URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2022, 15:01

O familie din Bihor are cei mai buni porumbei de maraton din lume. Trofeul îl va primi la Olimpiada de Columbofilie, care va avea loc la Oradea (FOTO)

O familie din Bihor are cei mai buni porumbei de maraton din lume. Trofeul îl va primi la Olimpiada de Columbofilie, care va avea loc la Oradea (FOTO) Soții Tunduc și cei patru copii ai lor sunt columbofili cu experiență
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Familia Tunduc din Bihor, ai cărei membri sunt crescători de porumbei cu experiență, a câștigat locul I competiția „Cei mai buni porumbei din lume” (World Best Pigeons), categoria maraton, după ce păsările au obținut cele mai bune punctaje la concursurile desfășurate de-a lungul anului trecut.

La un maraton, porumbeii zboară câte 800-900 de kilometri, de la un punct de pornire spre un punct de destinație, adesea acasă. Cei care parcurg aceste distanțe în cel mai scurt timp sunt câștigători, iar crescătorii ai căror porumbei câștigă cele mai multe concursuri într-un an sunt la rândul lor laureați.

„Noi avem cel mai bun punctaj din lume la categoria maraton, în condițiile în care concurăm cu o echipă mică, de 25 de porumbei. Anul trecut, am câștigat la nivel județean 24 de probe, la nivel provincial 12, iar național trei. O singură femelă a câștigat două locuri întâi la concursuri lungi”, a declarat Marius Tunduc (foto jos, alături de soție) pentru BIHOREANUL.

La fiecare sfârșit de an, Federația Națională de Columbofilie, al cărei președinte este acum chiar Marius Tunduc, trimite către Federația Internațională cele mai bune trei rezultate la fiecare dintre cele șase categorii ale concursului mondial: viteză, demifond, fond, general, maraton și super maraton. Federația Internațională compară punctajele porumbeilor din țările membre și face clasamentul campionilor.

Pe lângă locul 1 ocupat de familia Tunduc, categoria maraton mai aduce un premiu României, locul 2 fiind câștigat de crescătorii Claudiu Stroescu și Mihai Mihăilescu. Pe locul 3 s-a clasat un crescător din Polonia. La maraton, au fost înscriși 48 de crescători din diverse țări.

Familia Tunduc

Columbofili din toată lumea se adună la Oradea!

Concursul internațional nu aduce premii în bani crescătorilor, ci faimă și un trofeu care pentru împătimiții acestui sport înseamnă mult. Familia Tunduc se bucură și mai mult de faptul că vor primi trofeul chiar la Oradea, în vară.

În premieră, Olimpiada Internațională de Columbofilie, cea mai mare și importantă expoziție de porumbei din lume, se va organiza în România, mai precis în Sala Polivalentă din Oradea. „Olimpiada trebuia să aibă loc anul trecut, la Romexpo, București. Din cauza pandemiei am fost nevoiți să amânăm, iar primarul Florin Birta ne-a oferit sprijinul, ca să aducem acest eveniment la noi acasă”, a precizat Tunduc.

Columbofilii speră că în vară nu vor fi restricții de mobilitate în lume și că toți crescătorii importanți se vor putea aduna la Oradea. „Așteptăm între 15.000 și 20.000 de vizitatori, delegați din vreo 70 de țări, prezență ce va fi influențată și de pandemie, mai ales pentru crescători din afara Europei”, a declarat președintele Federației Române de Columbofilie.

Acesta estimează că porumbei de o valoare uriașă vor fi expuși în Sala Polivalentă, a cărei construcție nu este încă finalizată. „Este cel mai mare eveniment columbofil, se organizează o dată la doi ani și fiecare țară vine cu un lot de porumbei, cei mai buni. Vor fi expuși porumbei în valoare de 40-50 de milioane de euro. Vor mai fi standuri cu suplimente, la care vor fi regăsiți aproape toți producătorii”, a menționat Tunduc.

Evenimentul va fi deschis orădenilor, care vor putea vizita standurile cu campioanele înaripate.

În lume, sunt circa 4 milioane de columbofili, mulți dintre ei în țările asiatice și arabe. Ultima olimpiadă a avut loc în 2019, în Polonia. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON