, în urma deciziei luate pe 22 decembrie, anul trecut.

Judecătoarea a mai arătat că decizia are la bază şi faptul că n-a fost vorba de o faptă mai gravă. "Față de acest aspect, instanța de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă, dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanității nu ar mai exista temei de luarea a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege. Cum inculpatul nu poate fi ucis, nu poate fi lapidat în piața publică, instanța de fond a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu în arest pentru 60 de zile de la 22.12.2020 până la 20.02.2021 inclusiv”, a motivat judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila.

Acum, este o investigaţie în curs la Inspecţia Judiciară, care s-a sesizat din oficiu ca urmare a apariţiei în presă a unor pasaje din motivare, chiar dacă decizia a fost anulată între timp, în urma recursului procurorilor, şi bărbatul a rămas în arest.

Concret, deşi pe 23 decembrie 2020, Tribunalul Brăila i-a invalidat decizia de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu, pe 8 februarie 2021, completul 9 Penal CPF de la Judecătoria Brăila, al cărei titular e judecătoarea Cristina Coarnă, a luat aceeaşi decizie de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Decizia judecătoarei Coarnă din 8 februarie 2021 nu este definitivă, urmând ca Tribunalul Brăila să judece contestaţia parchetului pe 15 februarie 2021.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Perplex
Numai astfel poti sa ramai cand citesti asa ceva: perplex.
Postat 14 Februarie 2021, 18:48 de v0id
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON