Guvernul României a aprobat, miercuri, o nouă hotărâre privind prelungirea stării de alertă în România, dar a relaxat câteva dintre măsurile de precauţie. Între altele, la nunţi şi alte petreceri private organizate în spaţii închise vor putea participa până la 200 de persoane, iar în spaţiile deschise "până la capacitatea maximă a spaţiului", cu deja cunoscutele condiţii: vaccin, test negativ sau dovada că persoanele au trecut recent prin infecţia cu Covid-19.
Nunta din pandemie
Noile măsuri, a explicat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne şi, totodată, şeful DSU, au fost acceptate la propunerea organizatorilor de evenimente, care au dorit şi argumentat că se poate mări numărul participanţilor la nunţi, botezuri, mese festive.
Totodată, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor, dr. Raed Arafat a precizat că NU va fi permisă cumularea numărului de invitaţi de la interior cu al celor de la exterior. "În niciun caz nu şi, şi, adică o nuntă cu număr dublu, adică să punem afară 200 şi înăuntru 200. Acest aspect va fi clarificat cât mai repede", a spus Raed Arafat.
Răspunzând unei întrebări din partea jurnaliştilor legată de încălcări ale legilor privind organizarea de nunţi în pandemie, şeful DSU a amintit cazul nunţii lui Eugen Boc jr., fiul fostului adjunct al Poliţiei Bihor, organizată – după cum a relatat atunci BIHOREANUL - în plină pandemie (în octombrie 2020), cu peste 300 de invitaţi, mireasa însăşi dovedindu-se infectată cu Sars-Cov-2.
"Din păcate pe nunţi, pe perioada în care au fost restricţii mult mai mari, au fost situaţii descoperite, situaţii de nunţi cu sute de oameni. Pot să spun şi de nunta în care chiar mireasa era infectată şi a avut contact cu toţi care au venit, în Bihor. Se ştie de povestea asta, chiar presa a dat-o atunci. Deci am trecut prin situaţii de genul acesta, încercăm să le menţinem sub control", a spus dr. Raed Arafat în conferinţa de la Palatul Victoria.
Amintim că, deşi 6 persoane au fost confirmate ca infectate după ce au participat la nunta nelegală, anchetatorii au clasat dosarul fiindcă nu s-a putut stabili "dincolo de orice îndoială rezonabilă" că oamenii s-au infectat la petrecere.
Mai mulţi spectatori la EURO 2020
Noile măsuri propuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi adoptate, miercuri, de Guvernul României vor intra în vigoare din 12 iunie.
Pe lângă noutăţile legate de evenimente private, o altă măsură luată de guvern este că în 28 iunie, la meciul de la Bucureşti din faza optimilor a Campionatului European de Fotbal UEFA 2020, pot participa spectatori cu până la 50% din capacitatea maximă a tribunelor.
VEZI MAI JOS PRINCIPALELE MODIFICĂRI CARE VOR FI VALABILE DIN 12 IUNIE:
- Se propune menţinerea organizării de evenimente private cum ar fi nunţi, botezuri, mese festive etc., fără a se limita la acestea, în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, cu un număr de maximum 70 de persoane în exterior sau de maximum 50 de persoane în interior în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori. La stabilirea numărului de persoane în exterior şi/sau în interior nu se iau în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani. Evenimentele se pot organiza şi cu participarea persoanelor până la capacitatea maximă a spaţiului dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi este asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană.
- Prin excepţie se propune permiterea organizării de nunţi şi botezuri, în spaţii închise, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, săli/corturi de evenimente, cu participarea a cel mult 200 de persoane şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toţi participanţii sunt persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. La stabilirea numărului de persoane în exterior şi/sau în interior nu se iau în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.
- Prin excepţie, se propune permiterea organizării de nunţi şi botezuri, în spaţii deschise, cu participarea persoanelor până la capacitatea maximă a spaţiului şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toţi participanţii sunt persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
- Permiterea participării spectatorilor la evenimentul sportiv găzduit de România în cadrul optimilor Turneului Final al campionatului European de Fotbal EURO 2020 până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu menţiunea că între 25-50% din capacitatea spaţiului pot intra doar persoane vaccinate şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane vaccinate fără schemă completă, dar prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
- Aplicarea măsurii carantinei cu privire la cetăţenii străini şi apatrizi care sosesc în România, pentru participarea la meciurile de fotbal din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 în funcţie de încadrarea ţărilor/teritoriilor din care sosesc în zone de risc epidemiologic.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.