URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2012, 14:32

O campanie bleagă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul nostru electoral e halucinant. De când cu uninominalul, criteriile care îi duc pe politicieni în Parlament sunt atât de complicate încât numai nivelul hemoglobinei şi colonoscopia candidaţilor n-au fost introduse în calcul.

Constat că mai toţi candidaţii se expun pe panouri şi bannere, dar evită întâlnirile cu electoratul. Sfiala poate fi explicată prin faptul că instituţia parlamentară a fost total decredibilizată de un Guvern care a inundat-o cu ordonanţe de urgenţă şi de un preşedinte care a ridiculizat-o cu orice ocazie. Plus că şi aleşii au bubele lor, căci n-a reuşit Penitenciarul Jilava să concentreze marii infractori cum a făcut-o Parlamentul.

Şansa ca oamenii valoroşi să participe la alegeri sunt practic nule. Doar cei care pot susţine financiar o campanie se mai bagă în bătălii, iar rezultatele se constată cu ochiul liber. Vedem pe liste indivizi care cu greu leagă două vorbe, alţii care refuză confruntările cu contracandidaţii din lipsă de idei, ca să nu mai vorbim de partide de televiziune pentru care principala condiţie pentru desemnarea candidaţilor e ca aceştia să aibă cel puţin dosar penal.

Faţă de alegerile trecute, singurul progres pare acela că, acum, parlamentarii nu mai promit că fac poduri şi trotuare, ci că aduc bani pentru ca primarii să facă podurile şi trotuarele.

Asta, deşi marea sarcină a viitorului Parlament e să modifice Constituţia şi sistemul de vot în aşa fel încât să nu mai poată intra în el personaje controversate. Slabe şanse, însă: ar însemna să se elimine singuri din politică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Campanie electorala
You think it happens only in Oradea or only in Romania? You couldn't be more mistaken mon cher! Everywhere is the same. Politicians are a peculiar breed of people. Opportunists, given to lies and promises they can't keep they have a way with words that make us admire and hate them in the same time. These people come out of the same mould throughout the world. Sleek and elusive. However, good or bad, depending on your view point, they are a necessary 'evil' in any democratic society. They are the cogs and the wheels that make the political machinery spin. And if this machinery stops spinning then we find ourselves with an even bigger problem.That of a dictature. Therefore, may the best candidate win!
Postat 05 Decembrie 2012, 21:11 de Victor
mocanu
Dl.Chirilă, pt. că vă apreciez, v-aş da o temă: cum e posibil ca duminică. 2 decembrie 2012, la biserica Buna Vestire ( in spatele Universităţii Partium) la slujbă, preotul să facă campanie electorală lui Călin Mocan, să i se facă loc in rândul intâi şi să i se aducă scârboase linguşeli? Parcă popii nu au voie să fie implicaţi in campania electorală?!!!?
Postat 03 Decembrie 2012, 09:31 de scârbit
@life
M-am abtinut de ziua nationala, dar azi e o noua, sordida, zi de decembrie trist si nu pot sa nu apreciez interventia ta, life, desi sunt convinsa ca la cap, prevalenta problemelor depistabile este in marja de 10-15%, unii stau chiar bine cu capul; cu morala stau muuuult, muuuuuult mai prost ! Acolo problemele apar la 99,999%. Asta e marea noastra tragedie, dupa saracia generalizata in care ne-au bagat fara sa ne dam seama, in ultimii 22 de ani... Ne tin ocupati cu activitatile cotidiene de supravietuire, de pe-o zi pe alta, ca sa-si poata tese intrigile si panzele de interese in cercurile lor transpartinice. Nu mai apar in fata cu nume si prenume, acum isi trimit la inaintare fete noi, mai putin patate, mai putin stiute, oameni - daca-i putem numi asa- pe care i-au format si indatorat suficient ca sa le serveasca interesele acolo in parlament, sau in guver, sau prin vreo agentie nationala... Asta-i romania noastra, trista si fara viitor. Cum sa fiu mandru de asa o stare ? Cati ipocriti mai incap in ea ? Ca patura de hoti e deja saturata si bine consolidata. Ce se mai poate face ? Sau mai corect spus, se mai poate face ceva ?
Postat 02 Decembrie 2012, 11:24 de Dr.House
La multi ani, Romania!
Doresc tuturor romanilor ceea ce-mi doresc si mie: SANATATE.
Postat 02 Decembrie 2012, 10:50 de SAFE
LA MULTI ANI, ROMANIA !
LA MULTI ANI !
Postat 01 Decembrie 2012, 09:09 de LA MULTI ANI !
Lege
dar de un control al averilor ????? de o lege prin care fie obligati sa-si justifice averile ! asta chiar ca le-ar intrece pe toate. dupa asta sa urmeze neaparat colonoscopia si controlul la cap. :)) atunci ar avea ce gasi.
Postat 01 Decembrie 2012, 08:17 de forum
colonoscopia, ca... colonoscopia dar...
controlul la cap ar fi o necesitate !
Postat 01 Decembrie 2012, 08:11 de life
Sugestie pertinenta
Cred ca totusi, lipsa colonoscopiei este foarte grava, dat fiind ca pentru a ajunge candidat, chiar si cu multi bani la tescherea, trebuie sa pupi in fund pe cei care au decizia. Propun asadar ca colonoscopia liderilor pupati in fund de restul, sa fie obligatorie, atat pentru binele lor (se stie ca cavitatea bucala contine cei mai multi germeni patogeni si deci poate transmite boli grave), cat si pentru bietii candidati, care pot si ei sa ia de la colonul infect-at al liderilor diverse boli si numai asta nu le lipseste in plina campanie, oricat de bleaga ar fi ea... PS cacofoniile nu sunt nici intamplatoare, nici din greseala, sunt cat se poate de intentionate, ca sa se asezoneze cu contextul.
Postat 30 Noiembrie 2012, 12:08 de Dr.House
Uite ce spectacol urmeaza
Primaria Oradea este într-o situaţie financiară critică şi riscă să fie executată silit. Problemele sunt cauzate de datoriile uriaşe pe care instituţia le are la bănci, bani pe care primaria ar fi trebuit să-i folosească în cofinanţarea unor proiecte europene. Şefii din primarie (adica primarul !) au făcut credite bancare de sute de milioane de lei şi au consumat alte sute de milioane de lei din bugetul propriu. Însă finanţarea proiectelor a fost blocată din cauza neregulilor în gestionarea fondurilor, iar acum, atât UE, cât şi Guvernul usl întârzie să facă plăţile. Oficialii din primarie încearcă să plaseze vina exclusiv pe umerii Guvernului şi ai Uniunii Europene, dar evită să menţioneze problemele de management apărute de-a lungul timpului în implementarea proiectelor.
Postat 29 Noiembrie 2012, 06:48 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON