URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2010, 08:17

Nyisztor, spada jos!

Nyisztor, spada jos! "CAVALERUL" NYISZTOR. Scrima este un sport elegant, care îmbină agilitatea cu forţa, inteligenţa cu viteza şi disciplina, fiind numit şi "şah în forma fizică". Una din regulile acestui sport este că în timpul desfăşurării probei cei de pe margine nu au voie să le vorbească şi să le dea indicaţii concurenţilor, în caz contrar competitorii fiind penalizaţi. Nyisztor Alexandru (medalion) nu şi-a putut ţine gura, coechipierul său fiind depunctat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Multiplu campion naţional şi cu multe alte rezultate remarcabile, la cei 32 de ani ai săi Nyisztor Csaki Alexandru era considerat cel mai valoros spadasin şi unul dintre cei mai buni sportivi bihoreni din ultimii 10 ani.

Vedeta Clubului Sportiv Municipal la scrimă a devenit însă persona non-grata peste noapte. CSM Oradea e pe cale să renunţe la el, după ce, pe lângă că a făcut non-combat într-un meci important, a refuzat să evolueze într-o altă dispută, sabotându-şi echipa pe faţă. Situaţia e o premieră pentru Bihor, cel puţin în ultimii ani.

Sfidătorul

Campionatul Naţional de Spadă, desfăşurat la finele lui septembrie la Predeal, nu va fi uitat degrabă de spadasinii legitimaţi la Clubul Sportiv Municipal (CSM). În ultimii 11 ani, orădenii au fost de 9 ori campioni naţionali, iar cu Nyisztor Csaki Alexandru favorit, nici nu se gândeau că nu vor ieşi din nou pe locul I. Dar asta nu s-a întâmplat, culmea, mai ales din cauza lui Nyisztor!

CSM Oradea a pierdut titlul de campioană naţională la spadă după ce sportivul a făcut non-combat, lăsându-şi concurentul din Craiova să câştige. Apoi, într-un alt meci a refuzat să intre în joc!

10 Nicolae Ille2.jpg"În meciul cu Craiova n-a vrut să lupte, a mimat scrima, iar în meciul cu Satu Mare mi-a zis: "Nu vreau să intru pe planşă". Oricum pierduserăm titlul de campioni, dar pentru orgoliul nostru trebuia să batem echipa cu care ne duelăm mereu în ultimii 5 ani. Am jucat, până la urmă, meciul cu ceilalţi sportivi şi am câştigat", spune antrenorul tânărului, Nicolae Ille (foto).

Martorii povestesc că Nyisztor stătea tolănit şi se uita dispreţuitor la colegii lui care prestau. Mai mult, la un moment dat, deşi la scrimă regulamentul interzice comentariile de pe margine, el a făcut-o intenţionat, iar unul din coechipieri, care lupta şi avea scor egal cu adversarul, a fost depunctat şi a pierdut. Până la urmă, CSM Oradea a ajuns pe locul doi, pierzând supremaţia în faţa sătmărenilor...

Care motive?

De la competiţie încoace scandalul a mocnit, fiind pus pe tapet abia în urmă cu două săptămâni. "Înainte de toate, am vrut să vorbim cu el şi să vedem din ce cauză a reacţionat aşa", justifică antrenorul.

10 Alexandru Nyisztor.jpgIlle i-a dat sportivului o vacanţă, sperând că îşi va reveni. Dar Nyisztor n-a făcut decât să-şi provoace antrenorul şi să bage zâzanie între colegi. Asta, deşi cei doi erau foarte apropiaţi: Nyisztor fiind finul de căsătorie al lui Ille, dar şi secundul său. "De la 13 ani am avut grijă de el, l-am tratat mai mult decât pe copilul meu şi i-am dat timp, că poate reuşeşte să treacă peste pasa proastă. Dar în ultima perioadă a devenit foarte dificil. A zis că el nu se simte vinovat pentru nimic", afirmă Ille.

Antrenorul susţine că Nyisztor nu i-a zis niciodată motivele frustrării sale. Comportamentul sportivului e inexplicabil, cu atât mai mult cu cât salariul - deloc mic - îi este plătit la zi, are locuinţă primită de la Primărie şi maşină, un Ford Galaxy, cu 6 locuri, pusă la dispoziţie de un sponsor pentru echipă, dar rămasă la el. Soţia lui e doctoriţă în Debreţin, deci teoretic n-ar avea de ce să se plângă...

Premieră nefericită

Pentru că nu s-au mai putut înţelege, în urmă cu două săptămâni, Ille a propus CSM încetarea contractului cu Nyisztor "Îmi pare rău, dar orice antrenor ar fi făcut la fel! Ne-am despărţit fără scandal", afirmă antrenorul.

De cealaltă parte, în loc să-şi recunoască greşelile, sportivul i-a persiflat pe toţi din jur, cea mai elocventă fiind atitudinea sa din cadrul unei întâlniri cu conducerea clubului, care voia să ajungă la consens cu el: "Nu mă interesează. Luaţi măsuri şi anunţaţi-mă ce hotărâţi", a aruncat Nyisztor.

Tupeul i-a revoltat şi pe membrii Consiliului Director al CSM, care au dezbătut situaţia fără să ajungă, deocamdată, la o concluzie clară. "Nu ştiu ce a fost acolo, pentru că nu am vorbit cu el. O fi având motive, dar nu le spune. Nu poţi să pierzi un titlu naţional numai pentru că aşa vrei sau ca să ne arăţi că fără tine nu se poate! Dacă aşa s-a întâmplat, ar fi trebuit exclus imediat!", afirmă Ionel Bungău, fostul şef al Direcţiei Judeţene de Sport.

10 Florin Birta.jpgBIHOREANUL a încercat la rândul său, în repetate rânduri, să dea de Nyisztor, pentru a-i afla punctul de vedere, dar fără rezultat, căci sportivul nu a răspuns nici măcar la sms-uri.

Oricum, situaţia sa va fi discutată zilele următoare, într-o nouă şedinţă la CSM.

 "În proporţie de 90%, cred că ne vom despărţi. Rămâne de văzut cum: pe cale amiabilă sau nu. Peste toate, cel mai grav a fost că a refuzat să lupte", afirmă Florin Birta (foto), preşedintele CSM, adăugând că în ultimii ani sportul bihorean nu s-a mai confruntat cu un caz similar.

Nyisztor este unic. Şi la spadă, şi la modul în care a ajuns să renunţe la ea...


10 premiant.jpgTALENTAT
Sportiv-antrenor

În ultimii ani, spadasinul Nyisztor Csaki Alexandru a obţinut rezultate remarcabile. Tânărul a strâns peste 25 de titluri de campion naţional la juniori şi seniori, individual şi pe echipe, participând şi la competiţii internaţionale precum Mondialele de Juniori şi Cadeţi, în anii '90, ori la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004. În 2007, a fost finalist al Cupei Campionilor Europeni.

De altfel, pentru rezultatele sale, Nyisztor a fost premiat în repetate rânduri şi de reprezentanţi ai autorităţilor locale. În 2007, de pildă, a fost desemnat "sportivul anului", de către Direcţia Judeţeană de Sport. El a fost, pentru o perioadă, antrenorul la spadă al juniorilor CSM Oradea şi secundul antrenorului emerit Nicolae Ille.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
cine?
care a fost, este si va fi legatura gay-ului de bungau cu sportul? NICI UNA! Ma intreb atunci fireste de ce isi da cu parerea! Nu de alta, dar nu are una...
Postat 16 Decembrie 2010, 20:33 de chibitz
ille! probleme ba?
cred ca vinovat de gestul sportivului e tocmai cel care l-a cocolosit toata viata si cariera lui si care n-a mai putut sa-l stapineasca. dar atitudinea sportivului e impardonabila si condamnabila la fel cum este si reactia complet neprofesionista a conducerii care sta sa se gaindeasca in ce mod va rupe relatia cu sportivul. el da cu piciorul deliberat muncii unei intregi echipe si conducerea va vedea daca ia vreo masura sau nu! JENANT presedinte, la fel de JENANTI cei din asa zisul comitet director! nu uitati ca cei de la scrima au mai comis-o acum citiva ani, cind aveau obiceiul sa traga pe nas...
Postat 16 Decembrie 2010, 09:54 de d'artagnan
dchgsyd
conform dex> doctór (dóctori), s. m. – 1. Titlu științific înalt; persoană care are acest titlu. – 2. Medic. – 3. (Arg.) Specialist. Var. dohtor (sec. XVII), doftor (vulg.). Lat. doctor (sec. XVII) și înainte prin intermediul sl. dochtorŭ. – Der. doctoral, adj. (grav, solemn); doctorand, s. m. (persoană care își pregătește lucrarea de doctorat); doctorat, s. n. (stagiu de calificare științifică superioară); doctoreasă (var. doftoreasă), s. f. (soție de doctor; doctoriță); doctoresc, adj. (de doctor, medic); doctorie (var. doftorie), s. f. (medicament, leac); doctoriță, s. f. (femeie medic); doftoricesc, adj. (înv., medic); doftoricale, s. f. pl. (leacuri, doctorii), din ngr. δοϰτοριϰά.
Postat 14 Decembrie 2010, 13:45 de hchd
scuze
IMPARDONABIL
Postat 14 Decembrie 2010, 08:59 de SCORTOSUL
halal !
nu exista meseria de "doctorita" !!! inpardonabil pentru un jurnalist , mester al cuvintelor, sa scrie prostii !!! exista meseria de medic !!! doctor este un titlu si poti fi doctor in orice meserie !!!
Postat 14 Decembrie 2010, 08:56 de SCORTOSUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON